• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

 Italija - BiH 1:1, Liga nacija 2020
 Italija - BiH 1:1, Liga nacija 2020

LIGA NACIJA: Bajević nadmudrio Manćinija, "zmajevi" nose bod iz Firence!

Selektor Bosne i Hercegovine Dušan Bajević debitovao remijem 1:1 protiv Italije, koja je prekinula rekordnu seriju od 11 uzastopnih pobjeda. Sensi spasio "azure" poraza u Firenci.

 Italija - BiH 1:1, Liga nacija 2020 Izvor: CLAUDIO VILLA/GETTY IMAGES EUROPE

Novi selektor Bosne i Hercegovine Dušan Bajević debitovao je večeras na klupi "zmajeva" i to protiv selekcije Italije, čijem je selektoru Robertu Manćiniji održao fudbalsku lekciju.

Iako su "zmajevi" desetkovani doputovali u Firencu, gdje je najviše nedostajao Miralem Pjanić, novi vezista Barselone, koji je pozitivan na korona virus, Manćinija je iznenadio početni sastav sa trojicom debitanata  - Sinišom Saničaninom, Amirom Hadžiahmetovićem i Branimirom Cipetićem, koji su apsolutno položili ispit na "Artemio Frankiju".

Možda će vas zanimati

To je u najavi potcrtao i sam selektor, koji je istakao da će probati da iznenadi kolegu Manćinija uz nadu da će BiH odigrati dobro i ostvariti povoljan rezultat, koji je na kraju i ostvario. 

I ne samo to, mogla je BiH do pobjede u Firenci, što nikako ne bi bilo nezasluženo kada se pogledaju prilike koje su propustili "zmajevi".

Poslije čvrstog prvog dijela i po jedne šanse na obje strane (Lorenco Insinje, Edin Višća), u nastavku je Bajevićev tim najprije pogodio stativu poslije akcije Armina Hodžića, da bi i stigao do prednosti u 57. minutu.

Poslije centaršuta iz kornera i gužve u kaznenom prostoru, najbolje se snašao kapiten Edin Džeko i pogodio mrežu Italije. Time se još više preporučio torinskom Juventusu i milanskom Interu, koji se ovog ljeta najviše spominju kao novi klubovi "Dijamanta" - 0:1.

Ipak, samo 10 minuta trajala je radost "zmajeva". Italijani su do izjednačenja stigli više sretnim nego spretnim pogotkom Stefana Sansija. Nakon povratne lopte Lorenca Insinjea, vezista Intera je šutirao iz prve, a na putu do mreže, ona je pogodila Tonija Šunjića, promijenila smjer i odsjela iza leđa Ibrahima Šehića - 1:1.

Očekivali su se tada žestoki ataci Italijana, selektor Manćini je uveo Ćira Imobilea i Nikola Zaniola s željom da napravi preokret, a bliži pogotku su do kraja ipak bili "zmajevi".

Najbolju šansu za sva tri boda i pobjedu propustio je Muhamed Bešić, koji je ušao s klupe da razgrađuje igru protivnika, ali se nakon asistencije Džeke mogao proslaviti. Ipak, lopta je završila tik pored stative.

Kad se sve sabere, ovo je odličan početak Bajevića, koji je svojom hrabrošću i fudbalskim iskustvom dao vjetar u leđa debitantima, a oni su mu se odužili partijom praktično bez ijedne greške. Kao i gotovo cijeli tim, osim nekoliko početničkih grešaka defanzivca Arsenala Seada Kolašinca.

Ipak, ovaj meč sa Italijom, kao i naredni tri dana kasnije u Zenici protiv Poljske, samo je svojevrsna priprema za baraž susret sa Sjevernom Irskom i nadamo se finalnom duelu sa boljim iz meča između Slovačke i Republike Irske, u trci za plasman na EURO 2020, koji će zbog korona virusa biti odigran sljedeće godine.

ITALIJA: Donaruma, Florenci, Bonući, Aćerbi, Biragi, Pelegrini, (Kin 86’) Sensi, Barela, Kijeza (Zaniolo 72’), Insinje, Beloti. (Imobile 73’). Selektor: Roberto Manćini

BiH: Šehić, Cipetić, Saničanin, Šunjić, Kolašinac (Ćivić 84’), Cimirot, Hadžiahmetović, Gojak, Hodžić (Bešić 77’), Višća (Milošević 86’), Džeko. Selektor: Dušan Bajević

U drugoj utakmici naše grupe, Holandija je u Amsterdamu savladala Poljsku sa minimalnih 1:0, a jedini pogodak postigao je fudbaler Totenhema Stiven Bergvajn u 61. minutu.

LIGA NACIJA

Grupa 1

Italija - BiH 1:1 (0:0)
/Sensi 79 - Džeko 68/

Holandija - Poljska 1:0 (0:0)
/Bergvajn 61/

Možda će vas zanimati

22:43

KRAJ!

22:42

Još malo...

Igraće se još četiri minuta sudijske nadoknade.

22:42

BEŠIĆ!

Kakva šansa za "zmajeve" u 90. minutu!  Muhamed Bešić je poslije akcije Edina Džeke, mogao da postigne pobjedonosni pogodak, ali je lopta prozujala tik pored stative!

22:32

VIŠĆA!

Odlična akcija "zmajeva" u 83. minutu kada je loptu na ivicu kaznenog prostora dobio Edin Višća, ali je njegov volej odlično odbranio italijanski golman Điđi Donaruma. 

22:28

Izmjena i u "zmajevima"

Dušan Bajević je u 77. minutu zamijenio je Armina Hodžića i u igru poslao Muhameda Bešića, s namjerom da zgusne srednji red i pomogne odbrani. 

22:25

Zaniolo odmah u šansi

Čim je ušao u igru, Nikolo Zaniolo je mogao da postigne pogodak, ali je šutirao pored gola. 

22:21

Manćini je uveo u igru Zaniola i Imobilea, "azuri" traže preokret!

Selektor Italije je napravio dvostruku izmjenu i umjesto Kijeze i Belotija u igru poslao Nikola Zaniola i Ćiru Imobilea, prvog strijelca Serije A. 

22:16

IZJEDNAČENJE U FIRENCI!

Samo 10 minuta trajalo je vođstvo BiH. Lorenco Insinje je na lijevoj strani primio loptu i uputio povratnu ka Stefanu Sensiju, koji je šutirao iz prve. Na putu do gola "zmajeva", lopta je pogodila Tonija Šunjića, promijenila smjer i odsjela iza leđa Ibrahima Šehića - 1:1.

22:07

DŽEKOOOOO!!!

GOOOL!!! "Zmajevi" vode u Firenci! Poslije kornera u 57. minutu Šunjić je glavom vratio u srce šesnaesterca za Edina Džeko koji je bio najviši u skoku i poslao loptu u mrežu!

22:02

STATIVA!

Okvir gola je spasio Italiju u 53. minutu poslije prodora Armina Hodžića, koji je prevario i golmana Điđija Donarumu i iskosa pogodio stativu! Kakva šteta!

22:00

ŠEHIĆ!

Sjajna intervencija golmana BiH Ibrahima Šehića, koji je lagano spriječio vođstvo "azura" nakon što se Lorenco Insinje prošetao kroz odbranu i šutirao u desni ugao sa ivice kaznenog prostora. 

21:54

Nastavljena utakmica na "Artemio Frankiju"

Grčki sudija je dao znak za početak drugog poluvremena. 

21:38

POLUVRIJEME - 0:0!

"Zmajevi" su dobro odigrali prvih 45 minuta na stadionu "Artemio Franki", dozvolivši izabranicima Roberta Manćinija da stvore samo jednu šansu preko Federika Kijeze, koji je pogodio spoljni dio mreže. S druge strane, selektor Dušan Bajević razumljivo, opredijelio se za defanzivniju taktiku, pa BiH nije imala prilika izuzev kad je Edin Višća, na asistenciju Armina Hodžića, šutirao visoko iznad prečke sa nekih 11 metara iskosa. Sve u svemu, BiH se sa ovakvom igrom ima čemu nadati u nastavku susreta. 

21:30

Veselo na klupi Italije

21:29

Novi pritisak "azura"

U posljednjim minutama, a trenutno je 40. u Firenci, Andrea Beloti i Nikolo Barela su uputili udarce prema golu BiH, međutim, šut fudbalera Intera je lako odbranio Šehić, dok je kapiten Torina poslao loptu iznad prečke. 

21:17

Višća!

Odlična šansa za BiH u 27. minutu. Kapiten Edin Džeko i Armin Hodžić su odigrali dupli pas, a potom je as Dinama pronašao Edina Višću u kaznenom prostoru. Međutim, Višća je šutirao visoko preko gola Donarume. 

21:15

BiH za sada, bez greške u odbrani

Selektor "zmajeva" Dušan Bajević može biti zadovoljan partijom svojih izabranika u prvih 25 minuta jer su odlično parirali favorizovanim Italijanima.

21:07

Insinje iz slobodnjaka iznad prečke

U 18. minutu, kapiten Napolija Lorenco Insinje imao je šansu da iz slobodnog udarca ugrozi Šehića, međutim, šutirao je barem metar iznad prečke.

21:05

"Zmajevi" se oslobodili početnog pritiska

Iako BiH nije zaprijetili Đanluiđiju Donarumi, u posljednjih nekoliko minuta su se potpuno oslobodili početnog pritiska Italije. Edin Višća je izborio korner i dosta je opasan po desnoj strani. 

21:00

Kijeza u spoljni dio mreže!

U 11. minutu Italijani su kreirali prvu stopostotonu šansu, na desnu stranu je Lorenco Insinje proigrao Federika Kijezu, koji je šutirao iskosa i pogodio mrežu! Ali, na sreću navijača BiH, samo njen spoljni dio.

20:58

Bez prilika u prvih 10 minuta

Na startu utakmice, očekivano inicijativu imaju "azuri" iako nisu stvorili nijednu šansu ispred Ibrahima Šehića, dok se BiH uglavnom uspješno brani. 

20:51

Sudije

Glavni arbitar je Tasos Sidiropoulos iz Grčke, sa pomoćnicima Polihronisom Kostarasom i Lazarosom Dimitriadisom.

20:45

Intonirane su himne, počeo je meč na "Artemio Frankiju"

Srećno "zmajevi"!

20:32

Nešto nedostaje...

Na stadionu "Artemio Franki" jedino će faliti publika, odnosno navijači koji zbog pandemije korona virusa nemaju mogućnost da prisustvuju utakmici.

20:29

Pogledajte dolazak "azura" na stadion u Firenci

20:15

U našoj grupi...

Na "Johan Krojf Areni" u Amsterdamu u istom terminu Holandija dočekuje Poljsku, koja će za tri dana biti gost na zeničkom "Bilinom polju".

20:06

Trojica debitanata u timu BiH!

To su Siniša Saničanin, Amir Hadžiahmetović i Branimir Cipetić! U pitanju su članovi novasadske Vojvodine, turskog Konjaspora i Širokog Brijega. 

19:59

Ovo su starteri u Firenci!


ITALIJA: Donaruma, Florenci, Bonući, Aćerbi, Biragi, Pelegrini, Sensi, Barela, Kijeza, Insinje, Beloti. Klupa: Sirigu, Meret, Di Lorenco, Kjelini, Kristante, Žoržinjo, Zaniolo, Manćini, Imobile, Lokateli, Kin, Spinacola. Selektor: Roberto Manćini

BiH: Šehić, Cipetić, Saničanin, Šunjić, Kolašinac, Cimirot, Hadžiahmetović, Gojak, Hodžić, Višća, Džeko. Klupa: Begović, Burić, Ćivić, Bičakčić, Kvržić, Bešić, Duljević, Danilović, Hajradinović, Šabanadžović, Milošević, Koljić. Selektor: Dušan Bajević

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije