• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UEFA skraćuje kvalifikacije, Zvezda na dva meča od Lige šampiona?

Autori mondo.rs Autori Nebojša Marković

Ništa nije zvanično, ali i o tome se razmišlja.

 UEFA-skracuje-kvalifikacije-za-Ligu-sampiona-Crvena-zvezda-na-plej-of-od-Lige-sampiona Izvor: MN PRESS

UEFA je i dalje u problemima zbog pandemije korona virusa i iz dana u dan se pojavljuju nove informacije kako bi evropska kuća fudbala mogla da riješi novonastale "glavobolje" sa kalendarom takmičenja, kako u tekućoj 2019/20, tako i u predstojećoj 2020/21 sezoni.

Posljednje informacije dovode do zaključka da bi Crvena zvezda kao gotovo izvjestan predstavnik Srbije u kvalifikacijama mogla da ima samo jednog protivnika na putu ka trećem uzastopnom učešću u Ligi šampiona!

Možda će vas zanimati

Nisu to zvanične informacije, podrazumijeva se, ali britanski "Tajms" prenosi da se u UEFA razmišlja i o maksimalnom skraćenju kvalifikacija za ovo takmičenje za sezonu 20/21, jer je pandemija napravila ozbiljnu zbrku.

Već smo ranije pisali šta je bio prvobitni plan za kvalifikacije za Ligu šampiona i Ligu Evrope. Po tome bi kvalifikacije trajale sve do kraja septembra, kada bi se završavala plej-of runda, ali prema saznanjima "Tajmsa", evropska kuća fudbala jednostavno mora da razmatra opciju skraćenja kvalifikacija.

I u tome bi šampion Srbije mogao ozbiljno da profitira.

Kako će naredna sezona startovati kasnije i time prouzrokovati manjak termina u već prenatrpanom kalendaru, prijedlog je da se kvalifikacije skrate. Za to postoje dvije varijante.

Jedna je da se u svakoj rundi kvalifikacija igra jedan meč na terenu tima sa boljim koeficijentom, pa bi tako proces kvalifikacija bio prepolovljen. Druga opcija je daleko interesantnija - da se igra samo plej-of runda, gdje bi se našlo 12 predstavnika zemalja koje nemaju tim u grupnoj fazi Lige šampiona.

U tu kategoriju spada i Srbija, koja je na UEFA listi koeficijanata na 19. poziciji i ukoliko bi se UEFA odlučila baš za ovaj scenario, Crvena zvezda bi mogla da bude na samo par mečeva od elite.

To je velika razlika, jer bi Crvena zvezda kao šampion Srbije po uobičajenom formatu trebalo da počne takmičenje od drugog kola kvalifikacija, što bi značilo ukupno šest mečeva na putu do grupne faze Lige šampiona (drugo i treće kolo, plus plej-of).

Crveno-bijeli se nalaze na samo dva boda od odbrane titule prvaka Srbije, pa bi Superligu mogli da osvoje već 30. maja protiv Rada sa Banjice.

Ukoliko se UEFA odluči na ovaj scenario plej-ofa sa 12 zemalja bez tima u Ligi šampiona, onda bi se šampion Srbije borio sa jednim timom između šampiona Austrije, Češke, Danske, Škotske, Grčke, Kipra, Švajcarske, Hrvatske, Norveške, Švedske i Izraela.

I ti mečevi bi se igrali na neutralnom terenu. Ipak, vrlo je moguće da je ovo samo jedna od ideja. Koliko je ona zaista realna, veliko je pitanje.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC