• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Sušić je bio velemajstor, Osim trenerski genije!"

Autor mondo.ba

Riječi su ovo legendarnog sudije Zorana Petrovića

 Zoran Petrović Sušić velemajstor Osim genije Izvor: MN Press/arhiva

Najpoznatije sudijsko ime sa prostora bivše SFR Jugoslavije Zoran Petrović kaže da je u savremenom fudbalu lakše obavljati ulogu pomoćnika nego glavnog djelioca pravde.

Učesnik dva Svjetska prvenstva tvrdi da su nova pravila znatno olakšala posao mahačima.

Možda će vas zanimati

"Prema novim instrukcijama Sudijske komisije UEFA i FIFA, pomoćne sudije ne moraju da donose odluku u djeliću sekunde. Njima se savjetuje da sačekaju razvoj situacije, pa tek onda da podignu zastavicu i da eventualno prekinu igru. Zahvaljujući video-tehnologiji, njihove greške nisu više toliko uočljive kao u moje vreme. Ja sam u Meksiku i Italiji na dvije utakmice bio glavni arbitar, a na dvije sam imao ulogu pomoćnika. I bilo mi je neuporedivo teže sa zastavicom u ruci", rekao je Petrović za agenciju Anadolija. 

Mopedom mu donijeli telegram na centar terena

Kao pripadnik "stare garde", ne gleda blagonaklono na tehnička pomagala koja su na raspolaganju njegovim mlađim kolegama. Ipak, postoji odluka koju bi vrlo rado ispravio da je svojevremeno mogao da otrči do monitora i da pogleda video snimak.

"Sudio sam revanš utakmicu finala Kupa UEFA 1992. godine. Ajaks je poslije 2:2 u Torinu odigrao neriješeno bez golova na svom stadionu i osvojio evropski trofej. U finišu utakmice, došlo je do duela kod korner zastavice u kome je italijanski igrač Polikano nesportski i preoštro startovao na švedskog reprezentativca Petersena. Fudbaler Ajaksa je morao da napusti igru i zbog teže povrede nije mogao da nastupi za svoju reprezentaciju na Evropskom prvenstvu u Švedskoj. Nisam ga kaznio crvenim kartonom, a da sam imao mogućnost da pogledam usporeni snimak, vjerovatno bih ga poslao u svlačionicu."

Izvor: Anadolija

Stadion Koševo u Sarajevu zauzima posebno mesto u memoarima Zorana Petrovića.

"Tamo sam počeo svoju karijeru u Prvoj saveznoj ligi 1979. godine na utakmici Sarajevo - Vardar. Nikada neću zaboraviti scenu kada je poštar ušao na stadion sa onim Tomos mopedom i donio mi neki telegram sve do centra igrališta. Svi su bili u čudu, niko nije znao o čemu se radi. Ja sam takođe bio zbunjen, jer se sve to dešavalo dva minuta prije početka utakmice. Uzeo sam telegram i kada sam otvorio nisam mogao da verujem. Ovi moji drugari iz Beograda, moje starije kolege, Dragiša Komadinić, Dušan Čolić, Abe Stanković, napisali su mi pismo i poželjeli sreću u prvoj utakmici na elitnoj sceni", istakao je Petrović.

Domaćin je tada slavio ubjedljivu pobjedu protiv tima koji je tek ušao u Prvu saveznu ligu.

"Bilo je 3:0 za Sarajevo, mali Smajić je dao dva gola. Sjećam se da je Sušić odigrao fantastičnu utakmicu. On ih je sam pobijedio, iako nije dao gol. To nikada kasnije nisam doživio u svojoj karijeri, da jedan igrač uzme loptu i da niko ne može da ga stigne. Ja sam ostao pozadi i sreća što ga niko nije srušio, jer ne bih mogao ni da vidim da li je bio fauliran. Prošao je 35 metara, nanizao pet, šest protivničkih igrača i šutirao ka golu. Nestvarno. Pape je bio velemajstor fudbala, jedan od najboljih svih vremena u staroj Jugoslaviji", kazao je Petrović.

Pogođen konzervom

Nažalost, za Koševo ga vežu i ne baš lijepe uspomene.

"Bio sam akter i te utakmice. Sarajevo je protiv Dinama vodilo na poluvremenu sa 1:0, kada je doletjela konzerva piva sa tribine na kojoj su bili smješteni domaći navijači i pogodila me pravo u glavu. Nisam imao drugog izbora nego da prekinem utakmicu. Uveče je u Dnevniku državne televizije objavljena informacija da je sudija pogođen limenkom piva", pričao je Petrović i dodao:

"Mene je dva dana kasnije pozvao neki čovjek telefonom i predstavio se kao marketing menadžer pivare čijom sam limenkom pogođen. Ja sam ga naravno opsovao i spustio slušalicu. Zvao je još desetak puta naredna tri dana i jedva nekako uspio da me ubijedi da nije šala. Poslali su na adresu moje firme nekoliko paketa njihovog piva, uz zahvalnost što sam im obezbijedio besplatnu reklamu."

Izvor: Tomislav Mihajlovic/© MN press, all rights reserved

Petrović provodi penzionerske dane u krugu porodice i čeka da prođe vanredno stanje u Srbiji.

"Imam već 68 godina i pripadam onoj kritičnoj grupi koja je najviše ugrožena korona virusom. Vodim računa o sebi, ne izlazim napolje i pratim instrukcije nadležnih institucija. Sada su nam dozvolili da prošetamo u večernjim satima i to nam dođe kao olakšavajuća okolnost. Koristim vrijeme u karantinu da pogledam neke stare snimke i da se podsjetim velikih utakmica koje sam sudio. Baš sam prije neki dan gledao meč Engleska - Holandija sa Svjetskog prvenstva u Italiji. Sjećam se da me je Ivica Osim pozvao poslije te utakmice i čestitao mi na odluci da poništim gol Linekera zbog igranja rukom. Švabo je bio trenerski genije", rekao je Petrović.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC