• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bakljade, Dekijevo izvinjenje i Strahinja Pavlović: Samo gol nisam vidio!

Autor Dušan Ninković

Fudbaleri Partizana su savladali Crvenu zvezdu (1:0), a ja sam prvi put u životu bio na samo metar ili dva od derbija.

 Vjeciti-derbi-Partizan-Crvena-zvezda-1-0-polufinale-Kup-Srbije-Bibras-Natho-200.-derbi Izvor: Mondo/Goran Sivački

/piše: Dušan Ninković/

Adrenalin i mnogo adrenalina. Odigran je 200. takmičarski meč između Partizana i Crvene zvezde, ovog puta u polufinalu Kupa Srbije i domaćin je bio uspješniji. Tvrda, takmičarska ekipa, uz poneki trenutak lucidnosti plasirala se u finale takmičenja koje redovno osvaja posljednjih godina.

Za mene je ovaj Vječiti derbi bio drugačiji, a dok su se navijači Zvezde pitali zašto igra ''neko'', a ne igra ''neko drugi'', navijači Partizana slavili Umara Sadika, ja sam radio stvari koje nikada prije nisam. I bilo je odlično!

Možda će vas zanimati

Možda kvalitet fudbala nije bio na zadovoljavajućem nivou, posebno za vas koji ste meč gledali sa neke od bočnih tribina ili pored malih ekrana, ali sam ja imao drugog posla. Prvi put u životu sam bio akreditovan za atletsku stazu, a tamo je jako teško ostati pribran.

Kada me je Jovan pitao da idem na derbi umjesto njega, pristao sam iste sekunde. Kada mi je Nikola javio da radim derbi sa stadiona, shvatio sam da su se dogovorili oko toga. Samo nekoliko minuta kasnije Vladimir mi je najavio da ću biti na atletskoj stazi.

''Šta ja da radim tamo? Nikada nisam koristio profesionalni fotoaparat, ne vjerujem da sam ogroman talenat za to, kako da uradim posao koji nikada ranije nisam'', bile su neke od rečenica koje su mi se motale po glavi.

Sve dok nisam shvatio da to mogu, bez konsultacija sa glavnim urednikom MONDA, glavnim urednikom sportske rubrike ili bilo kojim starijim kolegom, a sigurno bi mi pomogli oko pripreme. Odlučio sam da se prepustim i da adrenalin uradi svoje. Derbi je!

Bio sam učesnik derbija na nekoliko načina. Gledao sam ga preko televizije, bio na tribinima, u novinarskoj loži, čak sam ga slušao i preko radija, nekada kao klinac, na povratku sa ekskurzije u osnovnoj školi. Sada sam bio nikada bliži terenu, na samo metar od Vukanovićevog šutiranja stative ili Pavlovićevog ''odnošenja'' Boaćija u duelu.

Zapadna i severna tribina stadiona JNA, uz nebo bez filtera.
Izvor: MONDO/Dušan Ninković

Fudbal se potpuno drugačije gleda sa mjesta na kojem sam bio.

Sada ne bih mogao, jer još nisam pogledao snimak, da vam opišem kretnje Zvezdinog veznog reda ili koliko su duboko Partizanovi bekovi napadali prostor. Ne bih mogao jer se to jednostavno - ne vidi! Fokus je na drugim stvarima, atmosferi koja se stvara oko vas, riječima iz peterca koji sasvim jasno možete da čujete, reakcijama igrača na događaje na drugom kraju terena.

Sve ovo što sam napisao ću najlakše objasniti primjerom. Strahinja Pavlović.

Iskren da budem, nisam bio fan mladog štopera Partizana. Nekoliko prethodnih derbija, pa neki mečevi sa početka njegove seniorske karijere ubijedili su me da je često neoprezan, pregrub i da mu se dešavaju kiksevi. Mišljenje je bilo formirano, pretpostavio sam da Pavlović neće postati novi Nastasić, Savić ili Milenković, ali...

Sada tvrdim da hoće.

Besprijekorna fizička pripremljenost, građa koja je jako blizu idealne, godine u kojima se nalazi i prostor u kom može da napreduje jasni su pokazatelji zašto Strahinja košta toliko. I zašto je već prodat. Podsjećam vas, to je momak koji je tek prije dvadesetak dana napunio 19 godina.

U svaki duel na meču je Pavlović ušao kao da mu život zavisi od njegovog ishoda. Bilo da su to lopte u dubinu ''preko'' Slobodana Uroševića, na koje je trebalo da trče Boaći i Vukanović, bilo da su to vazdušni dueli sa Tomaneom i Milunovićem. Manje grub nego prethodnih sezona, Strahinja je počeo da odrasta.

Pričajući nakon meča sa jednim superligaškim fudbalerom, koji je ponikao u istoj školi, saznao sam da ''Strahinja može da prođe kroz zid''. Rečeno mi je, takođe, i da će sa takvim fizičkim predispozicijama i u tim godinama biti dovoljno zanimljiv da ''nauče sve'', što znači da Srbija može da dobije još jednog vanserijskog štopera.

Navijači Partizana će možda glorifikovati Bibrasa Natha, Umara Sadika, Sejdubu Sumu zbog onih nekoliko driblinga odmah po ulasku, ali ja ću ovdje, na svom malom prostoru interneta, proglasiti Strahinju Pavlovića za igrača utakmice. Siguran sam da bi Aleksa Vukanović i Ričmond Boaći potvrdili to.

Derbi je, na svu sreću, protekao bez mnogo incidenata, a vatrenije je bilo na terenu nego na tribinama. Obje navijačke grupe su, u skladu sa renomeom, priredile bakljade. Da bude materijala za strane medije, kada ponovo budu pisali o jednom od najvećih gradskih derbija.

Poslije nekoliko godina, Partizanova publika nije bila podijeljena na frankcije. Umjesto međusobnog prozivanja, navijači sa južne tribine su podršku davali svojim fudbalerima, uz ''peckanja'' rivala, što je očigledno uticalo i na igrače Partizana koji su gol postigli baš na toj strani terena.

Pomalo smo već i zaboravili kako izgleda navijanje kada nema neobičnih ''tampon zona'' na istočnoj tribini, ali je jučerašnji meč poslužio da nam osvježi pamćenje. Ni sjever ni jug nisu bili u potpunosti ispunjeni, ali su navijačke grupe opravdale očekivanja.

Navijači Crvene zvezde su, recimo, uočljivo pojačali navijanje u trenucima kada je Bibars Natho na drugom kraju terena savladao Milana Borjana. Jedini gol na meču propustio sam jer sam snimao najvatrenije pristalice Crvene zvezde.

Bio sam svjestan tog rizika kada sam pristao na ponudu da ''siđem'' na atletsku stazu. Znao sam da će mi ovo iskustvo donijeti drugačiji pogled na fudbal. Kada bih inače imao priliku da vidim kako ljudi u plavim markerima, koji inače fotografišu meč, dijele savjete Novaku Simoviću oko podjele žutih kartona?

Ovo se ne odnosi na situaciju u kojoj je Vladimir Stojković dobio žuti karton. Zapravo, odnosi se na situaciju kada je mogao da dobije drugi žuti, samo nekoliko minuta prije izlaska iz igre. Tada je neoprezan bio Nemanja Milunović, a na ivici peterca se nekadašnji reprezentativni golman, pod očiglednim bolovima, pridigao kako bi se fizički obračunao sa protivničkim defanzivcem.

U toj situaciji nije bilo ničega, pa je Simović odlučio da se meč nastavi. Vladimira Stojkovića, kog smo nakon meča primijetili kako teško hoda pri izlasku sa stadiona, zamijenio je Nemanja Stevanović. Bivši golman Čukaričkog je ušao nezagrijan, a čini se i da je takav završio susret.

Najveći problem Crvene zvezde nije bilo postizanje gola već stvaranje šansi. U prvom dijelu meča se pokušalo preko desnog boka, gdje je napadan Urošević, ali to nije donijelo dovoljno rezultata. Čini se da su najbolje prilike crveno-bijeli imali u samom finišu poluvremena, kada su izvodili dva slobodna udarca sa dvadesetak metara.

Poslije jednog od njih je Vukanović zatresao nebranjenu mrežu, sa samo nekoliko metara udaljenosti, ali... Bio je ofsajd.

Drugi dio meča je donio samo ''bunarenje'', duge lopte na Vukanovića, Milunovića, Tomanea... I to nije stvorilo mnogo problema.

Perspektiva iz koje sam ja gledao meč ne daje mi za pravo da detaljno analiziram taktički dio jučerašnje utakmice. Ne mogu sada da se bavim kretanjima veznih fudbalera, za koja sam sa mnogo strana čuo da su bila loša, ne mogu ni da analiziram gdje je trebalo slati lopte umesto na Tomanea kog prate Pavlović i Šćekić...

Mogu da kažem da je, što se Zvezde tiče, najjači utisak ostavljen nakon meča. Dok sam ja razmišljao da li da krenem ka istočnoj tribini, kako bih uhvatio neke dobre kadrove fudbalera koji ulaze u tunel, Dejan Stanković je išao ka sjevernoj tribini. Izvinjenje ka navijačima, zbog loše predstave njegovog tima bilo je samo uvod za dolazak fudbalera pred najvatrenije pristalice.

Sa prvotimcima Crvene zvezde bio je i Vujadin Savić, a sa ograde koja je razdvajala navijače i fudbalere se nekoliko puta moglo čuti ''Ajde, glavu gore!''. Publika je tu, podrška ostaje iako je derbi izgubljen, a dupla kruna će se čekati barem još jednu sezonu.

Bivši fudbaler Crvene zvezde pruža podršku nekadašnjim saigračima nakon poraza u polufinalu kupa.
Izvor: MONDO/Dušan Ninković

Razloga za slavlje je bilo na drugom kraju stadiona, gdje se nalazio kolega Goran Šivački, koji je uhvatio te kadrove.

Inače, trenuci ispred kapije na istočnoj tribini, kada sam čekao da uđem, jedini su tokom kojih je kiša padala. Ne znam kako se to desilo, iz ove perspektive mi djeluje da smo imali mnogo sreće, ali hvala oblacima što su podržali svetkovinu srpskog fudbala. Bio sam spreman da pokisnem, čak i bez kišobrana koji mi je Goran dao da mu pričuvam, a ja ga nisam vratio.

Partizan će u finalu Kupa Srbije igrati protiv Vojvodine, koja je na Banovom Brdu savladala Čukarički, dok će Crvenoj zvezdi utjeha biti šampionski pehar. Biće to još jedan meč od kog očekujemo mnogo, posebno znajući kako se završilo prethodno finale istih timova.

Možda ću i ja ponovo biti na atletskoj stazi, da vidim šta to Partizan radi drugačije kada ne igra sa Crvenom zvezdom, pa bodove ostavlja na manjim utakmicama. Ili, da utvrdim kako će za posljednji izazov igrače pripremiti Nenad Lalatović, čovjek koji bi deset godina života dao za trofej sa novosadskim crveno-bijelima.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC