• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PLBIH do kraja sezone bez publike, pripreme od polovine maja

Autor mondo.ba/Anadolija

Premijer liga BiH trebala bi biti nastavljena krajem maja ili početkom juna, ali publika neće moći na stadione.

 PLBIH - nastavak sezone, treninzi od maja, bez publike do kraja sezone Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Direktor za sport FSBIH Elmir Pilav najavio je da bi Premijer liga BIH, ukoliko sve bude kako treba, mogla biti nastavljena krajem maja ili početkom juna, a da će premijerligaški klubovi početi sa treninzima u drugoj polovini maja.

Predstavnici FSBIH danas su o nastavku fudbalske sezone u Bosni i Hercegovini razgovarali sa ljudima iz Ministarstva zdravlja Federacije BiH.

Možda će vas zanimati

 ”Razgovarali smo sa predstavnicima Federalnog ministarstva zdravlja, a isto ćemo učiniti narednih dana i sa ljudima iz Ministarstva zdravlja Republike Srpske. Koordinisaćemo aktivnosti i pokušati naći najbolja rješenja za nastavak, odnosno dovršetak prekinute sezone. Kao i do sada, pridržavaćemo se svih naredbi, ali i preporuka državnih i entitetskih institucija vezanih za mjere u sprečavanju širenja koronavirusa”, rekao je Pilav i dodao:

"Nakon današnjeg konstruktivnog sastanka sa predstavnicima Federalnog ministarstva zdravlja mogu reći da bi igrači premijerligaških klubova mogli početi sa individualnim ili treninzima po manjim grupama u prvim danima maja. Ukoliko se situacija sa suzbijanjem pandemije COVID-19 bude razvijala u željenom smjeru u našoj zemlji, vjerujem da bi se sredinom ili konkretnije u drugoj polovini maja klubovi mogli vratiti, uslovno rečeno, normalnim treninzima i pripremama za eventualni nastavak sezone.Dakle, ne želeći prejudicirati situaciju nadamo se da bi se sezona mogla nastaviti zadnjeg vikenda maja ili prvog u junu".

Pilav je rekao da će FSBiH u saradnji sa relevantnim institucijama ići ”fazu po fazu”.

"I ako se prvenstvo nastavi, utakmice će se igrati u specijalnim okolnostima. Sigurno, navijača neće biti do kraja ove sezone. Isto tako, FSBiH će osigurati i sufinansirati dezinfikacione tunele i sredstva, termalne kamere, beskontaktne toplomjere, i druge sadržaje u cilju zaštite zdravlja svih učesnika utakmica. Na stadionima će biti posebni uslovi za odigravanje utakmica", istakaoje Pilav.

On je naglasio da će preduslov za održavanje treninga, a potom i nastavak sezone u Premijer ligi BiH podrazumijevati sve dozvole kriznih štabova:

”Ispostavilo se odličnim potezom što smo početkom marta odgodili utakmice 23. kola u početnoj fazi širenja koronavirusa u Bosni i Hercegovini. Odluku smo tada donijeli samo na osnovu preporuke relevantnih državnih institucija i pokazalo se da smo ispravno postupili, te tako spriječili eventualnu eskalaciju širenja koronavirusa na stadionima u BiH, kao što je slučaj bio u pojedinim evropskim zemljama. Vjerujem da oni koji su nas tada kritikovali sada su shvatili da su pogriješili, te da smo donijeli ispravnu odluku”.

Izvršni odbor Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) danas je odlučio, ”ukoliko se zbog pandemije ne steknu uslovi u nekim zemljama među 55 nacionalnih članica za okončanje šampionata, plasman u Ligi šampiona i Ligu Evrope naredne sezone klubovi će ostvarivati na osnovu plasmana na tabeli u trenutku prekida prvenstva”.

Međutim, u svim premijerligaškim klubovima u BiH i čelni ljudi FSBiH izjasnili su se da će nastojati okončati prvenstvo i na taj način, kao i svake sezone, delegirati predstavnike u evropska takmičenja, tj. doći do plasmana na tabeli svih 12 timova u ligi.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC