• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Košarkaš Mege opet u problemu: KS BiH uložio novu žalbu i ne dopušta mu da igra za Hrvatsku!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Iako je Košarkaški savez Bosne i Hercegovine uložio žalbu na njegovu registraciju, Karlo Matković je u protekle dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo nastupio za reprezentaciju Hrvatske.

 KS BiH se žalio BAT-u za slučaj Karlo Matković Izvor: MN PRESS

Podsjećamo, riječ je o košarkašu rođenom u Livnu koji je nastupao za mlade selekcije BiH te svojevremeno bio i u rosteru seniorske bh. reprezentacije. On je prošle godine, nakon što se prethodno našao na širem spisku selektora Vedrana Bosnića, izrazio želju da nastupa za Hrvatsku.

Košarkaški savez BiH, međutim, nije izdao nijedan dokument koji je bio neophodan Matkoviću da promijeni svoje sportsko državljanstvo i nastupa za neku drugu reprezentaciju. Upravo zbog toga je KSBiH i pokrenuo žalbeni postupak pred Košarkaškim arbitražnim tribunalom (BAT) kada se Matković našao na spisku selektora Hrvatske Damira Mulaomerovića.

Uredno su i plaćeni troškovi kompletnog procesa, a danas je na adresu KSBiH stiglo i pojašnjenje Žalbenog vijeća BAT-a u kojem se navodi da će se arbitraža odvijati nezavisno o aktivnostima FIBA u vezi Matkovića, što zapravo znači da njegova registracija za Hrvatsku eventualno može biti poništena tek nakon što postupak bude okončan.

Osim toga, BAT je tražio dodatnu dokumentaciju od KS BiH u vezi Matkovića, koja bi trebala biti dostavljena do 3. marta. Nakon toga, proces pred Žalbenim vijećem će biti nastavljen, saopšteno je iz Košarkaškog saveza BiH.

As Mege je podsjetimo igrao u kvalifikacijama za Hrvatsku, a svoju odluku je pojasnio u izjavi koju je prenijelo "Oslobođenje".

"Po nacionalnosti sam Hrvat, moji su Hrvati. Moje košarkaško državljanstvo je bilo bosanskohercegovačko. Sad, ne mogu da kažem koliko je informacija tačna, ali koliko se sjećam, kada sam dolazio u Cedevitu iz Bosne i Hercegovine, tamošnji Savez tražio je od hrvatskog da se potpiše da ću igrati za Bosnu u mlađim kategorijama. To se i desilo, bio sam u juniorskoj reprezentaciji BiH i dao sve od sebe. U martu punim 21 godinu, odlučio sam da želim da igram za Hrvatsku. Bosni i Hercegovini želim sve najbolje, ne želim da ispadne da sam imao ili imam nešto protiv njih, to isključujem", rekao je Matković.

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC