• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fudbaleri žive u luksuzu, fudbalerke se izborile za 16 hiljada godišnje!

Autor mondo.rs

Istorijski dan za ženski fudbal u Španiji.

 Fudbaleri žive u luksuzu, fudbalerke se izborile za 16 hiljada godišnje! Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Popularnost ženskog fudbala u svetu je sve veća, dodatno bi mogla da se pojača nekim sitnijim promenama pravila. Ako se neka od evropskih država trudi da unapredi igru, to je Španija.

Najbolji fudbalski klubovi iz te zemlje imaju i svoje ženske ekipe, publika je redovno na utakmicama u velikom broju, a vetar u leđa bi mogao da bude dat i sada. Fudbalerke su potpisale kolektivan ugovor koji im garantuje zaradu.

Možda će vas zanimati

Nakon što su prethodne jeseni kratko štrajkovale, devojke iz Španije su uspele u svojoj nameri. One su pobedile u svojoj borbi i omogućile sebi zaradi od minimum 16 hiljada evra na godišnjem nivou.

U sklopu dogovora su i određeni dodaci, u vidu bonusa, godišnjih odmora, porodiljskog i slično, a sam čin potpisivanja ugovora je velika stvar. Na osnovu njega će igračicama biti zagarantovana prava.

Nijedna od igračica u elitnom rangu španskog ženskog fudbala neće moći da ima platu manju od navede, a to je obradovalo i ministarstvo sporta.

''Ovo je istorijski dan za fudbal u Španiji. Ugovor je veoma bitan jer staje u zaštitu fudbalerki koje su bile zabrinute za svoju budućnost. Dobar korak napred i za prava ostalih žena u zemlji, jer ovakve stvari motivišu ljude da se izbore'', rekla je Irena Lozano u ime ministarstva.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je u jednoj izjavi napomenuo kako se nada da će prava žena u fudbalu biti jednaka, pa da će se tako izjednačiti i plate. Nedavno je u Srbiji potpisan prvi profesionalni ugovor neke igračice, kada je Violeta Slović stavila paraf na ugovor sa Spartakom.

Minimalna zarada u Španiji iznosi 1108 evra na mesečnom nivou, odnosno nešto više od 13 hiljada evra. Fudbalerke će biti malo iznad toga, ali daleko ispod svojih muških kolega. Po pravilniku iz 2016. godine, minimalna zarada za igrače u Primeri iznosi 155 hiljada evra.

Primera radi, Lionel Mesi godišnje Бarselonu košta preko 70 miliona evra, računajući tu platu i dodatne troškove. Katalonci ukupno troše preko 12 miliona dolara na igrače, gledajući na godišnjem nivou, a ženski fudbal to još dugo neće moći da dostigne.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC