• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdina "Marakana" i 90.000 Grobara: Dan za istoriju Partizana i SFRJ

Autor Vladimir Sukdolak

Duel odigran 21. maja 1983. godine ušao je u istoriju Partizana. Crno-beli su kao domaćini na stadionu "večitog" rivala ugostili Dinamo iz Zagreba pred skoro 90.000 gledalaca i obezbedili titulu.

 Zvezdina "Marakana" i 90.000 Grobara: Dan za istoriju Partizana i SFRJ Izvor: MN PRESS - ARHIVA

Stadion "JNA" kao i prethodnih tako i te 1983. godine bio rezervisan za proslavu Titovog rođendana. I dok su se Beograd i Jugoslavija spremali za Dan mladosti (25. maja), Partizan i Dinamo iz Zagreba "kuvali" su ludu završnicu prvenstva, koja je, ispostavilo se, odlučena direktnim okršajem pred rekordnim brojem ljudi.

"Parni valjak" se po običaju u to vreme selio sa svog bunjišta. Zbog važnosti utakmice i nezapamćenog interesovanja, u Humskoj su kao i nekoliko godina unazad izabrali stadion Crvene zvezde za mesto gde će dočekati "modre". Zanimljivo je i to da su crno-beli u proleće 1977. crveno-bele ugostili na njenom stadionu i pobedili.

Možda će vas zanimati

Zvezdina "Marakana", najveći stadion na prostorima bivše države, bila mala da primi sve navijače Partizana tog 21. maja 1983. godine.

"Valjak" je šest kola pre kraja imao 37 bodova, samo jedan više od aktuelnog šampiona Dinama, ali i daleko teži raspored od Zagrepčana. Crno-bele čekali su dueli sa Zvezdom i Hajdukom, kao i gostovanja u Podgorici i uvek neugodnoj Tuzli. U poslednjem kolu u Humsku je dolazio Velež.

Okršaj sa Dinamom označen je kao prelomni, jer su i Zvezda i Splićani prilično zaostajali na tabeli.

Reke navijača iz Beograda, ali i cele Jugoslavije slivale su se tog nedeljnog poslepodneva ka Autokomandi. Utakmica je počinjala u 19 časova i nekoliko sati ranije svima je bilo jasno da će današnji stadion "Rajko Mitić" biti krcat i verovatno nedovoljan da primi sve koji su bez karata krenuli na meč.

Prodato je 75.792 ulaznice i to je zvanični podatak.

Ali...

Svedoci, retke fotografije i video snimci govore da je na tribinama bilo daleko više publike – između 90.000 i 100.000! Koliko je zaista bilo navijača, teško je utvrditi, a da je bilo dosta više od pomenutih 75.000 – jeste. Većinom pristalica Partizana...

Svi oni ostali su u šoku kada je Dinamo poveo 2:0 i najavio preuzimanje liderske pozicije. Autogol Slobodana Rojevića i i pogodak Zlatka Kranjčara pre kraj prvog dela, ne samo da nisu demotivisali navijače, već su njihovu podršku podigli na još viši nivo. 

"Kada sam izašao na drugo poluvreme, atmosfera me je pogodila kao grom iz vedra neba. Onakvo navijanje nisam video u u životu, i znao sam da da to neće izaći na dobro. Mojim igračima su zaklecala kolena i Partizan je stigao šampionskih 2:2. Eh, da ja imam ovakve navijače gde bi mi kraj bio", izjavio je bio Čiro Blažević za list "Sport".

Partizanovi igrači su im se odužili u drugom poluvremenu. Prvo je oboren Zvonko Varga u šesnaestercu Dinama, a Aleksandar Trifunović sigurno izveo penal, da bi sedam minuta pre kraja rezultat izjednačio Dragan Mance.

Partizan - Dinamo 2:2
Izvor: YouTube

Bio je to šampionski bod crno-belih. Naredne tri utakmice Partizan je do kraja prvenstva pobedio dve utakmice, dve izgubio i igrao nerešeno sa Mostarcima na proslavi titule. Posle poraza u Podgorici 2:3, "valjak" je u Humskoj bacio na kolena Zvezdu 3:2, a nakon trijumfa u Tuzli bilo je jasno da se titula iz Zagreba seli u Beograd, na crno-belu stranu Topčiderskog brda.

Zanimljivosti vezane za meč između Partizana i Dinama preuzete sa portala "crnobelanostalgija.com".
– utakmica Partizan – Dinamo 2-2, igrana 21.05.1983. je utakmica sa rekordnom posetom Partizana u kojoj je Partizan bio domaćin
– na ovoj istoj utakmici je zabeležena i rekordna poseta kada su mečevi između Partizana i Dinama u pitanju, računajući utakmice i u Beogradu i u Zagrebu
– ova utakmica nosi rekord u broju prodatih ulaznica kada se radi o državnim šampionatima, a da nije u pitanju beogradski “večiti derbi”, tačnije rekord u broju prodatih ulaznica u susretu nekog beogradskog kluba sa rivalom koji nije iz Beograda
– samim tim, ni Crvena zvezda kao domaćin nikada nije imala toliku posetu protiv Dinama ili Hajduka, dok je Partizan to uspeo, na njenom stadionu. U prvih deset najvećih poseta Crvene zvezde kao domaćina, nema nijedne utakmice protiv Dinama i Hajduka
– Dinamo takođe nikada nije igrao utakmicu u domaćem šampionatu pred većim brojem gledalaca, nego tog 21. maja 1983. protiv Partizana.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC