• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ipak se smanjuju plate i u Realu: "Primanja manja između 12 i 20 posto"

Autor mondo.ba, agencije

Plate će im biti smanjene 12 posto ako se prekinuta takmičenja nastave, a 20 ako se prvenstvo otkaže.

 Real Madrid smanjenje plata 12 posto 20 posto Izvor: ANGEL MARTINEZ/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver

Real Madrid namjerava da svojim fudbalerima smanji plate između 12 i 20 posto dok traje vanredno stanje zbog koron avirusa.

Iako je uprava Madriđana do sada odbijala da smanji primanja fudbalerimama, čime nije htjela slijediti primjer rivala Barselone i Atletika, koji su igračima "srezali" plate 70 posto, na kraju je promijenila mišljenje.

Možda će vas zanimati

Plate će im biti smanjene 12 posto ako se prekinuta takmičenja nastave, a 20 posto ako se prvenstvo otkaže.

"To je okvir unutar kojeg će uprava postići sporazum s igračima. Neće biti smanjenja plata za zaposlenike nego samo za igrače jer nas na to obavezuje La Liga", rekao je jedan od klupskih zvaničnika.

La Liga, organizator španjskog prvenstva, pozvala je u petak 42 kluba prve i druge lige da smanje plate svojim igračima zbog "teške financijske situacije" s kojom se suočava španski fudbal.

Takmičenja su zaustavljena 13. marta kada je u Španiji proglašeno vanredno stanje, a klubovi od tada ne dobijaju prihode od prodaje ulaznica, televizijskih prava i suvenira.

Igrači vježbaju individualno u kućama dok je 47 miliona stanovnika takođe zatvoreno u domovima kako se ne bi širila zaraza.

Španlski sindikat fudbalera usprotivio se pozivu La Lige na smanjenje plata optuživši je da sama nije pripremila finansijski fond za pomoć klubovima tokom krize.

"Branićemo svoja radnička prava", navelo je ovo tijelo u saopštenju objavljenom u nedjelju.

Predsjednik La Lige Havijer Tebas rekao je ranije da se špansko prvenstvo sigurno neće nastaviti prije kraja maja, te potvrdio da do dogovora sa Sindikatom nije došlo.

"Nalazimo se usred vanredne i nepredvidive krize s enormnim učinkom. Svi gube novce pa mi se čini normalno da se plaće igrača smanje. U nismo postigli sporazum sa sindikatom", izjavio je Tebas na konferenciji za medije.

"Trenutno je osam klubova La Lige otpočelo Postupak privremenog regulisanja zaposlenja međutim narednih dana će sve naše ekipe aktivirati postupak smanjenja plata putem tog procesa (ERTE - expediente de regulación temporal de empleo) ili individualnih dogovora s igračima", rekao je.

Među klubovima koji su to učinili nalaze se Barselona, Atletiko Madrid, Espanjol i Deportivo Alaves.

Barselona, Atletiko i Espanjol su ranije saopštili kako će igračima smanjiti plate 70 posto dok traje vanredno stanje, a kada ono prođe, plate će se vratiti na puni iznos.

Alaves nije otkrio za koliko je smanjio platu igračima i zaposlenicima.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC