• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reči predsednika Juventusa će vas razbesneti

Autori mondo.rs Autori Nebojša Marković

Andrea Anjeli baš nema problem sa "zatvorenom" Ligom šampiona.

 Andrea-Anjeli-Atalanta-ne-zasluzuje-da-igra-Ligu-sampiona-predsednik-Juventus Izvor: Guliver/Getty Images/Valerio Pennicino, Valerio Pennicino/Getty Images Europe

Evropski fudbal je sve bliži čuvenoj 2024. godini kada bismo mogli očekivati velike "potrese". Već neko vreme brojni mediji spekulišu da je želja najjačih evropskih klubova da te godine otpočnu "zatvorenu" Ligu šampiona.

To bi značilo evoluciju Lige šampiona kakvu danas poznajemo u takmičenje slično američkom sportskom modelu, po kojem bi bogatstvo klubova i broj njihovih navijača imali važniju ulogu od sportske meritokratije.

Možda će vas zanimati

Verovatno glavni pobornik čitave ove priče je predsednik Juventusa Andrea Anjeli.


On je na Samitu fudbalskog biznisa u Londonu govorio o tome kako bi Liga šampiona mogla da se menja i način na koji je pričao je dovoljan da razbesni sve prave ljubitelje fudbala.

Najviše pažnje izazvali su njegovi komentari o Atalanti, timu koji je praktično "već" u četvrtfinalu Lige šampiona, a Anjeli očigledno smatra da tim iz Bergama ne zaslužuje mesto u tom takmičenju.

"Izuzetno poštujem sve što Atalanta radi, ali bez istorije na evropskoj sceni, zahvaljujući samo jednoj dobroj sezoni, imali su direktan put u elitno evropsko takmičenje. Da li je to ispravno ili ne?", bilo je objašnjenje Anjelija.

Ova banalna izjava bogatog vlasnika Juventusa je jasan pokazatelj kako razmišlja "elita" evropskog fudbala, koja sve više želi da samo igra utakmice protiv najbogatijih timova, gde bi najviše moglo da se zaradi.

"A, onda pomislim na Romu, koja je prethodnih godina dala veliki doprinos rejtingu italijanskog fudbala. Imala je samo jednu lošu sezonu i ispala je iz elite, uz sve posledice koje su usledile za njene finansije", objasnio je Anjeli kao da je neki ekonomista.

Njegova naredna izjava je još više zvučala kao da govori bankar.

"Morali bismo da zaštitimo naše investicije i troškove. Da li bi u tom slučaju Atalanta imala manje šansi da zaigra na vrhunskom nivou? Ne moram da odgovorim na to pitanje, već moramo da stvorimo transparentan proces koji bi nas doveo do ispravnih odluka", poprilično "uvijen", a i dalje bezobrazan odgovor dao je Anjeli.

"Ima klubova koji osvoje ligu ili kup i automatski se kvalifikuju u evropsko takmičenje, samo na osnovu nacionalnog koeficijenta. Poenta cele priče je da napravimo neki balans između onog što klub doprinosi evropskom fudbalu i njegovih rezultata u samo jednoj sezoni", zaključio je Andrea Anjeli.

Sve ove ideje očigledno bi donele samo još sigurniji status najbogatijih klubova, koji bi time zatvorili put manjim ekipama poput Atalante.

Jer ako Atalanti ni treće mesto u Seriji A nije dovoljno da obezbedi plasman u Ligu šampiona, kako će onda kroz uspehe u Ligi šampiona da "zasluži" nastup u Ligi šampiona?

Jasno je da predsednik Juventusa misli samo na profit pohlepnih bogataša evropskog fudbala...

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC