• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je sezona 2019/2020 završena u Evropi? Srbi su uporni...

Autori mondo.rs Autori Vladimir Sukdolak

Samo 13 članica UEFA nije donijelo odlulu o prekidu nacionalnih prvenstava. Među njima je Srbija.

 UEFA-Superliga-Srbije-prekid Izvor: Guliver, Alex Livesey/Getty Images Europe

Do danas je Superliga bila jedno od rijetkih takmičenja koje je moglo da se igra pred publikom. U petak, dan uoči utakmica 26. kola, došlo je do, ipak, očekivane promjene.

Premijerka Vlade Srbije, Ana Brnabić, na vanrednoj konferenciji za medije obavijestila je javnost da su i fudbalski stadioni "zaključani" za navijače i da će se ubuduće igrati bez prisustva publike. Nedugo poslije toga iz Zajednice je stiglo obavještenje o mjerama koje su uvedene kao prevencija na utakmicama Superlige.

Možda će vas zanimati

Većina liga u kojima su se posljednje utakmice igrale pred praznim tribinama u međuvremenu su suspendovane, a realno je da istu sudbinu, možda već za dan-dva, dožive i fudbalska takmičenja u Srbiji. 

UEFA broji 55 članica, a samo 13 nije zaustavilo loptu zbog koronavirusa, jedna od njih je Srbija. Ovo je spisak ostalih: Island, Mađarska, Rusija, Ukrajina, Bjelorusija, Kazahstan, Azerbejdžan, Crna Gora, Finska, Gibraltar, takozvano Kosovo i Turska.

Pomenut broj do kraja dana mogao bi da bude još manji, jer je u trenutku pisanja ovog teksta i Bundesliga suspendovana.

S obzirom na to da je tek polovina marta i da je do kraja šampionata ostalo otprilike dva mjeseca, ostaje pitanje kako će vreme bez utakmica iskoristiti klubovi. Mnogi su najavili nastavak u aprilu, početkom i sredinom, ali je logično pitanje da li su ti termini realni. 

Zatečeni situacijom pandemije koronavirusa, klubovi po Evropi postupili su na različite načine. U ligama gdje su zabilježene zaraze među igračima, čitavi timovi su stavljeni u izloaciju, ne treniraju, već se strogo vodi pažnja i prati stanje, odnosno postupa se po preporukama vlasti i zdravstvenih organizacija.

U Hrvatskoj je Rijeka dala igračima slobodno do ponedjeljka, kada će uprava kluba sa Kantride odlučiti o daljim koracima i postupcima. Hajduk je u petak odradio dva treninga, odnosno nastavio je ustaljenim ritmom rada, samo bez utakmica. Dinamo je takođe dao fudbalerima slobodno...

Mnogo više će biti poznato u utorak, kada UEFA bude održala konferencijsku vezu sa svim svojim članicama. Uveliko se razmišlja o odlaganju Evropskog prvenstva, pomjeranju završetka Lige šampiona i Lige Evrope, ali i o konačnom prekidu nacionalnih šampionata.

Ukoliko dođe do prekida Superlige Srbije, vrlo vjerovatno će to značiti i kraj sezone 2019/2020.

Crvena zvezda će osvojiti titulu, ispadanja iz lige najrealnije je da ne bude, već da se takmičenje proširi za sljedeću sezonu, a plasman u Evropu odrediće se po stanju na tabeli u trenutku suspenzije. U Kupu Srbije se stiglo do četvrtfinala i postoji razmišljanje da se u slučaju prekida odigra turnir za pobjednika masovnijeg srpskog takmičenja.

Nije isključeno da u utorak UEFA i njene članice, među kojima je Srbija, naprave zajednički recept i dogovore se na koji će se način nastaviti takmičenje i da li će se opšte nastaviti.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC