• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FAJNAL-EJT Lige šampiona: Zamislite Atalantu ili Lajpcig kao prvake Evrope!

Autor Milutin Vujičić

Neko će postati klupski šampion Evrope uz manje truda nego ostali prethodnici... Ili više? Kažite nam u anketi, ko će u Lisabonu krajem avgusta podići pehar namenjen osvajaču Lige šampiona.

 Liga-sampiona-zavrsnica-fajnal-ejt-u-Lisabonu-fajnal-ejt-Liga-Evrope-u-Nemackoj Izvor: Guliver/ Michael Regan/Getty Images

Na današnjem sastanku Izvršnog odbora UEFA donete su brojne odluke, a srpsku javnost posebno je interesovala promena sistema kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope za sezonu 2020/21, prema kom će naši klubovi teže do grupne faze ovih takmičenja.

Pažnja evropske javnosti usmerena je na odluke o nastavku ove sezone, pošto je UEFA odlučila da se sve završi na terenu, ali po ubrzanom sistemu koji se neće svima dopasti.

Možda će vas zanimati

Naime, Liga šampiona i Liga Evrope prekinute su sredinom marta kada su oba takmičenja došla do osmine finala, pa je UEFA zbog pandemije korona virusa morala da "izmišlja" novi format kakav još nismo videli u fudbalu... 

U jačem takmičenju preostalo je da se odigraju još četiri revanša osmine finala, dok su u Ligi Evrope preostali sve "uzvratne utakmice", uz izuzetak Inter - Hetafe i Sevilja - Roma, gde nije odigran ni prvi susret, pa je jasno da je UEFA bila u problemu kako da nastavi sezonu kada nisu svi dogurali do iste faze u takmičenju.

Stoga su se odlučili da organizuju "fajnal-ejt" turnire, na kojima će, kao što ima kaže, učestvovati osam ekipa, a da bi do toga došlo moraju da se završe osmine finala.

LIGA ŠAMPIONA 2019/20 - KOME OVO ODGOVARA?

Izvor: Guliver/Getty Images/Emilio Andreoli

Preostale utakmice osmine finala Lige šampiona odigraće se 7. i 8. avgusta, a još će biti odlučeno da li će to biti na stadionima timova kojima je inače garantovano domaćinstvo - ili na neutralnom terenu u Portugalu (Gimaraeš i Porto).

Kada budemo dobili sve učesnike četvrtfinala fajnal-ejta u Lisabonu, onda će se u ovom gradu, na čuvenom stadionu Benfike ("Da Luž"), odigrati turnir završnica.

U četvrfinalu (od 12. do 15. avgusta) igraće se po jedna utakmica, kao i u polufinalima (18. i 19. avgust), što nije bilo viđeno do sada. Finalna utakmica će se, kao i do sada, igrati jedan meč - 23. avgusta u Lisabonu, umesto kako je trebalo u Istanbulu.

Žreb za fajnal-ejt biće održan 10. jula u Nionu, a vredi napomenuti da u slučaju nerešenog ishoda - prvo ćemo gledati produžetke, pa onda možda i penale.

Do sada su plasman u četvrtfinale obezbedili Pari sen Žermen, Atalanta, Atletiko Madrid i Lajpcig, dok su tri od preostale četiri revanš utakmice i te kako neizvesne, a u ovom trenutku nemoguće je reći ko je favorit...

Bajern je najbliži prolazu, pošto je pred meč na "Alijanc areni" slavio u gostima protiv Čelsija čak 3:0, ali nas u ostalim čeka drama.

U meču Napolija i Barse na "San Paolu" bilo je 1:1, Lion je pobedio Juventus na svom stadionu 1:0, dok je Mančester siti na "Santjago Bernabeu" bio bolji od Real Madrida 2:1, a videćemo da li će UEFA odlučiti da se revanši igraju kako je inače i određeno ili će biti na neutralnom terenu, što iz ovog ugla deluje nepravedno, ali zavisiće od epidemiološke situacije u državama domaćinima.

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

  • Atalanta

    66.67% (2)

  • Siti, ako prođe Real Madrid

    33.33% (1)

  • Pari sen Žermen

    0% (0)

  • Lajpcig

    0% (0)

  • Atletiko Madrid

    0% (0)

  • Bajern Minhen

    0% (0)

  • Juventus, ako prođe Real Madrid

    0% (0)

  • Real Madrid, ako prođe Siti

    0% (0)

  • Barsa, ako prođe Napoli

    0% (0)

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati


U svakom slučaju krajem avgusta dobićemo najčudnijeg prvaka u istoriji Lige šampiona, a videćemo da li će ih navijači poštovati koliko i prethodnike...

Iz jednog ugla deluje da bi uz manje "prolivenog znoja" mogli do trofeja, uz dve manje utakmice nego inače, ali ne treba zanemariti i koliki uticaj može da ima domaći teren, pa svakako nikome neće biti lako da se domogne "ušatog".

Svakako će biti zanimljivo gledati dinamičniju završnicu Lige šampiona, a zbog svega ovoga čak ni Atalanta nije toliko daleko od željenog pehara?

LIGA EVROPE 2019/20 - NA KOGA BISTE SE KLADILI?

Izvor: Guliver/Getty Images/Sebastian Widmann, Sebastian Widmann/Bongarts

Manje-više isti sistem koji je naveden za Ligu šampiona, videćemo i u Ligi Evrope.

Do sada je odigrano šest od ukupno 16 potrebnih utakmica u osmini finala, pa su tako preostali revanši ove faze zakazani za 5. i 6. avgust. S obzirom na to da u utakmicama Inter - Hetafe i Sevilja - Roma nije odigrana ni prva utakmica, odlučeno je da se i to "skrati" i da se odigra samo jedan meč koji će dati učesnika fajnal-ejt turnira.

Za sada UEFA nije donela konačnu odluku da li će se revanš utakmice igrati na stadionima timova koji su i bili inače domaćini ili na neutralnom terenu, a to će biti kasnije razmatrano.

Ono što trenutno znamo jeste da će se fajnal-ejt završnica Lige Evrope igrati u Nemačkoj i to u četiri grada iste regije (severozapad zemlje) - Duizburg, Dizeldorf, Gelzenkirhen i Keln, dok će poslednjepomenuti biti i domaćin finala zakazanog za 21. avgust.

Utakmice četvrtfinala igraće se 10. i 11 avgusta (po dva para dnevno), dok je polufnale zakazano za 16. i 17. avgust. Žreb će biti održan 10. jula u Nionu.

Kao i za Ligu šampiona - i ovde je teško odrediti ko je favorit...

Jedini siguran učesnik četvrtfinala Lige Evrope je Mančester junajted (pobedili Lask u Austriji 5:0), a možda se to može reći i za Bazel (prvi meč protiv Frankfurta u gostima 3:0) i Leverkuzen (bolji od Rendžersa u gostima 3:1), dok svi ostali imaju podjednake šanse.

Šahtjor je u gostma pobedio Volfsburg 2:1, Bašakšehir je kod kuće bio bolji od Kopenhagena 1:0, dok je u susretu Olimpijakosa i Vulverhemptona bilo 1:1.

Mnogo toga zavisiće od forme u avgustu, i od toga kako klubovi organizuju pripreme posle završetka klupske sezone, pa je vrlo moguće da ne budu podjednako dobri kao u trenutku kada je prekinuta sezona u UEFA takmičenjima.

Važno je istaći i da ne mogu da registruju nova pojačanja, ali mogu da "dopišu" igrače koji su već u klubu, ako već nisu bili registrovani u dosadašnjem delu sezone...

U svakom slučaju dobićemo novog prvaka Lige Evrope pošto je Čelsi (za sada) učesnik Lige šampiona.

Anketa

Ko će osvojiti Ligu Evrope?

  • Mančester junajted

    0% (0)

  • Bajer Leverkuzen

    0% (0)

  • Bazel

    0% (0)

  • Roma, ako prođe Sevilju

    0% (0)

  • Sevilja, ako prođe Romu

    0% (0)

  • Inter, ako prođe Hetafe

    100% (1)

  • Neko drugi

    0% (0)

Ko će osvojiti Ligu Evrope?

Rezultati

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC