• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čekali smo 76 dana srpski fudbal. Da li vam je nedostajao i zašto ne?

Autor Milutin Vujičić

Postavlja se pitanje šta to Superliga može da učini kako bi naterala ljude da se "lože" na domaći fudbal i posle neprirodno duge pauze usred sezone, baš kada nije bilo ni "tuđeg" sporta... Da li nova pravila u srpskom fudbalu mogu da pomognu u tome?

 Superliga-nastavak-posle-76-dana-pauze-da-li-vam-je-nedostajala Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Da ne beše pandemije korona virusa - kraj maja bio bi rezervisan za sumiranje utisaka o upravo završenoj sezoni u Superligi i Kupu Srbije.

Već bi se uveliko pravili planovi za narednu, pričalo bi se o transferima, ostancima igrača, uspesima i neuspesima, "peckali" bi se navijači Zvezde i Partizana, ali nam je COVID19 "ukrao" dva i po "najslađa" meseca fudbalske sezone - ona koja odlučuju.

Na kraju smo i među retkim srećnicima u Evropi koji će tokom juna ugledati fudbalsku loptu na terenu pošto se Superliga vraća posle 76 dana pauze, čak i sa navijačima!

Istina, gledaćemo "krnju" Superligu, ali i to je nešto.

Većinom glasova klubova Superlige i Prve lige Srbije, uz blagoslov UEFA, odlučeno je da se sezona završi posle 30 kola. Tako bi šampion bio proglašen posle preliminarne faze, bez plej-ofa i plej-auta, a iako nas čeka još mesec dana fudbala - neizvesnosti gotovo i da nema.

Zvezdi nedostaju dva boda da bi osvojila novu titulu prvaka, niko neće napustiti najviši rang i takmičenje će biti prošireno na 20 timova, a praktično se čeka samo još četvrti putnik u Evropu.

To bi moglo da bude jasnije već ovog petka kada će Čukarički pokušati da pobedi Vojvodinu i "umeša" se u trku sa njima i TSC-om, s tim da je od ranije poznato da četvrta pozicija u Superligi vodi u kvalifikacije za Ligu Evrope isključivo ako šampion Kupa Srbije nije već stekao to pravo.

Na trofej u Kupu Srbije, koji će se takođe igrati tokom juna, ravnopravno "puca" osam ekipa i verovatno će biti zanimljivije od ostatka Superlige.

Zvezda će pokušati da osvoji "duplu" krunu posle 13 godina i za početak će joj biti potrebno da pobedi Inđiju u gostima, Partizan ide ka petom uzastopnom trofeju Kupa prvo protiv Radnika, Nenad Lalatović želi sa Vojvodinom prvi trofej u trenerskoj karijeri i za "izazivača" ima Mladost, dok iz prikrajka svoju šansu za evopskom odisejom vrebaju Čukarički i Radnički.

Izvor: MN PRESS

Sve u ovom trenutku deluje veoma jednostavno i izvesno, ali ne treba zaboraviti da je situacija bila potpuno drugačija dan nakon što je odigrano 25. kolo Superlige.

Polako je počeo da se menja naš život zbog korona virusa, otkazivala su se redom fudbalska prvenstva u Evropi, a čelnici domaćeg takmičenja odlučili su da 14. marta budu odigrane sve planirane utakmice, doduše bez prisustva publike.

Posle finalnog sudijskog zvižduka martovske subote - više ništa nije bilo isto. Samo dan kasnije u Srbiji je proglašeno vanredno stanje i svi sportski događaji su ukinuto do daljeg.

Fudbalerima su zabranjeni ekipni treninzi, nisu bila dozvoljena veća okupljanja (što se smanjivalo postepeno sve do brojke od dve osobe na istom mestu), a u čitavom svetu vladala je opšta neizvesnost zbog prekida normalnog života.

Više ništa nije bilo kao ranije, morali smo da pazimo na socijalnu distancu, izlazili smo samo po namirnice i do apoteke, a neretki su bili vikendi tokom kojih smo bili "zatvoreni" u domovima.

To nikome ko voli sport ne bi toliko teško palo ("šta bismo drugo radili u subotu") samo da je na televiziji bilo fudbala, košarke, odbojke ili bilo čega drugog, a ozbiljnost situacije pokazana je u danu kada je UEFA donela najtežu odluku u svojoj istoriji i otkazala Evropsko prvenstvo.

Možda tek tada su mnogi postali svesni da korona virus "nije samo grip", a više na portalima retko i da je bilo aktuelnih vesti pošto događaja nije bilo, pa ste uglavnom čitali rubrike "sećanja".

Izvor: MN PRESS

Spekulisalo se šta su naredni potezi UEFA i prvobitno se čak govorkalo o potpunom prekidu klupskih sezona i proglašenju šampiona po ugledu na Partizan iz 1999. godine. Tada je NATO bombardovanje SR Jugoslavije označilo kraj domaćeg prvenstva, međutim Aleksandar Čeferin je insistirao da se odustane od takvog scenarija, posebno zbog toga što je Evropsko prvenstvo pomerio za 2021. godinu upravo kako bi klubovima dao šansu da se takmiče do kraja.

Ne samo u domaćim šampionatima, nego i u Ligi šampiona i Ligi Evrope, za koje i dalje nema definitivnih datuma nakon "zilion" informacija koje su se pojavljivalje u javnosti.

Najverovatnije to će biti tokom avgusta, naravno ako ne dođe do drugog talasa pandemije.

Što se tiče Superlige, tu nije bilo mnogo dešavanja tokom marta i aprila, čelni ljudi iz Fudbalskog saveza Srbije i Zajednice bili su strpljivi i čekali da prođe opasnost, a pratili su i šta kaže UEFA, za razliku od Belgije, koja je zbog ranog otkazivanja prvenstva dobila "packe".

Posle desetak nedelja od početka pandemije, kada je situacija u Srbiji počela da se poboljšava, a mere da popušaju, konačno je moglo da se priča i o fudbalu.

Igrači su jasno saopštili da je prethodni period za njih bio težak, pošto su mogli da treniraju samo u kućnim uslovima, pa je struka procenila da su tri do četiri nedelje zajedničkog rada dovoljne da bi mogli ponovo da izađu, a da ne dođe do povreda.

Prvo su odobreni treninzi u manjim grupama, uz posebne mere, a ubrzo potom su treneri mogli da bez ograničenja uvežbavaju taktiku za nastavak prvenstva uz "test" utakmice.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Plan je ubrzo postao zvaničan, Superliga Srbije se nastavlja u promenjenom formatu, protiv koga su bili Crvena zvezda i Partizan, a mislilo se na sve tako da je zbog "veće potrošnje" dozvoljeno, takođe u skladu sa preporukom UEFA, da treneri imaju pet izmena na raspolaganju.

Ostatak novosti koji se odnosi na srpski fudbal više se odnosi na narednu sezonu koja će se igrati po nekim novim pravilima.

Čeka nas dvokružni sistem takmičenja sa 20 klubova, samo ne znamo još kojim pošto je sada dozvoljena i "kupovina" mesta u Superligi u slučaju da neko iz Prve lige odustane od plasmana, a još jedna novost su "U21 pravilo" i više igrača u protokolu.

Jedino pitanje na kraju je...da li vam je nedostajao srpski fudbal?

Istina je da ga nije bilo više od 76 dana, i da ćemo tokom juna moći da odgledamo baš sve utakmice domaćeg prvenstva na TV Arena Sport, ali mnogo je onih koji u tome ne vide naročitu strast, posebno što nedostaje i takmičarski naboj u preostala četiri kola.

To se može pročitati i iz vaših svakodnevnih komentara na MONDU i gotovo da možemo da predvidimo rezultate ankete koja se nalazi ispod.

Postavlja se pitanje šta to Superliga može da učini kako bi naterala ljude da se "lože" na domaći fudbal i posle neprirodno duge pauze usred sezone?

Nije tajna da volimo da "kukamo" na domaći fudbal, popularno je pričati o njemu u negativnom maniru, a ostaje nam da vidimo da li će nova pravila u Superligi promeniti taj osećaj kod ljudi, ili je potrebno mnogo više, ali na kraju je jasno samo jedno:

Ako vam domaći fudbal nije bar malo nedostajao posle 76 dana bez sporta, teško da će ikada.

Anketa

Da li vam je nedostajao srpski fudbal?

  • Da

    63.64% (7)

  • Ne

    36.36% (4)

Da li vam je nedostajao srpski fudbal?

Rezultati

SUPERLIGA, 27. KOLO:

petak

Inđija - Spartak (15)
Vojvodina - Čukarički (17)
Rad - Crvena zvezda (19:30)

subota

Radnik - Proleter (15)
Partizan - Mladost (17:30)
Napredak - Radnički (19:30)

nedelja

TSC - Javor (17:30)
Mačva - Voždovac (19:30)

TABELA: Crvena zvezda 69, Partizan 58, Vojvodina 55, TSC 50, Čukarički 47, Radnički 42, Spartak 37, Mladost 37, Voždovac 35, Radnik 29, Proleter 28, Napredak 26, Javor 24, Inđija 19, Rad 15, Mačva 13.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC