• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Emili - milioner koji je uzdrmao Barselonu jače od Figa, Reala i COVID-19

Autor Nikola Janković

"Klub je čist, ali je operacija prljava", tvrdi biznismen, potvrđujući skandalozne navode da je struja predsednika Bertomeua plaćala napade na Mesija i Pikea na društvenim mrežama.

 Emili - milioner koji je uzdrmao Barselonu jače od Figa, Reala i COVID-19 Izvor: DAVID RAMOS/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver

Emili Rausod postavljen je 2. januara ove godine za potpredsednika Barselone, četiri i po godina nakon što je kao osnivač prve privatne kompanije za distribuciju električne energije u Španiji uveden u Bord direktora ponosa Katalonije.

Tačno 102 dana kasnije, prvi čovek kluba Đozep Marija Bertomeu, poručio mu je da sledi tužba i da mu neće tek tako oprostiti što se te nedelje, sa još petoricomvisokih funkcionera, povukao sa "Kamp nou" stadiona.

Možda će vas zanimati

"Sosios" broj 31.011 nije ustuknuo pod pretnjom da će završiti na sudu. Naprotiv.

PRLJAVA BORBA ZA MESIJA (ČITAJ: FOTELJU)

Izvor: Guliver, Photo by David Ramos/Getty Images

Kao jedan od favorita za pobedu na predstojećin izborima za predsednika Barselone, brzo je svetskoj javnosti ponudio škakljive detalje o organizacionom i logističkom posrtanju kluba, tvrdeći da priče o angažovanju botova na društvenim mrežama sa ciljem da se diskredituje najveći fudbaler kog su ikada imali - nisu lažne.

Juče je otišao korak dalje i potvrdio da Bertomeu sa saradnicima radi na senzacionalnom povratku Nejmara, u koji će biti uložene stotine miliona evra, a sve to samo desetak dana posle odluke da svim zaposlenima u klubu - pa i fudbalerima i košarkašima - smanji zarade za 70 odsto.

U seriji argumentovanih kritika na račun predsednikove struje, biznismen koji će za osam dana napuniti 54 godine nije se susreo sa mnogo konkretnih optužbi za način na koji je obavljao posao u klubu. Naprotiv. Sve što su mu našli jeste VIP boks na stadionu najvećeg rivala, "Santijago Bernabeu", koji njegova kompanija "Factor Energia" zakupljuje već nekoliko sezona.

Odbranio se odmahivanjem rukom i rekao da je on zakleti Barsin "sosios", a da među 370 zaposlenih ima i navijača Reala. Godišnji obrt kapitala ove katalonske kompanije iznosi 400 miliona evra, a postavljen je cilj da u narednih pet godina bude prebačena milijarda.

Katalonski listovi Rausoda vide kao favorita na izborima, na kojima pravo glasa imati preko 160.000 "sosiosa", a koji moraju da budu održani do polovine naredne godine. Do tada, Bertomeu će pokušati da zamaže oči navijačima Nejmarovim ili nekim drugim mega transferom, ali i tužbom protiv dojučerašnjeg saradnika, koji je između ostalog rekao da se pribojava mogućnosti da Lionel Mesi napusti klub kao slobodan igrač već u junu 2021...

...istog meseca u kom se najkasnije završava ova prljava kampanja, koja je očigledno počela.

TVRDI DA JE BARSA PLAĆALA NAPADE NA MESIJA!

Izvor: DAVID RAMOS/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver

Njegove reči u velikoj meri potvrdile su svaki od pet razloga zbog kojih bi legendarni Leo trebalo da ode, a koje je kolega Milutin Vujičić naveo u tekstu na našem portalu.

"To je takva sramota za klub...", rekao je Rausod, govoreći o načinu na koji je Bertomeu prihvatio odluku grupe saradnika da se povuče i najavio da će se založiti za što skorije izbore, jer će u suprotnom Mesi otići.

"Bertomeu ulazi u poslednju godinu mandata. Poslednji rok za izbore je jun naredne godine, ali trebalo bi ih održati ranije, kako bi novi Bord mogao da preuzme stvar u svoje ruke i predstavi plan za narednih pet godina, ne 11 meseci", pričao je za "The New York Times", upućujući da aktuelno rukovodstvo ne vidi dalje od sutra.

Svi koji prate posrtanje jednog od najmoćnijih klubova na svetu će se složiti sa ovom ocenom.

"Ostavku sam podneo nakon što je Bertomeu tražio da odem iz kluba. Pridružila su mi se još petorica kolega. Nismo uspeli da napravimo zaokret u odnosu na smer u kom se klub kreće već dugo vremena, a znamo da nas očekuju ozbiljni izazovi u budućnosti, naročito u post-pandemijskom dobu", rekao je Raosod, koji je odlučio da spašava Barsu spolja - kao opozicija.

Bertomeuov imidž dodatno je pogoršan ove godine, kada se u javnosti pojavila informacija da je njegova struja angažovala jednu "social media" kompaniju sa zahtevom da se sa lažnih naloga na društvenim mrežama podstrekuju pravi navijači kluba na napade svih koji su protiv predsednika.

Mete su, navodno, bili i Viktor Font (takođe jedan od mogućih kandidata na predstojećim izborima), ali i kapiteni i najpopularniji igrači ekipe - Lionel Mesi i Đerar Pike. Otprilike u to vreme dogodio se i čuveni sukob Mesija sa nekadašnjim saigračem i aktuelnim sportskim direktorom, Erikom Abidalom.

KLUB JE ČIST, ALI JE POSAO PRLJAV

Izvor: DAVID RAMOS/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver

Rausod je novinaru "The New York Times" lista ispričao da je klub to uradio hirurški precizno, "kidajući" uplatu od milion evra na dovoljno "sitnih" delova, tako da se radi o seriji zajedničkih projekata, bez jasnih tragova o tome šta su bili sporni ciljevi.

"Klub je čist, ali je operacija prljava. Kada smo to uočili, nismo mogli da verujemo. Delovalo je nernormalno", rekao je Rausod, koji se ogradio da je sektor kojim je on upravljao "češljao" samo ugovore veće od 200.000 evra.

Tvrdi, ipak, da mu cela zavera nije promakla, iako je upravo ta optužba bila povod da ga Bertomeu tuži.

"Neko iz kluba se bavio tim uplatama", rekao je Rausod i isprovocirao saopštenje Barselone u kom se njegove reči karakterišu kao zlonamerne i neosnovane.

U potpisu je stajala - tužba za klevetu.

"Klub kaže da lažem, ja kažem da imam dokaze, tako da nema nikakvih problema", prihvatio je Rausod izlazak "na crtu", ali dodao da je i dalje sve samo pretnja.

"Međutim, moji advokati mi kažu da ne postoji nikakva tužba protiv mene".

Rausod nije štedeo Bertumeua i njegov spotski sektor.

"To je lako reći sada, ali činjenica je da novac od Nejmarovog transfera nije dobro uložen. Plate su veoma opterećujuće za klub i posle svega što se dogodilo finansije moraju biti pažljivo sređivane", pričao je o tome da Barselona ima rekordna primanja u svetu profesionalnog sporta i da nije normalno da je od zaposlenih traženo smanjenje zarada za 70 odsto tokom pandemije korona virusa.

Mesijeva bruto plata iznosi oko 75 miliona evra godišnje.

"Nismo bili spremni na udarac kakav je bio koronavirus", rekao je i otkrio da je prošle godine potrošeno 660 miliona evra samo na plate zaposlenih.

Na pitanje o tome da li će se kandidovati, rekao je da sve zavisi od "sosiosa"...

"Ako dobijem podršku, predstaviću sebe i svoj plan".

Emili - čovek koji je uzdrmao Barselonu više od Luisa Figa, Real Madrida i koronavirusa.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC