• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Putin neće biti srećan: Amaterska liga na stadionu od 300.000.000€!

Autor N.J.

Boje kluba, koji je Crvenoj zvezdi poslao budućeg kapitena, naredne sezone braniće amateri i stipendisti. Teško da će ikada neki "Non-League" tim igrati na luksuznijem zdanju od onog u Saransku.

 Putin neće biti srećan: Amaterska liga na stadionu od 300.000.000€! Izvor: JAN KRUGER/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver

Sa istog mjesta, sa kog je prije samo dvije godine uživo gledao osvajača pet "Zlatnih lopti" u utakmici Svjetskog prvenstva, pred 44.000 navijača pristiglih sa raznih strana u njegov rodni grad, Vitjok Pautov od naredne sezone pratiće - amatersku ligu.

Nadimak "Superfan" zaslužio je svirajući trombon na svakoj utakmici Mordovije u Saransku tokom prethodnih 16 godina, kada je fuzijom dva nižerazredna kluba - Biohimika i Lisme - započeto lutanje "krasno-belo-sinjih" na potezu od trećeg do prvog ranga takmičenja, pa nazad, i tako više puta.

Izvor: Twitter/@RUSNLF

Međutim, kada je u februaru talas pandemije korona virusa probio kapije "Mordovija arene" i potopio stadion u koji je uzidano 16,5 milijardi rubalja, zarad četiri utakmice grupne faze Mundijala, klub koji se tu zatekao političkom odlukom Kremlja nije imao nikakvih izgleda da preživi.

Izvor: Guliver, Clive Brunskill/Getty Images Europe

Saransk nije jedini anti-fudbalski grad određen za domaćina "FIFA čempionata mira". Slično se dogodilo Nižnjem Novgorodu, u kom je petoligaški klub dobio imućnog vlasnika, jake sponzore i zaista prelijep stadion izgrađen na Ušću Oke u Volgu... To je bilo dovoljno za mjesto u sredini tabele druge lige, u kojoj će plavo-bijeli igrati i naredne sezone.

Klub se uveliko davio u dugovima do guše, a ekipa potonula do dna tabele druge lige sa četiri pobjede u 23 utakmice, pa ni remek-djelo njemačkog arhitekte Tima Hupa na sedam nivoa, pet iznad i dva ispod terena, ojačano školjkom od pocinkovanog lima, nije pomogao Mordoviji u oluji koja se do danas nije stišala.

Kada su u klubu nedavno završili popis materijalne štete nastale prekidom sezone 2019/20, uz procjenu troškova igranja pred praznim tribinama u prvom dijelu naredne, pokazalo se da Mordovija ne bi isplivala ni u trećem rangu, popularno nazvanom Ruska profesionalna fudbalska liga.

Na kraju je na predsjedniku Nikolaju Levinu bilo da navijačima saopšti neprijatnu vijest.

Izvor: Lars Baron/Getty Images Europe

Boje kluba, koji je Crvenoj zvezdi poslao buduće šampione, Damijena Le Taleka i Mičela Donalda, a zauzvrat dobio 450.000 evra odštete, u sezoni 2020/21 braniće amateri i poneki talentovani stipendista iz okoline ovog tradicionalno nefudbalskog grada, proglašenog za domaćina najvažnijeg događaja u svijetu fudbala.

Kada je Kristijano Ronaldo otišao, Saransku je za uspomenu ostalo jarko narandžasto zdanje uz obalu rijeke Insar, a Vitjoru sjećanje na nekad stabilnog drugoligaša koji je čak tri puta od osnivanja igrao Premijer ligu.

Izvor: JAN KRUGER/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver

Koliko god to nerealno zvučalo u ovom trenutku, za koju godinu bismo mogli ponovo da čujemo tup zvuk trombona u prenosima na Sportklubu, kada nedjeljom oko podneva bude došao red na Spartak ili CSKA da vrate već "osvojene" bodove sa gostovanja 630 kilometara istočno od Moskve.

Putem kojim je krenula Mordovija moguće je vratiti se u najviši rang i već su njime prolazili pojedini ruski klubovi, poput Rotora i Torpeda.

Razlika je bila u tome što su prvi putovali 16 godina, a drugi stigli za pet.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC