• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI JE 3-4-2-1 BUDUĆNOST ZVEZDE: Eksperiment uspio uprkos porazu, Stanković dobio "plan B"!

Autor mondo.rs

Falila je rezervna opcija protiv Omonije i Partizana, a djeluje da je Stanković pronašao rješenje kada se našao u bezizlaznoj situaciji protiv Hofenhajma... Novi sistem će možda biti još bolji kada se oporave svi igrači!

 FK Crvena zvezda formacija 3-4-2-1 Izvor: MN PRESS, Mondo/Stefan Stojanović

Dejan Stanković je protiv Hofenhajma (2:0) napravio najveći taktički eksperiment od dolaska u Crvenu zvezdu mijenjajući dosadašnjih 4-1-4-1 u interesantnih 3-4-2-1.

Umalo mu se vratilo i rezultatom, dvije greške uticale su da Hofenhajm dođe do sva tri boda, ali bez obzira na to bilo je mnogo pozitivnih stvari koje je "Mister" mogao da vidi prošle večeri u Njemačkoj, posebno tokom prvog poluvremena.

Bilo je to možda i najboljih 45 minuta Zvezde ove sezone u Evropi, falilo je "samo" da se iskoriste šanse, pa se postavlja pitanje - da li će Stanković ponovo koristiti ovu formaciju?

Bilo bi lakše odgovoriti na to pitanje kada bismo znali da li se trener Zvezde za promenu odlučio samo zbog izostanaka prvotimaca (Kanga, Ivanić, Gavrić i Ben) ili je u pitanju bila unaprijed pripremljena taktika za Hofenhajm i odgovor na njihov sistem sa bočnim igračima i dva špica…

Bez obzira na to koji je motiv bio u pitanju - Stanković će u nastavku sezone imati još jednu opciju, možda baš za utakmice u kojima njegov tim nije izraziti favorit.

Eksperiment je bez obzira na rezultat bio uspješan, iz njega se "izrodilo" nekoliko dobrih stvari, a bilo bi zanimljivo vidjeti da li bi sistem još bolje funkcionisao kada Stanković na raspolaganju bude imao sve fudbalere.

U ČEMU JE ZAPRAVO RAZLIKA?

Izvor: Nikola Mitic/www.crvenazvezdafk.com

Zapravo, sistem koji je Zvezda predstavila na "Rajn Nekar areni" ne razlikuje se toliko drastično od onoga u kome smo navikli da gledamo tim Dejana Stankovića ove sezone.

Zvezda je do juče igrala u 4-1-4-1, povremeno i 4-2-3-1, ali svaki put bi se ta formacija u posjedu lopte transformisala u igru sa trojicom u zadnjoj liniji. Obično je Rodić postajao lijevi štoper, dok u novoj formaciji nije bilo takvog pomjeranja. Zadnju liniju su stalno činili Eraković, Milunović i Degenek, igrajući mnogo dalje jedan od drugog nego što je to inače bio slučaj.

Bočni štoperi su uvijek imali opciju dodavanja jednom od bekova (Gobeljić i Rodić), a bolje nego inače su se za pas "otvarali" Sanogo i Nikolić, igrajući skoro u liniji.

Prethodno je Sanogo bio jedina opcija štoperima, dok su druga dva vezna igrala više...

Iznenađujuće dobra sinhronizacija za "generalnu probu" novog sistema može da raduje Dejana Stankovića, odlična vijest je i da smo više puta vidjeli hrabrost u iznošenju lopte, a možda je kvalitet nedostajao kako bismo vidjeli i neki pogodak.

KAKO JE IGRALA ZVEZDA KADA NAPADA?

Izvor: Nikola Mitic/www.crvenazvezdafk.com

Rodić i Gajić igrali su ofanzivnije nego što su navikli i pokušavali su da daju širinu Crvenoj zvezdi, ali im je brzina možda nedostajala kako bi neke akcije bolje izgledale.

Njihove pozicije na terenu omogućile su Aleksandru Kataiju i Srđanu Spiridonoviću da ne igraju "uz liniju", nego su mogli da budu u međuprostoru, slobodnije se kreću na terenu, a samim tim bili su i bliže centralnim vezistima.

To je omogućilo bolju i bržu kombinatoriku nego inače, još samo fali pas iz prve...

U prethodnim mečevima Zvezde, recimo u derbiju, dešavalo se da su centralni vezisti daleko od krilnih fudbalera, pa je tako ovom transformacijom taj problem djelimično riješen.

Katai je mogao i da se povuče unazad, tako je i poslao idealnu loptu za Falćinelija, dok je Spiridonović pokušavao iz drugog plana da napada prostor, bio u dvije opasne situacije, međutim nije uspio da solidnu partiju kruniše golom.

Upravo je Falćineli bio važan u duelima na sredini terena (dobio 11 od 23), ali će pogledi najviše biti usmjereni ka Sanogu i Nikoliću kada je u pitanju posjed lopte.

Sanogo je bio izuzetno tačan u pasu (96,7%), ali je njegova nonšalantnost dovela Hofenhajm do pogođene stative. Nekoliko puta je fino "povukao" loptu, međutim jasno je da će se od njega više očekivati u odbrani, a za kreativnije ideje zadužen je Nikolić.

Bio je svuda mladi vezista, rizikovao je mnogo više u pasu (74%) i previše puta izgubio loptu (19), ali bez obzira na to ne bi trebalo da odustaje od takvog stila.

Zvezda od toga može da profitira…

KAKO JE IGRALA ZVEZDA KADA SE BRANI?

Izvor: Uwe Anspach/DPA, Tanjug/DPA/Uwe Anspach

Navikli smo još iz vremena Vladana Milojevića da Crvena zvezda iza lopte stoji sa petoricom igrača pozadi, ali su to obično bile transformacije krilnih igrača - Srnića, Radonjića, Bena…

Ovoga puta Zvezda je imala pet "čistih" defanzivaca i bilo je evidentno da se lakše snalaze u takvoj ulozi, pa sem greške Milunovića u trećem minutu nadoknade, možda i iz umora, nije bilo vidljivih trenutaka kada je odbrana zakazala.

Kretali su se odlično, kako bi rekao iskusni štoper - "igrali su drug za druga" - i Hofenhajm je teško nalazio prostor da ih "probije", što je možda i najveći plus za Zvezdu iz ovog meča.

Pohvale je zaslužio mladi Eraković, koga nije opteretila greška iz derbija, pa je "rvanje" sa Daburom i Belfodilom završilo gotovo uspješno. Dobra stvar za Zvezdu iz nove formacije je što se dešavalo da igrači iz zadnje linije "iskoče" na igrača s loptom, dok su ostali sinhronizovanim pomeranjem uspevali da zakrpe rupe i nisu omogućili Hofenhajmu da ih iznenadi.

Ipak, mnogo je teže igrati iza lopte i Zvezda nije imala snage za svih 90 minuta, posebno kada prva linija odbrane - napad - nije bila na energetskom nivou kao na startu duela.

DA LI MOŽE BOLJE OD OVOGA?

Izvor: MN PRESS

Ako je već u prvom meču u novoj formaciji Zvezda uspela da parira Hofenhajmu, onda deluje da je to sistem koji ćemo sve češće viđati tokom ove sezone.

Vidjelo se da dosta toga u njemu već funkcioniše, a znatiželja da se u okviru novog sistema isprobaju Gelor Kanga, Mirko Ivanić i Željko Gavrić mogla bi na kraju da natjera Dejana Stankovića da razmisli o potpunom zaokretu.

Bilo bi veoma zanimljivo vidjeti Ivanića na mjestu centralnog veziste, odmah uz Veljka Nikolića, možda Gelora Kangu na mjestu Spiridonovića…

Jasno je da upotreba praktično pet defanzivaca podrazumeva i manje prostora za ofanzivne igrače, ali možda Dejan Stanković odluči da Željka Gavrića stavi na bok, posebno u mečevima u kojima se očekuje veći posed njegove ekipe, a nije tajna da ga na tom mjestu vidi i Atalanta.

Bilo kako bilo, to je tema za budućnost, ali Zvezda konačno dobija "plan B" koji joj je nedostajao sve vrijeme, a najbolje se osjetio protiv Omonije i Partizana…

(mondo.rs) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC