• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kakva šansa za "djecu" Partizana: Superliga za afirmaciju

Autor Vladimir Sukdolak

Nastavak sezone Superlige biće idealna prilika da Partizan u "vatru" ubaci najmlađe prvotimce, ali i da neki od njih dobiju značajnije uloge.

 FK-Partizan-talentovani-fudbaleri Izvor: MN PRESS

Partizan je jedan od rijetkih klubova Superlige koji će u naredna četiri kola imati takmičarski motiv, a to je da ne dozvoli Vojvodini da ga pretekne na tabeli, da zadrži tri boda prednosti i drugo mjesto. Pozicija dva u domaćem šampionatu nudi nešto lakši put kroz evropska takmičenje i zbog toga je ekipi iz Humske važno, kao i zbog prestiža, da osvoji vicešampionsku titulu.

Teorija za prvo mjesto će vjerovatno biti "živa" još predstojeći vikend, a onda će Crvena zvezda biti promovisana u novog-starog prvaka.

Možda će vas zanimati

Čelnici srpskog fudbala donijeli su nekoliko nepopularnih i nelogičnih odluka. Činjenica da je usvojen prijedlog klubova da se igra po skraćenom sistemu (umjesto 11 - četiri kola), da neće biti ispadanja i da je takmičenje za narednu sezonu prošireno na nevjerovatnih 20 timova, dovodi do prostog pitanja.

Kome su bila potrebna i ova četiri kola bez publike?

Spekulacija i teorija zbog čega će se u najizvjesnijem prvenstvu Evrope lopta ponovo zakotrljati ima raznih, ali je, ipak, najbitnije šta kaže struka, a ona je takođe podijeljena.

S jedne strane medicina i treneri zaduženi za kondiciju ističu da je, kada već nema potrebe, vrlo opasno vratiti igrače u takmičarski ritam, pa ih za manje od mjesec dana ponovo raspustiti, a onda u još kraćem roku opet poslati na teren i započeti pripreme za novu sezonu. Rizik od povreda daleko je veći nego u normalnim okolnostima i zbog toga su svi u prethodnih mjesec dana bili više nego oprezni. Posljedice, takođe, mogu da se i te kako osjete i u kasnijem periodu sezone. Mnogi treneri, s druge strane, ocijenili su da će "rekreativan" kraj Superlige poslužiti jedino kao priprema za novu sezonu.

Iz naše perspektive, utisak je da više smisla imaju riječi medicine!

Fokus Partizana biće na odbrani trofeja u Kupu Srbije i to će za crno-bijele biti najvažniji zadatak do kraja "krnje" sezone. Šef stručnog štaba "parnog valjka" Savo Milošević započeo je pripreme 4. maja i djeluje da su crno-bijeli solidno spremni za naredne obaveze. Maksimalna forma, koju je moguća ostvariti u ovom periodu, očekuje se pred završnicu Kupa i do nje će se stići kroz utakmice u Superligi.

Milošević je, očigledno, ispred sebe i svojih saradnika postavio još jedan cilj, započet po preuzimanju ekipe u martu prošle godine.


Afirmisanje mladih igrača! 

U suštini ništa novo jer je Partizan takvu strategiju postavio odavno, sa više ili manje uspjeha prethodnih godina, prije svega u zavisnosti od aktuelnog stručnog štaba i želje da se bavi talentovanom djecom. Milošević i njegovi saradnici očigledno su posvećeni tom projektu i kao jedna od posljedica je i rekordan transfer (10 miliona evra) ostvaren prošle zime prodajom Strahinje Pavlovića Monaku. Mladi štoper će u rotaciji odigrati još koju utakmicu za Partizan i onda se krajem juna uputiti ka Francuskoj i novoj stanici u karijeri.

U Humskoj uveliko spremaju sljedeće klince i na zadovoljstvo crno-bijelih kandidata je mnogo, u svakoj liniji tima. Prilika za njihovo isticanja djeluje kao idealna u narednim danima... Šansu će sigurno dobiti!

Prošlog proljeća smo u Nišu upoznali Lazara Pavlovića, najveća su očekivanja od Filipa Stevanovića, a tu su još Nikola Lakčević i Slobodan Stanojlović... Nameće se i napadač Nikola Štulić. Da se razmišlja o svakom djetetu govori i podatak da je talentovani Nikola Čolić prije nekoliko dana parafirao prvi profesionalni ugovor i tako se obavezao na vjernost Partizanu.

Zalog za budućnost je i dovođenje Denisa Stojkovića, dječaka koji će tek u septembru napuniti 18 godina. Prolazeći kroz škole nekoliko zapadnoevropskih klubova, od kojih su najzvučniji Juventus i Čelsi, igrački je poprilično izgrađen, što je potvrdio upravo na test utakmicama ovog maja. Jasno je i da dalji prostor za napredak nije uopšte sužen, naprotiv. Izvjesno je i da će Stojkoviću uskoro biti ponuđen ugovor i ako sve bude u redu "valjak" će dobiti još jednog kvalitetnog i perspektivnog veznog igrača.

Prema saznanjnima iz Humske tokom pandemije ponude su jedino dobijali Partizanovi stranci – Umar Sadik i Sejduba Suma. Još uvek ništa konkretno i zvanično nije na stolu operativaca Partizana, ali se, bez obzira da li ostali ili napustili klub, uveliko spremaju alternativna rešenja i njih će trio Savo Milošević, Miloš Vazura i Ivica Iliev vjerovatno tražiti preko granica Srbije.

Ali...

Lazar Pavlović! U ovom trenutku možda i najbolji igrač mlađe generacije Partizana. Odmah na debiju u polufinalu Kupa Srbije protiv Radničkog iz Niša dobio je važnu ulogu na sredini terena i taj pritisak je podnio mnogo lakše nego što se očekivalo. Ostavio je dobar utisak i od toga dana njegova karijera konstantno napreduje. Puca od samopouzdanja! Karakterišu ga osjećaj za prostor, jednostavna igra prema protivničkom golu, precizna lopta i dobar šut. Mnogi su u Pavloviću prepoznali pravog nasljednika Saše Ilića i čini se da već u ovom trenutku može da odgovori na sve izazove u ofanzivnom veznom redu umesto Sume.

Filip Stevanović je jedan od najtalentovanijih igrača svog uzrasta na svijetu i njegova cijena na tržištu već prevazilazi okvire Superlige. Mladi vezni fudbaler, ipak, moraće još da dokazuje mišljenja starijih saigrača da boljeg skoro nisu vidjeli. Navijači "parnog valjka" imali su priliku da ga upoznaju u drugom dijelu prošle i ove sezone. Milošević ga ne štedi, a tome ide u prilog i to što je odigrao 29 utakmica i postigao pet golova. Očekuje se da u mjesecima pred nama igrački eksplodira...

Stevanović će i naredne sezone ostati najmlađi prvotimac Partizana, a to se neće promijeniti ni ako nekoliko dana stariji Stojković potpiše ugovor sa beogradskim klubom.


Momci pred kojima je tek minutaža, ako je zasluže.

Napadač Nikola Štulić je baš po ukusu trenera Save Miloševića. Jak i spretan odlično se snalazi u protivničkom kazenom prostoru. Potrebno mu je malo prostora, što je pokazao za kratko vrijeme provedeno na terenu za vrijeme dvije prijateljske utakmice. U svakom slučaju, Štulić će još vrebati priliku i biti u sjenci Sadika i Matića. Od sadašnjeg šefa stručnog štaba Partizana sigurno će je dobijati sve više.

Broj minuta na terenu povećava se i kod dvadesetogodišnjeg Nikole Lakčevića. Povreda tokom ljetnih priprema ga je omela da se nametne, ali pred njim je nova šansa.

Nju vrebaju još Slobodan Stanojlović (18), kao i momci iz Teleoptika Nemanja Jović (17), pomenuti Čolić (17), Savo Arambašić (19), Uroš Knežević (18)...

Partizan, nema sumnje, ne treba da brine za budućnost! N
aredni dani trebalo bi da pokažu na koga stručni štab tačno može da se osloni od tinejdžera u novoj sezoni. "Parni valjak" bi trebalo da završicu domaćeg šampionata odigra u nešto većoj rotaciji u kojoj će crno-bijeli klinci dobiti dovoljno vremena da pokažu od čega su satkani.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC