• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nije prevaren Ajdin Olgun, već igrači, treneri i navijači Čelika"

Autor mondo.ba

"Umjesto govora o moralnim vrijednostima i iskazivanju ljubavi prema Bosni i Hercegovini i gradu Zenici, Ajdin Olgun treba da plati sve obaveze koje je on napravio klubu zajedno sa svojim saradnicima", kažu u Sindikatu profesionalnih fudbalera BiH.

 Sindikat profesionalnih fudbalera BiH: Saopštenje i odgovor Ajdin Olgun, NK Čelik Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Nakon što je dosadašnji vlasnik Čelika, Ajdin Olgun najavio odlazak iz zeničkog kluba, Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini je u saopštenju istakao da će Turčin pred sudom odgovarati za niz neistina.

Turski vlasnik Ajdin Olgun povukao se iz zeničkog Čelika i u video obraćanju iz Turske je osuo paljbu po Fudbalskom savezu BiH, kojeg je optužio za rasizam. Takođe, na meti se našao i Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH, za koji je istakao da su u pitanju "varalice".

Možda će vas zanimati

Uslijedio je odgovor Olgunu iz Sindikata profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini, koje prenosimo u cjelosti.

"Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH, s ciljem ispravnog informisanja javnosti, izdaje ovo saopštenje nakon objave video razgovora na službenim profilima Čelik Zenica, s g. Ajdinom Olgunom. Naime, u svom obraćanju g. Olgun je naveo niz neistina, krivih navoda i optužbi, zbog kojih će odgovarati sudskim putem. Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini pružiće zaštitu fudbalerima i našim članovima, o kojima je g. Olgun negativno govorio.

U svom obraćanju, g. Olgun nedvosmisleno potvrđuje da je on angažovao štetne osobe po klub (g. Erhan Sunbul i g. Zaim Mujezinović), koji su obavljali u njegovo ime operativne poslove u Čeliku iz Zenice. Upravo je g. Olgun odgovoran za sve greške koji su njegovi radnici napravili. Takođe, g. Olgun ima i zakonsku odgovornost kao predsjednik kluba i osoba ovlaštena za zastupanje Čelika. S obzirom na to, laž je govoriti da g. Olgun nije bio upoznat o svim djelima svojih saradnika. Između ostalog, članovi pravnog tima SPFBiH su u proteklim mjesecima, gotovo na sedmičnoj bazi, imali dijalog s advokatima g. Olguna, kako bi ukazali na sva devijantna ponašanja pojedinaca, koje je postavio g. Olgun, a što će za posljedicu imati krajnje upitnu budućnost kluba.

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH u proteklim mjesecima, tačnije od mjeseca novembra 2019. godine nastojao je na sve načine pronaći dogovor s Čelikom vezano za veliki broj tužbi prema klubu. Razgovarali smo sa predstavnicima turskog investitora, sportskim direktorima i advokatima. Čelik je neizmjerno važan klub za strukturu bh. fudbala i njegovo postojanje je od šireg interesa bh. javnosti. Međutim, nismo pronašli razumijevanje od strane g. Olguna i njegovih saradnika, koji su sve vrijeme insistirali da će platiti svoje obaveze uredno.

Izvor: FENA/Vehid Begunić

G. Olgun u svom obraćanju obmanjuje javnost, govoreći da je zapravo on prevaren i oštećen, a činjenice o načinu njegovog rada su sljedeće;

– Čelik Zenica trenutno ima 24 otvorena sudska postupka protiv sebe, od kojih su gotovo svi okončani i presuđeni u korist igrača/ trenera/ sportskih radnika, zbog nagomilanih dugovanja, a svi pojedinci su dovedeni u klub za vrijeme upravljanja g. Olguna. Manji broj postupaka je u toku, te se očekuju konačne presude početkom mjeseca maja.

– Čelik Zenica trenutno ima tri međunarodna spora s kojim se suočava, a koje će nedvosmisleno izgubiti, što će dovesti do zabrane dovođenja igrača u nadolazećim prelaznim rokovima od strane FIFA. Turski investitori odbili su mogućnost vansudskog dogovora za svaki predmet.

– Čelik Zenica nije izmirio svoje obaveze na ime poreza i doprinosa za 2018. i 2019. godinu, te trenutno ne ispunjava kriterijume za dobijanje licence.

– 18 igrača koji su u proteklih godinu dana pokrenuli postupak protiv kluba nudili su advokatima g. Olguna mirno rješenje, te oprost od 50% dugovanja (ukupan iznos uštede kluba iznosio bi otprilike 230.000 KM), g. Olgun je informisao igrače putem pravnih zastupnika da ne želi postići dogovor.

– Igrači, koji su u mjesecu januaru pristupili klubu, nisu dobili niti jednu punu platu u 2020. godini.

– Za igrače, koji su od početka takmičarske sezone 2019/20 u klubu, nisu izmirene obaveze za 2019. godinu.

– Rok za podnošenje dokumentacije za postupak licenciranja (finansijski kriterijum) ističe 30.4.2020, a Čelik posjeduje obaveze, koje je u ovom trenutku vrlo teško sabrati, s obzirom na to da je za vrijeme g. Olguna klub poslovao preko "blagajne", odnosno protiv zakona ove države.

– Ne postoji pisana odluka ili zapisnik sa sjednice Upravnog odgovora kluba u proteklih godinu dana, koji će bilo koje zaposljenje u klubu, sklapanje ugovora ili transakciju odobriti. Samim tim, g. Olgun je odluke donosio sam i načine poslovanja je upravo on odobravao.

S obzirom na sve navedeno, umjesto višeminutnih govora o moralnim vrijednostima i iskazivanju ljubavi prema Bosni i Hercegovini i gradu Zenici, g. Olgun treba izvršiti plaćanje svih obaveza koje je on napravio klubu zajedno sa svojim saradnicima i uraditi sve potrebno da Čelik dobije premijerligašku licencu. Nije prevaren g. Olgun, prevareni su igrači, treneri i navijači Čelika njegovim rukovođenjem kluba u proteklim godinama", navedeno je u saopštenju.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC