• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pandemija koronavirusa prijeti da u potpunosti uništi ženski fudbal

Autor mondo.ba

Sve ono što je posljednjih godina urađeno na promociji najvažnije sporedne stvari na svijetu među damama, moglo bi da padne u vodu.

 Pandemija koronavirusa prijeti da u potpunosti uništi ženski fudbal Izvor: Guliver/Getty images Europe/David Ramos

Prema izvještajima Međunarodne federacije profesionalnih fudbalera (FIFPro), pandemija koronavirusa prijeti da u potpunosti uništi ženski fudbal.

Dame, kao i njihove kolege muškarce, širenje zaraze u potpunosti je udaljilo od fudbalskih terena.

Možda će vas zanimati

Mnogo više pažnje u ovim teškim trenucima posvećuje se ogromnom ekonomskom udarcu za mnogo bogatiji, "muški" fudbal, ali na velikim gubicima je i onaj ženski, koji bi mogao da snosi daleko veće posljedice.

FIFPro pozvao je na "posebne mjere" kako bi se zaštitio ženski fudbal, kojem prijeti opasnost da bude poništeno sve ono što je prethodnih godina urađeno na popularizaciji najvažnije sporedne stvari na svijetu među damama.

S obzirom da se u ovim klubovima i ligama obrće mnogo manje novca nego u profesionalnom fudbalu za muškarce, ženski fudbal samim tim je na mnogo većem udaru i pitanje je koji klubovi će uspjeti da prežive pandemiju.

U vrijeme krize, klubovi su primorani da otpuštaju igračice, smanjuju i onako niska primanja, te se u potpunosti gase.

Lige širom Evrope s velikim nestrpljenjem i zebnjom iščekuju rasplet.

Npr. engleska liga za žene među finansijski najjačim je na svijetu, ali i ona se našla u brojnim problemima. Superliga je prekinuta još 23. februara i veliko je pitanje da li će i kada biti nastavljena.

Prema informacijama iz Francuske, samo trećina fudbalerki želi nastavak prvenstva, dok preostale igračice u prvi plan stavljaju zdravlje, koje po njima treba da ostane prioritet.

Nekadašnja dobitnica "zlatne lopte" Ada Hegerberg, koja nastupa za najbolji francuski klub Lion, koji je i aktuelni osvajač Lige šampiona za žene, priznala je u intervjuu za AFP da je u ženskom fudbalu trenutno sve obavijeno velom nesigurnosti.

"Ako znate sa kakvim se problemima suočavaju najveći muški klubovi, onda tek možete zamisliti s čim se suočavaju ženske ekipe", tvrdi Norvežanka, koja je u finalu Lige šampiona protiv Barselone ostvarila het-trik u pobjedi 4:1.

Izvještaji FIFPro naglašavaju ranjivost fudbalerki, s obzirom da svega 18 odsto njih ima profesionalne ugovore.

Čak 60 procenata igračica zarađuje manje od 500 evra mjesečno.

"Moramo da zaštitimo igračice kao ljude i radnike i izbjegnemo masovnu nezaposlenost i recesiju. Ženskoj fudbalskoj industriji biće potrebne inovacije i intervencije iz privatnog i javnog sektora, od političkih lidera i organa upravljanja, do radiodifuznih kompanija i sponzora, kako bi preživjela", navode u FIFPro.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC