• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tajna Mihajlovićevog het-trika koji niko nije ponovio: "Ne pravi se pametan", upozorio je golmana pre utakmice!

Autor Mladen Šolak

Bio je to nezaboravan dan italijanskog i evropskog fudbala, sa srpskim bombarderom u glavnoj ulozi. Pre utakmice je prišao protivničkom golmanu. "Poznavao sam ga i znao sam šta će da uradi"

 Tajna Mihajlovićevog het-trika koji niko nije ponovio: "Ne pravi se pametan", upozorio je golmana pr Izvor: Guliver, Getty Images/Getty Images Europe

Ko je bar površno gledao fudbal tokom devedesetih, dobro zna šta je bio prvi sinonim za Sinišu Mihajlovića (51). 

Tokom svoje velike karijere, danas uspešni srpski trener ostao je upamćen kao jedan od najboljih izvođača slobodnih udaraca. Njegov "grom" u levoj nozi oduševljavao je navijače i saigrače, a brinuo rivale gde god da je igrao, od matičnog Borova, preko Vojvodine i Crvene zvezde pa do Lacija i Intera.

Možda će vas zanimati

Uostalom, Miha je i dalje rekorder u broju pogodaka iz "slobodnjaka" - 28, ispred Andree Pirla (26), Alesandra Del Pjera (22), Roberta Bađa, Frančeska Totija (po 21), Đanfranka Zole (20), Miralema Pjanića (15), Dijega Maradone (14)...

Mihajlovićeva levica bila je razarajuće jaka, ali i matematički precizna, što je stvaralo problem svim protivničkim ekipama kada naprave faul pred svojim kaznenim prostorom. Srpski "bombarder" tada bi mirno prišao sa svoje polovine, uzeo loptu, postavio je na mesto ...

U "moru" njegovih podviga, posebno je ostao upamćen podvig koji će teško neko ponoviti i koji su napravili samo dvojica igrača u istoriji - het-trik iz slobodnih udaraca.

Izvor: Getty Images/Getty Images Europe, Claudio Villa. \ Mandatory Credit: Allsport UK /Allsport

U utakmici svog Lacija protiv Sampdorije 13. decembra 1998, Miha jeu ubedljivoj pobedi 5:2 dao sva tri gola iz "slobodnjaka". Svako ko je gledao tu utakmicu na Olimpiku pamti taj detalj i danas, kao vrhunski dokaz majstorstva srpskog fudbalera.

Miha je pogađaoo u 29, 44. i 52. minutu i još jednom pokazao da ni daljine od 30 metara za njega nisu predstavljale veći problem. Sva tri gola Mihajlović je postigao skoro sa iste pozicije, po sredini terena, samo su razdaljine bile različite.

Serija A je taj podvig, het-trik iz "slobodnjaka", videla još samo jednom u istoriji, ali četiri godine pre Mihajlovićevih bombi. Učinio je to legendarni Đuzepe "Bepe" Sinjori, takođe u dresu Lacija, protiv Atalante 1994.

Pred golom Đenovljama stajao je njegov bivši saigrač Fabricio Feron, kome je Siniša prišao pre utakmice i dao mu dobronameran savet...

"Pre meča sam mu rekao: ‘Fero, nemoj da se praviš pametan i pokušaš da čitaš moje slobodnjake, znaš da ću te videti i promeniti stranu.’ Rekao sam mu to, jer sam bio siguran da očekuje da ću šutirati preko živog zida. Rekao mi je: ‘Ne brini se ništa, znaš da ti neće proći’. Koncentrisao sam se samo da prebacim živi zid, jer sam ga poznavao i znao sam da se neće mrdnuti. Pogodio sam tri od tri. Da je bilo pet slobodnjaka, dao bih svih pet. Odigrao sam malu psihološku igru sa njim i uspelo mi je" – rekao je Mihajlović mnogo godina kasnije o svom legendarnom podvigu.

Izvor: Guliver, Getty Images/Getty Images Europe, Allsport UK /Allsport

Pogledajte “Mihine” golove sa te utakmice i podsetite se kako izvođenje slobodnih udaraca deluje lako kada ih izvodi majstor.

Het-trik Siniše Mihajlovića iz slobodnjaka
Izvor: YouTube/Sportska sećanja

(Sportska sećanja/Mondo) 

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC