• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blater o "kupovini" SP: Mito? Ne! Bilo je političkih intervencija

Autori mondo.rs Autori Beta

Bivši predsjednik FIFA odbacio je priče o tome da je bilo primanja mita za dodjelu Mundijala u Rusiji i Kataru, ali je pomenuo da jeste politika "umiješala prste"

 Sep-Blater-mito-politika-Mundijal-2018.-i-Mundijal-2022 Izvor: Jasper Juinen/Getty Images Europe

Nekadašnji predsjednik Međunarodne fudbalske federacije Sep Blater ponovio je da je dodjeljivanje Svjetskog prvenstva Kataru 2022. godine bio "politički izbor" odbacujući optužbe američkog pravosuđa o primanju mita za dodjelu Mundijala 2018. Rusiji i 2022. godine Kataru.

Možda će vas zanimati

Za dodjelu svjetskih prvenstava 2018. i 2022. postojao je "džentlmenski dogovor" u Izvršnm odboru FIFA - Mundijal 2018. Rusiji a 2022. SAD, rekao je Blater Frans presu.

"Bilo je nekoliko političkih intervencija da se Mundijal 2022. godine dodijeli Kataru i to je sve. U takvoj vrsti donošenja odluke, dolazi do političke intervencije na visokom nivou", dodao je Blater.

Prema njegovoj verziji, dodjela Mundijala 2022. godine SAD nije uspjela zbog uplitanja predstavnika francuske vlade tadašnjeg predsjednika Nikole Sarkozija za vrijeme jednog ručka sa Mišelom Platinijem koji je tada bio član Izvršnog odbora FIFA.

Platini, koji je priznao da je glasao za Katar, rekao je ranije da je tu odluku donio prije pomenutog ručka.

Prema američkom pravosuđu, rukovodioci FIFA, prvenstveno iz Južne Amerike, primili su mito za glasanje o mjestu održavanja Mundijala 2018. i 2022. godine. Međutim u dokumentima pravosuđa se ne navode autori davanja mita.

U dokumentima se pominje slučaj bivšeg potpredsjednika FIFA i predsednika konfederacije Sjeverne i Centralne Amerike i Kariba (CONCACAF) Džeka Vornera, koji je optužen da je primio četiri miliona funti kroz brojne ofšor kompanije kako bi podržao kandidaturu Rusije za domaćina Mundijala 2018. godine. U tom slučaju se pominje još jedna osoba, koja je navodno djelovala kao kontakt osoba, a opisana je kao bliska Blateru.

"Može se pomisliti da je to Piter Hargitej, ali ja nisam nijednom savjetniku rekao da interveniše", rekao je Blater.

FIFA, koja je podsjetila da ima status "žrtve" u postupcima koje je pokrenula američko pravosuđe, navodi da pažljivo prati tok istrage.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC