• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džoi Barton traži nova pravila za žene: Manji golovi, lakša lopta...

Autor mondo.rs

Gostujući u jednom podkast, Barton je konstatovao da bi ženski fudbal trebaalo da doživi promjene.

Ženski fudbal je u sjenci muškog, a čini se da će tako ostati još dugo vremena. Iako je u posljednje vrijeme u ekspanziji i ima veliku podršku FIFA i UEFA, još uvijek ne može ni da se poredi sa istim sportom u muškoj konkurenciji.

Kontroverzni Džoi Barton, fudbaler koji je stigao čak i do dresa reprezentacije Engleske, predlaže način na koji bi taj jaz mogao da se smanji. Njegova ideja je da žene u budućnosti igraju po drugačijim pravilima.

Možda će vas zanimati

Čovjek koji je još u omladinskim danima nastupao za Everton i Liverpul poznat je ko karakterističnim izjavama. One često nisu nailazile na dobar prijem u javnosti, a i ova bi mogla da uvrijedi fudbalerke.


Fudbaler koji je najdublji trag ostavio u dresu Mančester sitija zaključio je da bi žene fudbal trebalo da igraju po drugačijim pravilima, kako bi njihovi mečevi bili zanimljiviji.

''Veličina gola i težina lopte bi trebalo da se promijene. Ako želite da napravite ženski fudbal boljim, privlačniji publici, da se izbori za svoje mjesto... nešto mora da se mijenja. Dokle god žene igraju na istom terenu i sa istom loptom kao muškarci, biće u podređenom položaju'', rekao je sadašnji trener Flitvuda.

Njegov prijedlog da se žene takmiče pod drugačijim pravilima značio bi nove dimenzije za teren, golove i loptu. Tako bi fudbalerke mogle jače i dalje da šutiraju, a golmanke bi bile uspješnije u odbranama jer bi branile manji prostor.

Neki slični prijedlozi su se u Engleskoj već pojavljivali, ali ova odluka ne može da bude donijeta na nivou zemlje. Da bi ideja zaživjela, morala bi da bude uvažena na mnogo višem nivou.

Stav Džoi Bartona bi mogao i da razljuti neke fudbalerke. Ovakve njegove riječi, da je ženski fudbal u debeloj sjenci muškog i da bi samo njegove promjene uspjele da mu donesu popularnost, nisu baš nešto što igračice žele da čuju.

Promjene koje je predložio Barton, po njegovom mišljenju, prilagođene su ženama na osnovu njihovih fizičkih karakteristika. Nekadašnji fudbaler Marseja, Rendžersa i nekoliko engleskih timova smatra da bi ta promjena dovela do toga da muškarci ''ozbiljnije shvataju ženski fudbal''.

Za kraj ovog razgovora, trener engleskeg trećeligaša je dodao i da bi volio da bude trener Evertona. On je u tom klubu počeo svoju karijeru, još kao dječak. Rođen je u okolini Liverpula, a sada smatra da bi se perfektno uklopio na poslu koji je upražnjen otkazom za Marka Silvu.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC