• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nisi ŠAMPION ako pobijediš SAMO Zvezdu!

Autor Vladimir Sukdolak

Fudbaler Partizana Bibars Natho razgovarao je sa novinarima uoči početka nova sezone u Superligi Srbije.

 Natho Bibras Partizan hoće titulu u Superligi Izvor: MN PRESS

Bibars Natho i sljedeće sezone biće jedan od lidera Partizana.

Sjajni izraelski fudbaler pripremama se sa saigračima na Zlatiboru i nada se da će "parni valjak" u drugoj godini njegovog boravka u Humskoj imati više uspjeha, prije svega u nacionalnom šampionatu.

Možda će vas zanimati

Vrlo teška godina je iza Izraelca, prije svega zbog pandemije korona virusa, zbog koje nije izlazio iz Srbije. Imao je tu sreću da je sve vrijeme s njim provela njegova porodica.

"Baš je teško. Srećom, porodica je još u februaru došla u Beograd, ostatak familije nisam vidio mjesecima. Rođaci naročito nedostaju djeci. To je realnost, moramo da je prihvatimo i da se nadamo da će kriza što prije proći kako bismo mogli da posjetimo najmilije u Izraelu ili da oni dođu kod nas", počeo je iskusni fudbaler.

Liga nacija?

"Problem je što niko ne zna kad će se igrati. Po sadašnjem rasporedu, trebalo bi polufinalni mečevi da budu na programu u oktobru. Nadam se najprije da će situacija dozvoliti, da će Izrael eliminisati Škotsku, a Srbija Norvešku, pa da u finalu odlučimo ko će na Prvenstvo Evrope".

 Jednom rječju opisuje debitantsku sezonu u Partizanu.

"Čudna", kaže Izraelac i dodaje: "Tim je dosta promijenjen. Počev od mene, došao sam kad je takmičenje već počelo, nisam prošao pripreme, isto važi za Asana. Sadik je tek na polovini trenažnog procesa priključen ekipi, a opet smo uradili nešto. Nije bila najbolja, ali jeste sezona u kojoj smo počeli izgradnju novog tima. Nadam se da ćemo u narednoj završiti proces i pokazati koliko smo napredovali".

A zna se šta je crno-bijelima GLAVNI cilj!

"Kad igrate u velikom klubu poput Partizana želite da se borite za pehare. Naš prvi cilj za narednu sezonu je da budemo prvaci. Nadam se da možemo do titule. Neće biti lako, ali vjerujem u fudbalere. Ako budemo igrali kao što znamo – bićemo prvi", uvjeren je Natho.

Liga Evrope?

"Znate li da sam treći na vječnoj listi fudbalera sa najviše utakmica u tom takmičenju? S tim da su prva dvojica u penziji. U pitanju su Đuzepe Bergomi (96) i Frank Rost (90). Ja sam ih skupio 80. U posljednjih 12 sezona 11 puta sam bio učesnik grupne faze UEFA takmičenja, bilo Lige šampiona, bilo Lige Evrope, nadam se da ove jeseni mogu do izjednačenja drugog mjesta".

Ali, biće vrlo teško Partizanu da stigne do grupne faze. UEFA je zbog korona virusa promijenila sistem takmičenja, još su pred crno-bijelima četiri prepreke.

"Profesionalci smo, borićemo se na svim poljima, naravno da želimo plasman u grupnu fazu, da igramo velike mečeve pred našim navijačima, lijepo je to i za publiku i za fudbalere, ali prvi cilj je da uzmemo titulu. Tu misiju smo ozbiljno shvatili, baš to želimo", još jednom je naglasio Natho.

Penali?

"Poenta je da ostanete mirni, kazneni udarac ne puca nogom, već glavom. Mogu 200 puta da budem precizan na treningu, ta situacija ne može sa psihološkog aspekta da se mjeri sa pritiskom na zvaničnom susretu. Ponekad ostajemo poslije treninga, Vladimir Stojković jeste dobar na penalima, ali je Neca Stevanović fantastičan. Pucao sam mnogim velikim čuvarima mreže, Necu je baš teško matirati, jedan je od najboljih na koje sam se namjerio".

 Za sada je siguran u Partizanu i polako "troši" dane ugovora.

"Što se ugovora tiče, nikad ne možete da planirate unaprijed ništa u životu, kamoli u fudbalu. Pogotovo ne na duge staze, ali u Partizanu stvarno uživam. Na svim nivoima. Počev od odnosa sa predsjednikom, trenerom, ljudima iz stručnog štaba. Ako svi oni ostanu na pozicijama, ostajem i ja do kraja ugovora. Tačno je da stvari mogu da se promjene o čas posla, ali trenutno je tako".

Kao što je rekao – Bibars Natho u Partizanu uživa!

"Tačno je da nismo uzeli pehare, kao što je tačno da sam srećan u Partizanu. Od našeg tima očekujem da se bori za trofeje, jer fudbal bez nagrada, bez pobjeda, nije fudbal. Inače, supruga i djeca stvarno uživaju u Beogradu, sa te strane sve je u redu".

Natho uživa na terenu i već prvih dana u dresu Partizana vidjelo se da je pravi lider na terenu.

"Igram fudbal zato što ga volim, a ne zato što me plaćaju. Fudbal je moj život, želim da pobijedim i na treningu, kamoli na utakmici, kad su ulog bodovi. Toliko sam posvećen da ni rođenim sinovima ne dam da me savladaju kad igramo u dvorištu. Supruga me zbog toga prekorjeva, kaže 'pusti ih makar jednom, ali ne popuštam, ha-ha-ha... Fudbal je i emocija, zahtjeva kanalisanje, zato meni nije važno protiv koga igramo, niti su mi bitni minuti, stanje na semaforu. Kad se tako postaviš onda ti je drag svaki gol i svakom se obraduješ kao da je prvi. Volio bih kad bi svi fudbaleri bili takvi, da igraju od početka do kraja".

Partizan je prošle sezone odigrao manje-više dobro "velike" utakmice. Problem su bile male…

"Zato sam i pričao o mentalitetu. Ne smiju utakmice da se dijele na velike i male. Morate da naučite da pobjeđujete 1:0, najčešće tako se osvaja titula. Osetio sam da prošle sezone 1:0 u velikom broju slučajeva nije dovoljno, zato smo jurili da damo još koji gol, samo... Fudbal je takav da morate da naučite da pobjeđujete 1:0, neki put prihvatite 0:0 kao dobar rezultat. Nećemo postati šampioni ako dobijamo samo Zvezdu. Poenta je da skupljamo bodove na 'malim' utakmicama. Prošle sezone smo baš na njima prosuli veliki broj poena. Ako budemo pobjeđivali 1:0 biće super. U suprotnom, nastavimo li da posrćemo na malim mečevima završićemo kao prošle sezone".

Trofeji su Nathov cilj.

"Došao sam da osvajam trofeje, a ne da bih trenirao fudbal u laganom ritmu. Zanimaju me pehari. Vjerujem u ovaj tim, sposoban da se nadogradi i pokaže sve šta je naučio lane. U minuloj sezoni bili smo blizu kupa, u narednoj napadamo prvo mjesto u ligi", poručio je Bibars Natho.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC