• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO: Hoće li biti otkaza i smanjenja plata fudbalerima u BiH?

Autori Goran Arbutina Autori Nebojša Šatara

U jeku pandemije koronavirusa u svijetu, gotovo sva prvenstva su prekinuta do daljneg, pa su čak i veliki evropski klubovi u ozbiljnim ekonomskim problemima. Šta onda da kažemo, kakvo je stanje u Bosni i Hercegovini?

 MONDO: Hoće li biti otkaza i smanjenja plata fudbalerima u BiH? Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Najjače lige u Evropi izgubile su zaustavljenjem šampionata oko četiri milijarde evra dosad, ustvrdio je predsjednik grupacije koja zastupa francuske fudbalske prvoligaše Bernar Kajaco i dodao da će se mnogo klubovi naći uskoro na ivici egzistencije.

Dakle, riječ je o klubovima i ligama tzv. "Petice", čiji su budžeti astronomski za prilike u Bosni i Hercegovini.

Možda će vas zanimati

Šta će učiniti Fudbalski savez BiH da olakša život ekipama koje se takmiče u Premijer ligi BiH, Prvoj ligi Republike Srpske i Prvoj ligi Federacije BiH? Kakvi će biti potezi samih klubova, da li će biti otpuštanja igrača i smanjenja plata?

Odgovore na ova pitanja pokušali smo da saznamo u ponedjeljak u razgovoru sa nekim od čelnika bh. premijerligaša i prvoligaša Srpske.

Dragomir Buco Ilić, direktor Krupe istakao je za naš portal da njegov klub još nije povukao bilo kakve poteze, a da je svima u klubu normalno isplaćena februarska plata, što bi mogao biti slučaj i narednih mjeseci.

"FK Krupa će postupiti kao i svi ostali klubovi i ako bude preporuka FS RS mi ćemo ih poštovati. Sigurno je da nećemo iskakati u odnosu na ostale", rekao je Ilić i dodao da će se situacija definitivno odraziti na sve, pa i na fudbalske klubove.

"Iako Krupa nije u dubiozi teško ćemo podnijeti, jer ljudi koji pomažu klub će biti u problemima. Oni imaju veliki broj zaposlenih, teško će ozbezbijediti plate za radnike, a kamoli iznos kojim pomažu naš klub. Dosta smo i uložili u prethodnom periodu sa ciljem da se vratimo u Premijer ligu BIH, jasno je da će sada svima biti teško", rekao je Ilić.

Vico Zeljković - predsjednik FSRS o ostanku na čelu FK Borac
Izvor: mondo.ba/Goran Arbutina

Prvi čovjek Fudbalskog kluba Borac Vico Zeljković najavio je da će biti smanjenja plata pa i raskida ugovora sa pojedinim fudbalerima.

"Ovakvu situaciju niko nije mogao ni da zamisli. Svi klubovi iz ovoga će izaći sa velikim minusom. Sada klubovi treba da misle na igrače, ali i igrači na klubove. Moraćemo ući u reviziju ugovora, pa čak i u raskide nekih ugovora. Kao član IO FS BIH zalagaću se i da FS BIH pomogne ovu krizu, kako bi svi klubovi mogli da je prebrode“, rekao je Zeljković.

 Predsjednik Rudar Prijedora Darko Milunović rekao je da prijedorski klub još nije donio konkretne odluke ili mjere, jer se čeka da se vidi šta će biti sa aktualnom sezonom, koja sada je već izvjesno neće biti završena.

"Ovo je vanredna situacija i sigurno je da će mnogo uticati na sve, pa i na naš klub. Evo sada smo situaciji da omladinska škola ne radi, nemamo prihode od članarina, pa ni treneri nemaju primanja. Isto tako moguće je da nam sponzori odgode tranše s obzirom da sponzorstva vjerovatno neće biti prioritet. Neku 'gimnastiku' moraćemo da radimo, ali treba svi tek da sjednemo i analiziramo situaciju", rekao je Milunović.

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Prema njegovim riječima, o ovim pitanjima treba da se izjasni FS RS i FS BiH.

"Vidjećemo kakav će biti i stav Saveza i svih pa da i mi donesemo svoj sud. Razmišljam o nečemu, ne znam da li je to pravno izvodivo, možda da npr. igračima koji u ova tri mjeseca ne mogu da odrade ugovor, da im se prolongira taj ugovor, da prva tri radna mjeseca to odrade. Trenutno nemamo preciznih odgovora na sve ovo, vjerovatno će se do kraja sedmice neke stvari iskristalisati", rekao je Milunović.

I u Širokom Brijegu nemaju jasan odgovor na ova pitanja.

"Još je rano o tome govoriti. U kontaktu smo sa klubovima iz BiH i van nje, još nismo donijeli nikakve odluke, ali ponašaćemo se u skladu sa ponašanjem drugih klubova u Evropi i u BiH. Kako bude većina rješavala ovaj problem, tako ćemo i mi. Ključnu ulogu bi trebao da odigra FS BiH prema uputstvima UEFA i FIFA. Ova situacija će ekonomski pogoditi ne samo fudbalske klubove već cijelu državu", rekao je za naš portal Dalibor Šilić, direktor kluba sa "Pecare".

Izvor: Fena/Almir Hazić

Sličnog mišljenja je i funkcioner Zrinjskog Danko Šulenta, koji nam je preko klupskog portparola Marija Pandže, proslijedio odgovore na pitanja.

"Davati konkretne odgovore na takva i slična pitanja danas je jednostavno preuranjeno. Od odluke da se takmičenje odgađa do daljnjeg prošlo je samo deset dana i svima je jasno da sve ili puno toga zavisi od toga koliko će ova situacija potrajati. Ne sumnjamo da će o ovim pitanjima službeni stav morati zauzeti i krovne fudbalske organizacije, naravno i sama država, jer su svi klubovi dio jednog sistema, koji je sada zaustavljen zbog vanrednih okolnosti, odnosno pandemije. Naravno, klubovi će morati poštovati uputstva koje će dati UEFA, a koja će, uvjereni smo, znati donijeti razumne odluke", istakli su u mostarskom klubu za MONDO.

"KAKO SVI, TAKO I RADNIK"

Nebojša Tomić, direktor bijeljinskog Radnika istakao je da u klubu prate situaciju sa koronavirusom, ali da još nije donesena nikakva odluka, niti će biti dok to ne učini Fudbalski savez BiH.

"Nismo još pričali na temu, čekamo da vidimo šta će se dalje događati u državi s ovom pandemijom. Mi skupljamo pare da iasplatimo februarsku platu, a finansiramo se iz budžeta grada, sad to ne možemo da očekujemo, kao i od prodaje fudbalera. Dok se ne oglasi FS BiH, mi nećemo donositi nikakve odluke. Ali kako svi u okruženju, tako ćemo se i mi ponašati. Moramo shvatiti igrače, posebno one sa porodicama, ali ne smijemo ni dozvoliti gašenje kluba. Trudićemo se da maksimalno ispoštujemo igrače i nadamo se da će ovo stanje što prije biti završeno", rekao je Tomić za naš portal.

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MM93&MM73

Pa mema im id čega ni smanjiti,

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC