• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neizvjesnost je velika: Ovo su ugovori igrača Zvezde, koliko će im ostati?

Autor Jovan Terzić

Na "Marakani" se trude da što bezbolnije dočekaju ekonomsku krizu koja neminovno slijedi, ali to neće moći bez saglasnosti svojih fudbalera.

 Fudbaleri-Crvene-zvezde-ne-pristaju-na-smanjenje-zarada-od-50-odsto-razgovori-Borjan-Terzic Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

"Uzmi ili ostavi" princip nije prošao glatko na "Rajku".

Zvezdan Terzić je javno tražio da se fudbaleri Crvene zvezde odreknu 50 odsto primanja tokom tri mjeseca, koliko je predviđeno - ali sa velikim znakom pitanja - da traje period bez fudbala zbog pandemije korona virusa, a Milan Borjan mu je poručio da sačeka da se igrači prvo ponovo okupe na stadionu, zatim između sebe razgovaraju o toj temi.

Iz odgovora kapitena generalnom direktoru može se zaključiti da zamisao klupskog rukovodstva neće biti baš lagano sprovedena u djelo. 

DEKIJEVI "KLINCI" ZARAĐUJU 50-60 HILJADA...

Možda će vas zanimati

To i ima smisla kada se posmatra kroz činjenicu da su upravo igrači ti koji su u posljednje tri sezone upumpali preko 50.000.000 evra u klub igrajući dvije Lige šampiona i šesnaestinu finala Lige Evrope, ali i druga strana ima argument da je za godinu dana neophodno između 25 i 30 miliona evra da bi klub ostao na trenutnom nivou.

Ta cifra značajno je narasla baš zbog povećanih plata fudbalerima, koje su za uslove u regionu izuzetne. 

Nemaju svi ista primanja, ali primjera radi, posle nedavnog produžetka saradnje, Mohamed el Fardu Ben ima ugovorom garantovanih 650.000 evra, još nekoliko igrača je na godišnjoj zaradi oko pola miliona, dok su - jasno je - najmanje plaćeni najmlađi prvotimci. 

Veljko Nikolić i Željko Gavrić, koji su tek ovog proljeća debitovali u najjačem timu, zarađuju oko 50-60 hiljada evra po sezoni.

Po pisanju lista Informer, ukoliko igrači, članovi stručnog štaba i drugi zaposleni u Crvenoj zvezdi pristanu na predložene finansijske mere, klub će uštediti 3.300.000 evra.

Da li je zaista tako, kao i neke druge podatke vezane za predstojeće finansijske mere na "Marakani", pokušali smo da saznamo kod finansijskog direktora crveno-bijelih Marka Petrovića, ali dobili smo takozvani diplomatski odgovor.

"Crvena zvezda planira da umanji procijenjene negativne finansijske efekte po klub, između ostalog u skladu sa preporukama FIFA i UEFA. Klub priprema akcioni plan finansijskih mjera koji će biti sproveden u dogovoru sa igračima, drugim zaposlenima i našim poslovnim partnerima. Konkretne mjere i planovi se razmatraju interno u okviru kluba i predstavljaju trenutno poverljive poslovne informacije", poručio nam je Petrović, uz dodatak:

"Nadamo se da ćemo odgovornim ponašanjem, jedinstvom i solidarnošću, pobijediti u ovoj teškoj bitci koju trenutno vodi naša zemlja i čitavo čovječanstvo".

POJEDINAČNO: VAN LA PARA 600.000, KANJAS 500.000...

Izvor: MN PRESS

OPCIJA I PRODAJA IGRAČA, ALI...

Već decenijama je osnovni prihod Crvene zvezde prodaja igrača, međutim, zbog ekonomske krize koja slijedi veliko je pitanje kakve će biti ponude u narednom prelaznom roku. Vidjeli smo zimus da i u situaciji kada većina aktuelnog igračkog kadra iza sebe ima dva učešća u Ligi šampiona, ponude nisu bile brojne, niti zadovoljavajuće.

Pristanak igrača na smanjenje plata jedini je način da crveno-bijeli naprave neophodnu ušteđevinu u slučaju da UEFA donese odluku o dužem periodu igranja utakmica bez publike, odnosno da klub ostane bez očekivane zarade od ulaznica za evropske mečeve.

Ukoliko ne uspiju da se plasiraju u grupnu fazu, onda će na "Marakani" svakako imati ogromne finansijske probleme bez obzira da li će igrači pristati na reviziju ugovora ili ne, ali ako bi i četvrti put uzastopno ekipa provela jesen u Evropi, a utakmice bile igrane pred praznim tribinama - što nije nerealno - bio bi to dodatan žestok udarac po klub iz Ljutice Bogdana. 

Jedan od načina da se smanje troškovi u narednom periodu je i skraćivanje igračkog kadra što je bezuspješno pokušano zimus. 

Kanjas, Žander i Van la Para su i dalje članovi kluba, a njihove plate - posebno imajući u vidu da u 2020. godini treniraju odvojeno od prvog tima i nisu u planovima Dejana Stankovića - značajan su teret za budžet crveno-bijelih.

Zbirno, samo na plate za njih trojicu klub će za ovu sezonu potrošiti 1.340.000 evra. Pojedinačno gledano: La Para 600.000, Kanjas 500.000, a Žander 240.000.

Može se čuti da su La Para i Žander vrlo blizu sporazumnog raskida ugovora, po kom bi im Zvezda isplatila sve što im ugovorom sljeduje do aprila ove godine. Time će klub uštediti gledano na duže staze, ali ne i trenutno, kada je svaki dinar (mada prije evro) izuzetno bitan.

Što se tiče rasterećenja igračkog kadra, siguran je odlazak rezervnog golmana Zorana Popovića, koji je zimus postigao dogovor sa Levskim, ali i ostao na "Marakani" do kraja sezone, dok su svi ostali "pravno mirni" u slučaju zarada bar do zime, kada će Ričmond Boaći (ukoliko ne bude prodat ranije) moći da pregovara o aktiviranju klauzule za još godinu dana saradnje, a Zvezda će odlučivati da li da zadrži Sekua Sanoga koji zbog povrede na pripremama u Turskoj još nije upisao čak i nezvaničan nastup za Zvezdu.

Trenutna situacija svakako nije prijatna ni za klub ni za igrače, a ko će popustiti u pregovorima, vidjećemo. U ovom momentu je važnije pitanje kada će takmičenja biti nastavljena i u kojim uslovima. 

DATUMI ISTEKA TRENUTNIH UGOVORA ZVEZDINIH PRVOTIMACA:

Izvor: MN PRESS


Milan Borjan - 30.6.2023.
Zoran Popović - 30.6.2020.
Miloš Degenek - 30.6.2023.
Nemanja Milunović - 30.6.2021.
Radovan Pankov - 30.6.2022.
Srđan Babić - 31.12.2021.
Milan Rodić - 30.6.2022.
Žander - 30.6.2021. (opcija produžetka na još godinu dana)
Marko Konatar - 30.6.2023.
Milan Gajić - 30.6.2022.
Marko Gobeljić - 30.6.2022.
Seku Sanogo - 31.12.2020.
Dušan Jovančić - 30.6.2021. (opcija produžetka na još godinu dana)
Branko Jovičić - 30.6.2021.
Hoze Kanjas - 30.6.2021.
Njegoš Petrović - 30.6.2023.
Miloš Vulić - 31.12.2021.
Mirko Ivanić - 30.6.2022.
Veljko Nikolić - 30.6.2023.
Radživ van La Para - 30.6.2022.
Aleksa Vukanović - 31.12.2021.
Veljko Simić - 30.6.2022.
Željko Gavrić - 30.6.2023.
Mateo Garsija - 30.6.2023.
Mohamed el Fardu Ben - 30.6.2023.
Milan Pavkov - 15.1.2023.
Ričmond Boaći - 31.12.2020. (opcija produžetka saradnje na još godinu dana)
Tomane - 30.6.2022.
- podaci preuzeti sa sajta "Transfermarkt". 

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC