• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gensek FS BiH: "De fakto" fudbalska sezona u BiH neće biti nastavljena!

Autor mondo.ba

Adnan Džemidžić, generalni sekretar Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine konstatovao je da sezona neće biti nastavljena.

 Adnan Džemidžić: "De fakto" fudbalska sezona u BiH neće biti nastavljena! Izvor: Anadolija/Denis Zuber

Generalni sekretar FS BiH Adnana Džemidžić praktično je agenciji "Anadolija" potvrdio da fudbalska sezona u BiH neće biti nastavljena.

Prema dopisu kojeg je FS BiH dobio iz Ministarstva zdravlja Republike Srpske, tek od 1. jula razmatraće se postepeno ublažavanje određenih mjera, odnosno mogle bi se igrati utakmice Premijer lige Bosne i Hercegovine na teritoriji tog entiteta.

Možda će vas zanimati

"Odgovorili su nam na osnovu dopisa kojem smo im poslali kako bismo znali da li možemo nastaviti prvenstvo 7. juna, na osnovu zaključaka na posljednjoj sjednici Izvršnog odbora FS BiH. Iz Federalnog ministarstva zdravstva nismo dobili zvanični odgovor. Tvrde deklarativno, kako bi se u većem bh. entitetu mogle igrati utakmice, kako su istakli, veoma brzo, ali zvaničan stav i dopis kada će se to moći desiti, kako sam već rekao, u FS BiH nismo dobili. Rok za nastavak prvenstva 7. juna IO je odredio kako bi se sezona u normalnom ritmu mogla privesti kraju. Ukoliko startujemo 1. jula nemamo dovoljno slobodnih termina, čak ni srijeda - subota, kako bismo odigrali preostalih 11 prvenstvenih kola te polufinale i finale Kupa BiH te timove za Evropu prijavili UEFA do 3. avgusta. Pogubno bi bilo za zdravlje igrača da se utakmice igraju svaki drugi dan. Primarno je da ih sačuvamo od težih povreda pa i od zaraze ukoliko nadležne institucije misle da nije sigurno igrati u nekim dijelovima zemlje zbog korona virusa", rekao je Džemidžić.

Možda će vas zanimati

Na pitanje, znači li to da se Premijer liga BiH neće nastaviti, s obzirom da je jasan stav nadležnih institucija iz RS da se najprije može početi igrati 1. jula, Džemidžić je odgovorio:

"'De fakto' prema trenutnom stanju, tako je, fudbalska sezona u BiH neće se nastaviti. Međutim, činimo sve što je u našoj moći i činićemo u narednim danima da pokušamo naći rješenje za nastavak sezone, što je i preporuka Evropske fudbalske asocijacije (UEFA, op.a). Razgovori se i dalje vode. Pričaćemo još jednom sa svim stranama do 25. maja, kada je rok UEFA da se izjasnimo nastavljamo li prvenstvo. Analiziraćemo dodatno. Moramo uzeti u obzir sve rizike. Organizacija utakmica morala bi biti u skladu sa striktnim planom mjera koje je klubovima poslao FS BiH. Nijedan klub nije nam poslao do danas informaciju ni da li su preduzeli mjere koje smo im propisali za treninge ekipa".

Naglasio je i da bi u FS BiH istinski voljeli i čine sve da se sezona nastavi, ali i da nije sve u njihovoj moći.

"Na okolnosti i odluke državnih i entitetskih organa ne možemo uticati. U BiH još niko van snage nije stavio stanje prirodne nesreće. Nećemo učiniti ni jedan korak na štetu igrača, trenera, sudija, svih učesnika utakmica, tj. klubova i fudbala", dodao je Džemidžić.

Poručuje, "Savez radi redovno i nastavlja aktivnosti" te je istakao da će biti osigurana zadovoljavajuća finansijska sredstva za pomoć savezima i klubovima u prevladavanju krize izazvane pandemijom korona virusom, koja će uskoro u potpunosti biti operativna.

"FS BiH ušao je u fazu za povlačenje sredstava iz projekta Het-trik 5 kroz koji će UEFA nacionalnim savezima dodijeliti oko 1.5 miliona evra u saniranje nastalih šteta izazvane pandemijom korona virusa. Odlukom FS BiH pomoć će biti distribuisana u dvije faze. U prvoj fazi će biti izgradnja dezinfekcionih tunela, sa setovima za tu namjenu, na stadionima klubova Premijer lige BiH, Trening centra FS BiH i administrativne zgrade Saveza. To je nešto što će trebati dugoročno. Potom će se u naredna dva mjeseca pomoći i nižim ligama, odnosno prvim entitetskim i drugim, kako bi se zadovoljile sve potrebe da se odigravaju utakmice i odvija trenažni procesi na svim stadionu za narednu sezonu, u uslovima u punom kapacitetu. Od jula kroz aplikaciju odobrenu od strane UEFA doniraće se i finansijska sredstva za pomoć klubovima i savezima u prevladavanju finansijske krize uzrokovane pandemijom. Deset premijerligaških klubova dobiće po 60.000 maraka, a dva koja ulaze u ligu i dva koja ispadnu po 30.000. Za 10 klubova ženske Premijer lige BiH biće uplaćeno po 10.000 maraka te po 5.000 za još četiri, onima koji ispadaju i ulaze u ligu. Identično kao ženskim klubovima, novac će biti raspoređen i klubovima Futsal Premijer lige BiH. Uz novčana sredstva, biće izgrađene i sanitarne sobe u iznosu od po 15.000 KM na stadionima klubova Premijer lige BiH, koje će se kasnije prenamijeniti za VAR sudijske sobe", rekao je Džemidžić.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC