• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I FSS se oprostio od Antića: Mister, jedan od najboljih srpskih trenera

Autor Jovan Terzić

Fudbalski savez Srbije pismom na svom sajtu izrazio saučešće porodici Radomira Antića.

 Umro-Radomir-Antic-FSS-oprostajno-pismo Izvor: MN PRESS

Tragična vijest iz Španije da je umro Radomir Antić odjeknula je fudbalskim svijetom u ponedjeljak uveče. 

Oprošjne poruke u čast proslavljenog trenera stižu od igrača, klubova, funkcionera, a oglasio se i Fudbalski savez Srbije. 

Jedini trener koji je vodio tri najveća španska kluba - Real Madrid, Barselonu i Atletiko Madrid - bio je selektor Srbije od 2008. do 2010. godine.

Ogroman uspjeh ostvario je odvevši "orlove" na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010, a evo pisma kojim se nacionalni Savez oprostio od Antića:

"Tužna vijest za evropski i srpski fudbal. U Madridu je, poslije kratke bolesti, u 72. godini preminuo jedan od najboljih srpskih trenera Radomir Antić.

Nekadašnji šef stručnog štaba tri najveća španska kluba, Reala i Barselone, odnosno Atletiko Madrida, ali i Saragose i Ovijeda, bio je poznat po velikoj harizmi, stručnosti, ogromnom znanju i autoritetu. 'Mister', kako su ga oslovljavali naši reprezentativci, ali i najveće zvijezde španskog fudbala, ostavio je traga svuda gdje je radio, pa ga zato na Pirinejima mnogi slave i veoma poštuju, prije svega fanovi madridskog Atletika kojima je podario duplu krunu.

Radomir Antić je imao mnogo uspjeha i sa nacionalnim timom Srbije, koji je vodio od 2008. do 2010. a poslije dugo godina odveo je 'orlove' na Svjetsko prvenstvo koje se održavalo u Južnoj Africi. 2010. godine. Dvije godine kasnije uslijedio je poziv kineskog kluba u povoju, ali sa velikim ambicijama, Šandong Linenga. Iskusio je Antić kinesku ligu, trenirao zatim i Hebei, bio jedan od prvih stranaca koji se upustio u tu azijsku avanturu.

Kao fudbaler karijeru je započeo u svom gradu Užicu, obukao je dres Slobode 1967. Godinu dana kasnije preselio se u Beograd gdje je nastupao za Partizan, klub koji mu je ostao u srcu do posljednjeg dana. Sa crno-bijelima je osvojio naslov najboljeg tima u Jugoslaviji 1976. godine. Karijeru je gradio i u inostranstvu, prvo u Fenerbahčeu, pa u Saragosi, da bi je 1984. završio u engleskom Lutonu.

Antić je uvijek bio ambiciozan i nije imao vremena za pauzu. Između igračke i trenerske karijere prošla je nepuna godina, kada je kao pomoćni trener sjeo na klupu voljenog beogradskog kluba - Partizana 1985. Sa crno-bijelima je kao pomoćni trener dva puta uzastopno osvajao prvenstvo Jugoslavije (1986. i 1987), ali fudbalski svijet će ga ipak najviše pamtiti po toj duploj kruni sa madridskim Atletikom iz sezone 1995/1996, kada su 'jorgandžije' blistale sa timom čije su okosnice bili aktuelni trener Atletika Dijego Simeone, pa Milinko Pantić, Ljuboslav Penev, Kiko, Hoze Luis Kaminero... Zbog svega što je uradio u Madridu, na stadionu Vanda Metropolitano u naredna 24 časa klupske zastave biće spuštene na pola koplja. Niko ga nije volio kao navijači Atletika, koji su pjevali njemu u čast na svakoj utakmici na nekadašnjem 'Visente Kalderonu'.

Taj uspjeh iz 1996. je Antiću kasnije donio i priliku da vodi i Real i Barselonu po čemu će ostati jedinstven u istoriji fudbala, jer niko osim mister Radomira nije imao tu privilegiju da sjedi na klupama tri najveća španska kluba!

Svima koji su poznavali Radomira Antića ostaće praznina u srcu, a Srbija može da bude ponosna da je imala takvog čovjeka u inostranstvu koji se svojom zemljom uvijek ponosio. Antić je iza sebe ostavio suprugu, sina, kćerku, dvije unuke i dva unuka.

Fudbalski savez Srbije izražava iskreno saučešće porodici Antić. Počivajte u miru 'Mister'". 

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Odlazak Radomira Antića

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC