• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Murinjo se priseća Španije: Ovako smo prekinuli dominaciju Barselone!

Autori mondo.rs Autori Dušan Ninković

Osam godina od kako je Real Madrid postavio nekoliko rekorda.

 Žoze Murinjo se priseća Španije: Ovako smo prekinuli dominaciju Barselone! Izvor: Guliver/Getty Images/Massimo Cebrelli, Massimo Cebrelli/Getty Images Europe

Real Madrid je pre osam godina uspeo da na trenutak prekine dominaciju Barselone u domaćim okvirima, pod komandom Žozea Murinja. Slavni Potugalac je predvodio Madriđane, a sada se prisetio kako je to izgledalo.

Njegova ekipa je postavila rekord po broju osvojenih bodova, postignutih golova, pobeda na domaćem terenu, ako i osvojenih bodova u svojoj kući, na Santijago Bernabeu. Protiv onakve Barselone, Real je delovao prilično moćno.

Možda će vas zanimati

Bila je to sezona u kojoj je stvoreno jedno od najvećih trenerskih rivalstava. Sa jedne strane smo gledali sistem Pepa Gvardiole, dok je na drugoj bio Portugalac, tada već uspešan i dokazan trener u nekoliko sredina. Imao je iza sebe dobar CV.

Sezona 2011/12 je bila neverovatna jer ste boorili nekoliko rekorda. Kako ste uspeli da postignete takve rezultate?

''Ne znam da li je to bila najviša tačka moje trenerske karijere. Siguran sam da je to veoma bitan momenat, jer je prekid Barselonine dominacije specifičan trenutak. Prekid njihovog trofejnog niza, uz rekorde koje smo postavili, bio je zanimljiiji zbog načina na koji smo to radili. Nismo samo osvojili titulu, ispisali smo istoriju.''

Ali, bili ste razočarani jer niste savladali Bajern u polufinalu Lige šampiona?

''Tačno. Bili smo najbolji tim u Španiji i najbolji tim u Evropi. Bilo nam je veoma teško kada smo eliminisani od Bajerna'', ističe Žoze.

Borbe u prvenstvu vođene su protiv najboljeg Barseloninog tima u istoriji. Mesi, Ćavi, Inijesta na terenu, Gvardiola na klupi. Šta je bio ključ za titulu?

''Smatram da je najvažnije bilo to što smo otkrili najbolji način na koji možemo da igramo. Igradili smo stil igre koji se odlično uklopio u kvalitete naših igrača. Naravno, bitan je bio njihov ogroman talenat, kao i razumevanje na terenu. Svi su bili povezani i sa šampionskim ambicijama'', ističe Portugalac.

Trener Totenhema se prisetio i utakmice koja mu je donela titulu, pobede nad Barselonom od 2:1. Bilo je to gostovanje na Kamp Nou.

''Dobre uspomene. Postojala su dva dobra rezultata za nas, odgovarao nam je i remi. Dobro smo pripremili taj meč, sećam se da sam govorio igračima da ćemo pobediti. Imali su pritisak na sebi. Oni su igrali na domaćem terenu, a mi smo ih ''ubili'' u tranziciji'', priseća se nekadašnji trener Reala.

Svi se sećaju Kristijana Ronalda kao najbitnijeg igrača tima. Kako vi gledate na to, kao trener tog tima?

''Ne bih da pričam pojedinačno, ni o Kristijanu ni o nekome drugom. Svi su bili važan deo tima. Želeli su da pobeđuju i da osvajaju titule. Sećam se Kaljehona i Granera, oni nisu bili starteri, ali su davali ogroman doprinos ekipi. Istina je da smo pored prvenstva zaslužili i Ligu šampiona'', zaključuje Murinjo.

Portugalac je još jedini trener koji je osvojio titulu u Engleskoj, Španiji i Italiji. Pored toga, bio je šampion Portugala, a sa dva tima je osvajao Ligu šampiona, elitno evropsko takmičenje.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC