• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gensek FSRS za MONDO: Svi želimo nastavak sezone u Prvoj ligi RS, ali...

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Da li bi i kada mogla biti nastavljana sezona u Prvoj ligi Republike Srpske, za naš portal govori generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske Ognjen Valjić.

 Ognjen Valjić za MONDO: Svi želimo nastavak sezone u Prvoj ligi Republike Srpske, ali... Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Pandemija koronavirusa zaustavila je fudbalsku loptu na skoro svim terenima u svijetu, a izuzetak nisu ni stadioni u Republici Srpskoj.

Prvoligaški karavan Srpske "zapeo" je 7. marta, kada su odigrani posljednji mečevi, i to 15. kola.

Možda će vas zanimati

Tema brojnih razgovora u posljednjih nešto više od mjesec dana je kako nastaviti fudbalska prvenstva u BiH.

I dok smo o Premijer ligi BiH mogli dobiti razne informacije, malo njih dolazilo je iz Prve lige RS, a na sva naša pitanja odgovor je pokušao da dâ generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske (FSRS) Ognjen Valjić.

U srijedu su čelnici Fudbalskog saveza BiH održali video konferenciju sa klubovima elitnog ranga, Premijer lige BiH, a po Valjićevim riječima, nešto slično planira se i u FSRS.

"Poslije konferencije čelnika i klubova Premijer lige BiH, kratak sastanak održao sam sa predsjednikom FSRS Vicom Zeljkovićem, gdje smo dogovorili da nešto slično i mi organizujemo. Međutim, čekamo narednu konferenciju UEFA, koja je zakazana za četvrtak. Kao što znate, i UEFA je u nekoliko navrata pomjerala datume. Prvobitni rok za završetak prvenstava bio je 30. jun, nakon čega je saopšteno da će prvenstva moći biti okončana i u julu. Sada čekamo sugestije iz UEFA, kako bismo vidjeli šta će se dešavati na tom polju. Nema sumnje da ćemo organizovati konferenciju sa klubovima čim stanje počne da se popravlja", naglasio je gensek FSRS.

Izvor: MONDO Ilustracija - Bojan Jakovljević

Valjić je naglasio da i ukoliko se nastavi šampionat Srpske, to se neće desiti prije kraja maja.

"Mnogi predstavnici klubova me zovu i raspituju se šta će biti i u stalnim smo kontaktima. Međutim, još uvijek je nezahvalno pričati o bilo čemu. FS BiH predstavio je četiri moguća scenarija, a jedini koji je objektivan, mada je i on upitan, je taj četvrti prema kojem bi prvenstvo bilo nastavljeno krajem maja. O svemu prije toga, nema smisla uopšte pričati", jasan je Valjić.

Sigurno, na čelnicima FSRS je da donesu tešku odluku, kojom neće moći biti zadovoljni svi.

"Najoptimističniji scenario je da prvenstvo, dakle, bude nastavljeno krajem maja. Ipak, mnogi klubovi se žale i smatraju da je nastavak prvenstva nemoguć. Naravno da ćemo biti u kontaktu sa svima, te ćemo na kraju mi biti ti koji će morati donijeti odluku. Sigurno da će ona nekima odgovarati, a nekima neće. Da li će to biti nastavak ili prekid prvenstva, nemoguće je reći u ovom trenutku."

Valjić ističe da bi on lično volio da se prvenstvo nastavi, naravno kada se za to steknu objektivni uslovi.

"Objektivno, Prva liga RS bi mogla da se nastavi, ali to je moje lično mišljenje. Liga je kratka, manje je utakmica i vjerujem da bismo sa jednom ili dvije srijede sezonu mogli privesti kraju do sredine jula", kaže Valjić, ali upozorava da će teško biti zadržati igrače na okupu s obzirom na postojeće ugovore za koje je potrebno pronaći rješenje kako ih produžiti do kraja prvenstva, kad god da do njega dođe.

Ipak, za razliku od Premijer lige BiH, u Prvoj ligi RS neće biti toliko nedoumica u slučaju da se prvenstvo ne nastavi.

Izvor: FK Krupa/Nikolina Vidović

Praktično, Krupa je već sada jednom nogom u višem rangu, dok je ostalo da se vidi samo ko će napustiti najviši rang fudbala Srpske.

"Na Izvršnom odboru FSRS je da donese tu odluku. Čak je bilo i pitanja da li će se kompletno prvenstvo poništiti. Mislim da je to besmislica. Naša preliminarna razmišljanja kreću se ka tome, ako dođe do prekida, da se prvenstvo zaključi na osnovu trenutkog stanja na tabeli", naglašava Valjić.

TABELA NAKON 15 ODIGRANIH KOLA U PRVOJ LIGI RS:

Krupa 38, Rudar Prijedor 27, Kozara 21, Željezničar 16, Alfa Modriča 14, Slavija 13, Tekstilac 13, Podrinje 13, Jedinstvo 7.

Ono u šta nema sumnje je to da će Prva liga RS od sezone 2020/21 biti proširena. Bilo je ideja čak sa sadašnjih 10 na 14 klubova, ali je izvjesnije da će prvoligaški rang u narednom prvenstvu brojati 12 ekipa.

"Liga će svakako biti proširena. Teško je u ovom momentu da to može biti 14 ekipa. Vjerujem da će biti 12 timova, a plasman u Prvu ligu RS izboriće po dvije prvoplasirane ekipe iz Druge lige 'Istok' i 'Zapad'. Ta odluka je na snazi i primjenjivaće se od seozne 2020/21", zaključio je Valjić.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC