• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Intervju: Los Anđeles, Porto,  Železnik! Učio od Hardena i Vestbruka, a FMP ga pronašao u zemlji fudbala

Autor Nemanja Stanojčić

Jedan od lidera najprijatnijeg iznenađenja ABA lige u opširnom intervjuu za MONDO pričao o treninzima sa Vestbrukom, Hardenom, treneru Stefanoviću, predstojećem duelu sa Partizanom...

 Geret-Nevels-MONDO-Intervju-FMP-Vestbruk-Harden-Panter-Partizan Izvor: MNPress/Profimedia

Malo ko je trenutni izgled tabele mogao da predvidi uoči početka sezone i vjerovatno ni najveći optimisti u Železniku nisu mogli da zamisle da će početkom novembra u ABA ligi biti u vrhu tabele.

Međutim, upravo to se događa. Poslije šest odigranih kola, "panteri" imaju pet pobjeda i jedan poraz. U oktobru su imali savršen skor i pokazali su da nisu slučajno tu gdje jesu. Predvođeni mladim trenerom Nenadom Stefanovićem i rosterom prožetim mladim igračima, ali i iskusnijim, koji vode tim na pravi način.

Jedan od lidera "pantera" ove sezone je bek Geret Nevels (29 godina, 188 centimetara). Američki košarkaš koji je 2015. poslije koledža došao pravo u Evropu, postepeno gradio svoj put i sada postao jedan od ključnih igrača srpskog tima.

Upravo je to bio jedan od razloga da u intervjuu za MONDO predstavi sebe, svoj životni i košarkaški put. Otkrio nam je mnogo zanimljivih stvari, kako ljetnji period provodi trenirajući sa Raselom Vestbrukom, Polom Džordžom, Džejmsom Hardenom i drugim NBA zvijezdama, kako je prošao na koledžu na Havajima, kako ide učenje srpskog jezika i mnoge druge teme...

Nevels je odrastao u Los Anđelesu, tamo je završio srednju školu i krenuo na koledž Maunt San Antonio, koji je takođe u Kaliforniji, iako bi ime moglo da vas navede da ga potražite na karti Teksasa. Poslije toga je dvije godine proveo na Havajima prije dolaska u Evropu.

Kako je odabrao košarku? Jer mu je majka rekla!

"Izabrao sam košarku. Opcija je bila i američki fudbal, ali je moja majka bila čirlidersica kada je bila mlađa i vidjela je kako se igrači povrijeđuju u tom sportu i rekla mi je da nema šanse da se bavim tim sportom, tako da je košarka bila moj izbor", sa osmijehom počinje Nevels razgovor za MONDO.

Kada se spomenu Havaji, prva asocijacija su čuvene košulje, plaže, surfovanje. Geret otkriva kako sve izgleda na poznatom ostrvu za mladog čovjeka koji sanja sportske snove.

"Nemaju profesionalne sportske timove, tako da gledaju univerzitetske ekipe, cijelo ostrvo te podržava i stvarno je prelijep osjećaj, uživao sam u svemu tome. Nažalost, nisam naučio da surfujem, nisam bio tako dobar u tome. Moraću jednog dana da se vratim i probam ponovo", nasmijao se Nevels.

"KVINSI JE TO REKAO O MENI?"

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Mnogi njegovi sunarodnici poslije koledža traže način da dođu do NBA lige. Nevelsov put je bio drugačiji. Umjesto kod kuće, došao je 2015. u Evropu, u Albasete. Igrao je zatim u Ljeidi, Ređani, San Sebastiju, nakratko se vratio u filijalu Los Anđeles Klipersa, pa opet u Evropu.

Prije dolaska u FMP ovog ljeta igrao je za Slask u Poljskoj i Porto, koji je svakako mnogo poznatiji po fudbalu, kao i čitav portugalski sport.

"Moja put je bio zanimljiv. Poslije koledža imao sam drugog agenta, želja mi je bila da se oprobam u Ljetnjoj ili razvojnoj ligi, ali je njegov savjet bio da krenem u Evropi i počeo sam u Španiji. Nisam mnogo zaradio u Albaseteu, ali sam upoznao fantastične ljude i tu sam naučio evropski stil košarke sa strogim trenerom koji mi je pomogao da se dobro adaptiram. Uz to sam naučio i španski, mogu da pričam sa ljudima na španskom.“

G-MONEY

Otkrio je Nevels i zbog čega ga kod kuće zovu "G-money" ("Dži-mani").


"Sa drugarima imam robnu marku koju prodajemo putem portala koji možete da vidite na mom Instagramu. Zato me kući zovu Dži-mani. Ovde u klubu me zovu samo Dži", priča Geret.

Poslije Španije – Amerika, Poljska, Portugal...

"Odigrao sam 33 meča za Agva Kalijente, filijalu Klipersa i shvatio sam da je za mene najbolje da se vratim u Evropu. Tamo sam mnogo naučio, postao još bolji igrač i vratio se. U Poljskoj mi je trener bio Srbin, Oliver Vidin. Naporno smo radili, imali dobru sezonu. Zatim sam nekoliko mjeseci bio u Portu. Mogli smo do titule protiv Sportinga, ali je ta finalna serija bila zanimljiva. Rekao bih da su im sudije pomogle, čak su mi i neki navijači rekli poslije toga da su morali timu iz glavnog grada malo da pomognu, tako je kako je".

Tamo ga je vidio i bivši igrač Crvene zvezde, Kvinsi Miler.

Na pitanje MONDA šta misli o Nevelsu, ljubimac zvezdaša odgovorio je velikom pohvalom: "Onaj ko ga angažuje ubošće premiju".

Naravno, Nevelsu je bilo veoma drago da to čuje.

"To je rekao? Vau. Zaista sam bez riječi. Stvarno je dobar osjećaj kada čujete tako nešto, kada vas poštuju drugi košarkaši", skromno je rekao Geret.

Vratimo se njegovom razvojnom putu i selidbi iz Portugala u FMP. "Dži" kaže da nije imao mnogo dileme oko dolaska u Srbiju.

"Znao sam već za ABA ligu, nisam igrao, ali sam slušao i gledao dosta. Pričao sam sa Džejlenom Hendsom, koji je igrao u FMP-u, rekao mi je samo dobre stvari. Znao sam da će Brajs Džouns doći i da ćemo biti dobra kombinacija. Rekli su mi da je trener mlad i da ima veliki potencijal za velike stvari. Razgovarao sam sa njim i eto, sada smo ovdje".

"NEVELS TRAŽI DA STALNO RADI"

Izvor: MN PRESS

Kada smo ušli u dvoranu u Železniku, Nevels je još trenirao, zajedno sa mladim Nikolom Šaranovićem (18). Kakvu radnu etiku ima možda i najbolje govore riječi trenera Stefanovića koji je bio sa njima.

"Vidite, Šaranović kao najmlađi i treba da bude posljednji na treningu, da šutira i vježba. Geret ne mora. Nevels to sam želi i traži. Toliko je posvećen", rekao je Stefanović ekipi MONDA.

Prenijeli smo riječi trenera i Nevelsu koji se odmah nasmijao.

"Trudim se da budem najbolja verzija sebe, želim da dosegnem pun potencijal, znam da karijera košarkaša nije duga i hoću da učinim sve da budem što bolji i da pomognem timu. Trener Stefanović je stvarno sjajan, znam da je jedan od mlađih stručnjaka u ligi, ali za mene godine nisu važna stavka. Bio je igrač i zna kako sve funkcioniše. Dobro nas priprema za svaki meč. Nikada u karijeri nisam imao tako detaljan skauting izvještaj kao sada, šalje nam snimke, detalje o igračima, stvarno nas savršeno sprema, volim da igram za njega. Jeste malo stroži prema nama bekovima, ali to je normalno. Ne bih volio da je drugačije, jer da ne očekuje ništa od nas onda to ne bi valjalo, značilo bi da nismo dobri. Na nama je da zovemo prave akcije, pratimo igru i pomažemo ekipi".

Brajs Džouns, koji je proglašen za MVP ABA lige za oktobar, i Nevels su odmah "kliknuli", što se vidi na parketu.

"Odlično se slažemo svi zaista, ne samo sa Brajsom. Imamo sjajnu hemiju, kada treba da se radi nešto van terena, stvarno sve ide super, šalimo se, smijemo se. Na parketu smo gladni uspjeha, igramo zajedno i želimo da budemo što bolji. Naravno, tu su i centri, Imamo dvojicu potpuno različitih igrača po karakteristikama, Izundu je veoma snažan, zakucava, Tasić je odličan sa dodavanjima, teško je braniti takve stvari".

SPREMAN ZA OKRŠAJE SA PANTEROM

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Sada FMP čeka najteži duel, sa Partizanom, ekipom koja nema poraz ove sezone u ABA ligi i Evrokupu.

"Pripremamo se isto kao za svaki meč. Trener će nas spremiti, a mi ćemo dati sve od sebe. Ne idemo ni u jedan meč sa očekivanjem da ćemo izgubiti, već idemo sa namjerom da pružimo maksimom, pa šta bude. Partizan ima odlične igrače, ali samo petorica mogu da budu na terenu u istom trenutku. Imaćemo spreman plan igre i daćemo sve".

Najveća prijetnja svakako biće Kevin Panter, najbolji igrač ekipe i strijelac odlučujućeg poena u pobjedi protiv Huventuda u Evrokupu.

"Kevin je odličan igrač, gledao sam meč sa Huventudom i neke teške šuteve koje je dao, bilo je stvarno impresivno. Onaj posljednji šut je definicija izraza 'odlična odbrana, još bolji napad'. Igraću fizički jako, kako god mogu da pomognem. Kažu da igrači ne vole poludistancu, ali je on izgleda kao kralj poludistance. Znam ga i sa treninga u Los Anđelesu, pošto smo tamo igrali".

Nevels ljeti trenira i sa NBA asovima.

"Prethodnih nekoliko ljeta treniram sa NBA igračima. Vježbam sa Raselom Vesbrukom, Polom Džordžom, Džejmsom Hardenom, Terijem Rozirom, Majklom Bizlijem, Brendonom Dženingsom, Badijem Hildom, Fredom Van Vlitom. Ras je eksplozivan, ne možeš da ga sačuvaš bez pomoći. Bizli je nestvaran, ljevoruk i nema mane u ofanzivi, sve može da pogodi. Meni to mnogo pomaže, da se izmjerim sa njima, da vidim na čemu treba da radim, da napredujem. Mnogo mi je pomoglo to što sam igrao sa njima".

Geret Nevels koš protiv Mornara
Izvor: YouTube/Aba League

Naravno, Nevels zna da će na drugoj strani da ima i odličan tim crno-bijelih i Željka Obradovića, koji je pohvalio "pantere".

"Moram da priznam da nisam očekivao da ću nekad igrati protiv Obradovića, gledao sam dok je vodio Fenerbahče. On je evropski Fil Džekson, veoma ga poštujem. Jedva čekam utakmicu".

GLAVNI CILJ - NBA LIGA

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Ima Geret jasne individualne ciljeve, da igra u najjačim ligama na svijetu.

"Moj lični cilj je Evroliga i NBA liga. Da bi se to dogodilo, moram da radim dosta stvari oko kreiranja igre, da radim na dodavanjima, da bolje tražim visoke igrače unutra. Treba da budem strpljiv, da obraćam pažnju na pozicioniranje. Gledam snimke i učim".

Kada su u pitanju timska očekivanja, ambicija mu je da nastupi sa FMP-om u plej-of, što trenutno djeluje kao veoma ostvariv cilj.

"Volio bih da se borimo za mjesto u plej-ofu, neko od tih šest pozicija. Sviđa mi se nova promjena pravila, više timova ima šansu da se bori. Biće zanimljivo sigurno. Vjerujem da možemo da se uključimo u tu borbu, ali znam da je još rano. Ima dosta da se igra i znamo da imamo jioš stvari na kojima možemo da radimo i da se unaprijedimo".

Dok sve to traje uči srpski jezik, a pričao je i o nečemu što ga dosta zanima – gluma.

"Na srpskom sam prvo naučio psovke, hvala saigračima na tome. Šalim se malo. Učim još dosta stvari na srpskom, znam ponešto. Volim da slušam kada trener Stefanović daje neke instrukcije na srpskom, ponekad razumijem šta kaže i to je zanimljivo. Što se glume tiče, volio bih da snimim reklame. Imam drugare u Americi koje drže pojedine brendove odjeće, bio bih otvoren za tako nešto. Ne još uvijek kao recimo Boban Marjanović koji je bio u 'Džon Viku' sa Kijanu Rivsom. Mada, možda to ne bi bilo loše jednog dana", nasmijao je Nevels.

(MONDO, Nemanja Stanojčić)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC