• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova sezona Bundeslige BEZ gostujućih navijača, alkohola, “žutog zida”…

Autor mondo.ba

Biće to i dalje potpuno drugačija Bundesliga od one na koju smo navikli.

 Bundesliga sezona 2020/2021 nema gostujućih navijača, alkohola, stajanja na tribini Izvor: Sascha Schuermann/AFP Pool

Nakon pauze zbog pandemije korona virusa fudbal se vratio, ali pokazalo se, pogotovo u najjačim evropskim ligama, da je to potpuno drugačiji fudbal od onog na koji smo navikli.

Najveći hendikep bilo je odsustvo publike, pa smo gledali sablasno prazne stadione i atmosfera je bila daleko od one prave “fudbalske”.

Možda će vas zanimati

Već u narednoj sezoni publika bi mogla da se polako vraća na stadione, ali čak i kada se to desi, biće to daleko od Bundeslige koju smo pratili prije korone.

Nova sezona počeće 18. septembra, a kakve će mjere biti na snazi trebalo bi da bude odlučeno u ponedjeljak na sastanku ministara 16 njemačkih saveznih država.

Naznake kako će sve izgledati, dao je ipak sastanak 36 klubova održan u utorak, na kojem je postignut načelni dogovor o glavnim mjerama, odnosno zabranama, koje će ostati na snazi i kada se publika vrati na tribine.

Prva je da neće biti dozvoljeno prisustvo gostujućih navijača do kraja godine.

Time se želi smanjiti protok stanovništva, posebno kroz korištenje javnog prevoza te smanjiti rizik od infekcije.

Osim toga neće biti dozvoljeno stajanje, najmanje do 31. oktobra.

Poznato je da određeni broj stadiona u Njemačkoj i dalje ima tribine za stajanje i to vrlo popularne, a najpoznatija je ona na stadionu Borusije Dortmund - Vestfalenu.

Popularni “žuti zid”, najveća i najpoznatija tribina za stajanje u Evropi biće prazna, ili će eventualno čelnici “milionera” modifikovati tribinu, kako fudbaleri Borusije ne bi ostali bez podrške sa dijela tribina odakle su navikli.

Izvor: Guliver/ Frederic Scheidemann/Bongarts/Getty Images

Jedna od dogovorenih mjera na sastanku klubova koje će sigurno pogoditi navijače na stadionu, ali i ekonomiju je zabrana točenja alkohola na stadionima.

Poznato je da su Nijemci velike pivopije, a jedno od omiljenih mjesta za to su upravo fudbalski stadioni.

Prema ranijem istraživanju svaki navijač u Bundesligi tokom utakmice popije 0,2 litre piva, a na nekim stadionima je to i daleko više, kao što je slučaj sa Šalkeom, gdje oko 60.000 navijača na Veltins areni u prosjeku popije 30.000 litara piva tokom utakmice.

Neće to biti samo udar za komfor navijača na stadionu, već i dodatni udar na proizvođače piva, pa i same klubove, kojima je to bio nemali izvor prihoda.

Velike pivare plaćaju klubovima prilične iznose kako bi se na stadionima tokom utakmica točilo isključivo njihovo pivo.

Tako, na primjer, Bajern Minhen inkasira najmanje četiri miliona evra, jer se na Alijanc Areni pije “Paulaner”, dok drugi klubovi dobiju dosta manje, ali i dalje su u pitanju milionski iznosi.

Ti ugovori vjerovatno će sada biti redukovani, a ogroman novac izgubiće i pivare. Dovoljno je reći da se cijena piva na stadionima najposjećenije lige na svijetu kreće od 7,80 do 8,80 evra po litri.

Ako se zna da je Bundesligu uživo prošle sezone gledalo preko 9 miliona gledalaca, u sezonama prije pandemije korone i preko 13 miliona, lako je izračunati gubitke.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC