• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najvažnije oružje Zvezde - prekidi: Miloje imao Marina, a Deki specijale!

Autor Milutin Vujičić

Svaki četvrti gol koji Crvena zvezda postigne "pada" posle izvođenja prekida. To svakako postaje obeležje Stankovićevog tima i njega kao trenera.

 Crvena-zvezda-prekidi-Dejan-Stankovic-sest-golova-posle-prekida-analiza Izvor: (MONDO - Stefan Stojanović)

/autor: Milutin Vujičić, MONDO/

Prekidi su jedna od retkih stvari u fudbalu koje se mogu uvežbati unapred do detalja, pa nije tajna da mnogi treneri tom segmentu posvećuju posebnu pažnju na treninzima.

Već posle devet utakmica na klupi Crvene zvezde u ovu sortu mogli bismo da svrstamo i Dejana Stankovića. Legendarni fudbaler, koji je sarađivao s poznatim stručnjacima tokom igračkih dana poput Žozea Murinja, Roberta Manćinija ili Svena Gorana Eriksona, očigledno je "pokupio" neke stvari od njih i polako ih uvrštava u svoj trenerski repertoar.

Možda će vas zanimati

I dok je i dalje teško odrediti šta će biti Stankovićeva trenerska filozofija, možda promiče da njen integralni deo postaje očigledan - posvećenost prekidima.

Možda je neobično da trener u tako ranoj fazi karijere razmišlja o specijalizovanom polju koje obično služi kao dopuna posle uigravanja tima, ali je Stanković sa stručnim štabom odlučio da već od prvih dana priprema uvrsti prekide na listu prioritetnih zadataka svog tima.

Već na prvoj utakmici Dejana Stankovića na pripremama u Turskoj, protiv poljske Arke (3:2), igrači Zvezde su dvaput zatresli mrežu rivala posle akcije iz kornera.

Mloš Degenek je prvo posle kornera Miloša Vulića sačekao pomeranja Veljka Nikolića i Nemanje Milunovića, kojima se otvorio prostor za štopera reprezentacije Australije, pa je sa zemlje matirao golmana Arke, dok je u nastavku utakmice posle "oštro" poslate lopte Željka Gavrića jedan igrač kluba iz Gdinje prosledio loptu u sopstvenu mrežu.

Da to nije bila slučajnost potvrđuje i broj golova posle prekida u zvaničnim utakmicama, pa tako Zvezda može da se pohvali sa čak šest u prvih devet utakmica Dejana Stankovića.

fudbaler Crvene zvezde na utakmici Kupa Srbije protiv Indjije na stadionu Indjije, Indjija, 02.06.2020. godine Foto: Marko Metlas Fudbal, Crvena zvezda, Kup Srbije, Indjija
Izvor: MN PRESS

Velike zasluge za dobro uigrane akcije Crvene zvezde iz prekida ima Stankovićev pomoćnik Nebojša Milošević, koji je bio i u stručnom štabu Slaviše Stojanovića, a i tada je njegova specijalnost bila za situacije kada lopta potpuno miruje.

U ovu statistiku nismo računali pogotke iz penala, koji su svakako posebna kategorija.

Na poslednjoj utakmici u Superligi, dvojica štopera Crvene zvezde upisala su se u strelce posle kornera odličnog Gavrića. Prvo je snažnim udarcem glavom Radovan Pankov savladao golmana Radnika, da bi nedugo potom "leđima" na centaršut iz istog ugla to učinio i Srđan Babić.

"Zlatni orlić" je postigao čak TRI gola ovog proleća posle prekida, pogodivši i protiv Mačve na centaršut Bena iz kornera, odnosno protiv Rada na asistenciju Ivanića.

Izvor: MN PRESS

Bio je to "specijal" Crvene zvezde pošto je prekid kratko izveo Ben, loptu je iz prve preko odbrane na "penaltik" poslao Ivanić, a Babić je bio na dogovorenom mestu i loptu je posle prijema smestio u mrežu iznenađenog Markovića.

Na istoj utakmici je i Degenek zatresao mrežu, na asistenciju Bena, dok je napadač sa Komorskih Ostrva postigao i direktan gol iz "slobodnjaka" protiv Mačve.

Teško je očekivati da Crvena zvezda nastavi da postiže toliko golova posle prekida, pošto je po sadašnjoj statistici to na svaka četiri pogotka, ali je i po propuštenim šansama na utakmicama evidentno da se na ovom segmentu ozbiljno radi u Ljutice Bogdana.

"Preokrenuli smo golovima iz prekida i jako mi je drago zbog toga. Radimo na tome i imamo dobrih skakača. Kada god odemo na prekid sa namerom da možemo da damo gol, imamo šansu. Raduje me to, ali verujem da možemo da budemo još bolji", kazao je pomoćni trener Nenad Milijaš posle pobede protiv Radnika (4:1), a koji je mnogo golova posle prekida video i kod Vladana Milojevića.

Igrao je kod njega, potom bio i deo stručnog štaba, a nije tajna i da je Vladan Milojević dosta pažnje posvećivao prekidima, posebno za mečeve u kojima je znao da neće imati mnogo šansi.

Tokom prethodne jeseni Zvezda je posle prekida dala 10 golova u 36 utakmica, ali bi vredelo istaći i da su dva bila protiv ne tako renomiranog protivnika kakav je niželigaš Trepča u Kupu, kada su golove postigli Miloš Vulić i Tomane.

Ono što je Milojević imao u odnosu na Stankovića je svakako Marko Marin.

Bivši reprezentativac Nemačke je fantastičan izvođač svih vrsta prekida, pošto je bio zaslužan za čak šest od pomenutih golova prošle jeseni, pa bi bio od velike koristi i sadašnjem treneru Stankoviću, ali se neće mnogo požaliti na Gavrića ili Bena - pošto perfektno izvode zamišljene akcije.

Marin je asistirao Tomaneu protiv TSC-a iz slobodnog udarca i Degeneku protiv Voždovca, dok je u prvenstvu zabeležio i gol protiv Napretka u nadoknadi vremena.

Asistencije koje navijači Zvezde naročito pamte desile su se u evropskim utakmicama, pa je tako "nabacio" Degeneku iz kornera protiv Jang bojsa, dok je protiv Olimpijakosa na isti način pronašao Milunovića i Boaćija.

Izvor: MN PRESS

Od golova iz prekida prošle jeseni izdvajamo i pogodak Bena protiv Voždovca, pošto je prvo Vukanovića pogodila lopta, odnosno perfektan udarac Vulića protiv Mladosti.

Bilo je još nekih golova koji su pali nakon prekida ili kornera, ali ne direktno, više u nastavku akcije.

Naravno, uprkos tome što je prekide moguće uigrati na treninzima, to nije garancija za pogodak na zvaničnoj utakmici. Tako smo ovog proleća videli i veliki broj promašaja igrača Zvezde posle smišljenih akcija, ali veliki broj njih je i prošao.

Uz to, svaki "specijal" pokazan pred očima javnosti pomaže i ekipama koje se spremaju za duel sa Crvenom zvezdom, pa se tako veliki broj njih sigurno čuva i za neke važnije mečeve...

Izvor: MN PRESS

Upravo ovo bi moglo da bude najveće oružje Crvene zvezde u meču protiv Partizana naredne srede u Humskoj - u borbi za finale Kupa Srbije.

Zanimljivo je da je Zvezda baš posle kornera imala najbolju šansu u poslednjem "večitom" derbiju (0:0) kada je posle centaršuta Bena iz levog ugla na daljoj stativi skočio Degenek. Spustio je loptu za Vukanovića koji je probao iz okreta, ali je lopta otišla pored gola Stojkovića…

Možda ovoga puta Zvezda bude preciznija, ali ne zaboravimo i da je Partizan opasan posle prekida, pa su baš zahvaljujući jednom "specijalu" za Nemanju Miletića ušli u grupnu fazu Lige Evrope.

Takođe, kuriozitet je da su crno-beli pobedili Zvezdu u poslednja dva finala Kupa upravo pogocima posle prekida.

Nikola Milenković je doneo trofej 2017, a prošle sezone je na "Marakani" utakmicu za pehar Kupa takođe odlučio štoper crno-belih, Bojan Ostojić. I takođe glavom, posle prekida. Možda ovoga puta to bude oružje Crvene zvezde?

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC