• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Analiza Italijana pred "zmajeve": Džeko amajlija BiH, Kolašinac najslabija karika!

Autor mondo.ba

Italijani se nadaju da će nastaviti tamo gdje su stali, ali Bosna i Hercegovina započinje ispočetka pod vođstvom novog selektora i bez svog zvjezdanog veziste.

 Analiza Italijana pred "zmajeve": Sead Kolašinac često ide u napad, gubi koncentraciju Izvor: CLAUDIO VILLA/GETTY IMAGES EUROPE

Nakon desetomjesečnog čekanja, koje je shvaćeno kao beskrajno, Italija se konačno vraća u akciju protiv Bosne i Hercegovine u petak uveče u Firenci na startu ovogodišnje Lige nacija, piše u analizi Oven Dijena, kolumnista portala "Fudbal Italija".

"Azuri" su ostvarili rekordnih 11 uzastopnih pobjeda prije nego što je korona virus unio pustoš u međunarodni fudbalski kalendar i biće nestrpljivi da nastave na stadionu "Artemio Franki" tamo gdje su stali. Goste ne treba shvatiti olako, ali ekipa Roberta Manćinija ima potrebno oružje u napadu za pozitivan start kampanje u Ligi nacija.

Možda će vas zanimati

Iako se dvije reprezentacije dobro poznaju nakon dvomeča u kvalifikacionoj grupi J za EURO 2020, mnogo toga se promijenilo u BiH od novembra 2019. godine. Bivšeg selektora Roberta Prosinečkog zamijenio je Dušan Bajević, koji, uprkos svom iskustvu, nije radio otkako je napustio grčki Atromitos u decembru 2012.

Bajević je favorizovao formaciju 4-4-1-1 ili 4-5-1 u raznim tačkama svoje karijere, i ne bi bilo iznenađenje ako bi išao s pragmatičnim pristupom u svojoj prvoj utakmici kao kormilar reprezentacije BiH.

Bez obzira na to koju taktiku će postaviti novi selektor "zmajeva", kapiten i amajlija tima Edin Džeko će biti ključna komponenta njegovih planova. Nade BiH su oslonjene na sposobnost centarfora Rome da će uspjeti da poremeti organizovanu odbranu "azura", da će zadržavati loptu i eventualno progirati nekog od saigrača. S obzirom da je Juventus zainteresovan za njegove usluge, Džeko će imati dovoljno motiva da svojom partijom "zapečati" transfer u torinski klub.

Džekino prisustvo najveće je pojačanje za "zmajeve", ali izostanak doskorašnje zvijezde Serije A Miralema Pjanića udarac je maljem za šanse BiH za postizanje pozitivnog rezultata. Bez budućeg kreatora igre Barselone, "zmajevi" će teško čuvati loptu. Takođe, gostujućim napadačima će nedostajati Pjanićeva sposobnost da se probije između protivničkog veznog reda i odbrane.

Žoržinjo je favorit Roberta Manćinija zbog svoje sposobnosti dijeljenja lopti, ali "azuri" će uvijek biti osjetljivi protiv timova koji znaju da iskoriste odbrambene nedostatke fudbalera Čelsija. Ta bi slabost mogla kasnije da bude pogubna za Italiju, ali ne bi trebalo da bude problema protiv "krhkih" Bosanaca.

Mnoštvo italijanskih napadača je u dobroj formi pred sutrašnju utakmicu. Ćiro Imobile na vrhuncu je golgeterske moći nakon što je treći put osvojio titulu prvog strijelca Serije A i ugrabio Zlatnu kopačku Evope. Takođe, sezonu su snažno okončali i Nikolo Zaniolo i Federiko Kijeza.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Posebno su inspirativni bili podvizi Zaniola, koji se trijumfalno vratio nakon povrede ukrštenog ligamenta u januaru protiv Juvea. Iako bi Manćini mogao među startere ugurati obojicu napadača prebacivanjem jednog u vrh trougla veznog reda, dvojica mlađih igrača će se vrlo vjerovatno boriti za mjesto na desnoj strani.

To područje terena moglo bi se pokazati ključnim, jer je lijevi bek BiH Sead Kolašinac daleko spretniji u napada nego što obavlja defanzivne zadatke. Robustni fudbaler Arsenala često se može uhvatiti predaleko od svog gola i sklon je gubitku koncentracije. Ako Zaniolo ili Kijezaa mogu pružiti kvalitetnu loptu Imobileu, Italija će stići do lagane pobjede.

"ZMAJEVI" ODLETJELI ZA FIRENCU

Reprezentacije Bosne i Hercegovine otputovala je u četvrtak sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo za Firencu.

Izabranici selektora Dušana Bajevića će na stadionu "Artemio Franki" u petak od 20.45 sati odigrati svoj prvi meč u UEFA A Ligi nacija protiv Italije.

Pres-konferencija bh. tima zakazana je za večeras u 18.30, a trening u 19.00 sati, saopšteno je iz Fudbalskog saveza BiH.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC