• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbijen zahtjev fudbalerki za izjednačavanje plata sa fudbalerima

Autori mondo.ba Autori Fena

"Ženska fudbalska reprezentacija je bila plaćena više kumulativno i prosječno po utakmici nego muška reprezentacija tokom određenog perioda", navodi se u objašnjenju presude.

 Američki sud odbio zahtjev fudbalerki za izjednačavanje plata sa fudbalerima Izvor: Guliver/Getty images/Jayne Kamin-Oncea

Američki okružni sud u Kaliforniji odbacio je zahtjev ženske fudbalske reprezentacije, aktualnih svjetskih prvakinja, za izjednačavanjem plata sa kolegama reprezentativcima.

Sudija R. Geri Klausner je donio presudu u korist Američkog fudbalskog saveza odbacivši tvrdnje fudbalerki da su manje plaćene od fudbalskih reprezentativaca.

Možda će vas zanimati

U objašnjenju odluke na 62 stranice sudija je naveo da su fudbalerke, ne iznoseći datum kada se to dogodilo, odbile ugovor koji bi im omogućio jednake plate kakve imaju muški reprezentativci.

"Istorija pregovora između strana pokazuje da je ženska reprezentacija odbila prijedlog da bude jednako plaćena kao muška reprezentacija i da je odbila više nagrade zamijenivši to pogodnostima, uključujući veću osnovnu platu i zagarantovano više igračica po ugovoru", pojasnio je sudija.

"Ženska fudbalska reprezentacija je bila plaćena više kumulativno i prosječno po utakmici nego muška reprezentacija tokom određenog perioda", navodi se u objašnjenju presude.

Sudija je takođe odbacio tvrdnje fudbalerki da nisu imale iste uslove kao fudbaleri što se tiče putovanja, treninga i smještaja.

Ova presuda prebacuje slučaj na višu instancu, a suđenje je predviđeno za 16. jun.

Portparolka američke fudbalske reprezentacije Moli Levinson, koja je na osam svjetskih prvenstava za fudbalerke četiri puta osvajala titulu, izjavila da je "šokirana i razočarana" odlukom sudije.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC