• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kari otkrio kako je vratio Peđu u reprezentaciju: Pešić postavio jedno pitanje i dao pbećanje - sve je pogodio!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Selektor Srbije Svetislav Kari Pešić ispričao tokom intervjua kako je ubijedio NBA zvijezdu da igra za Jugoslaviju.

 kako je svetislav pešić ubijedio peđu stojakovića Izvor: MN PRESS

Svetislav Pešić je ponovo na klupi reprezentacije Srbije i nižu se pobjede, a problemi sa kojima se susreće djelimično se poklapaju sa onima koje je imao prije dvadesetak godina. Tada je sa reprezentacijom postao šampion Evrope i svijeta, sada treba nacionalni tim da vrati u vrh, a rijetko kada nacionalni timovi mogu da računaju na sve igrače.

U FIBA prozorima to nikada nije slučaj, a i otkazi za velika takmičenja češću su nego ikada ranije. Svetislav Pešić, ipak, ima iskustva isa tim, pošto je svojevremeno ubijedio Predraga Stojakovića da ostane u nacionalnom timu i kasnije osvoji dva zlata!

Možda će vas zanimati

Bilo je to krajem devedesetih, kada je košarkaš koji je tada igrao za Sakramento Kingse bio razočaran i previše umoran za nacionalni tim...

Kari je tokom televizijskog gostovanja objasnio i da vjeruje kako svi srpski košarkaši žele da igraju za reprezentaciju, ali da to nije uvijek moguće. Nekada su umorni pa moraju da odbiju poziv, iako im takmičarskog duha ne manjka.

"Igrati za reprezentaciju je... Već kad te selektor pozove u reprezentaciju znači da si ti u toj zemlji među najboljima. I onda imaš priliku da igraš protiv najboljih, da se mjeriš sa njima. Moje je iskustvo da 90% posto igrača ima takmičarski duh. On ne bi stigao dotle da toga nema. Možda ima slabiji šut ili dobar pas, ali on u stomaku mora da ima takmičarski duh. Ja mislim da naši igrači žele da igraju za reprezentaciju, da se takmiče i budu bolji. Međutim, naporno je", počeo je Pešić gostujući na televiziji "K1".

Legendarni trener prisjetio se anegdote od koje je prošlo više od dvadeset godina.

"Smatram da ako igrači vide da mogu nešto da profitiraju - ne mislim u materijalnom smislu... Ja sam tako sa Peđom razgovarao. Peđa Stojaković nije htio da igra za reprezentaciju. Ali, on ima izražen takmičarski duh i ogromnu posvećenost. Rekao mi je 'Ne mogu, kouč, razočarao sam se, previše mi vremena uzima, naporna je sezona. Biću sa porodicom'. 'Pa dobro, Peđa, ti sad u NBA sa Sakramentom, da li bi ti da osvojiš prsten?', pitao sam ga", ispričao je Kari.

Pošto je titula u NBA bila daleko, ponudio je Peđi Stojakoviću da postane šampion sa nacionalnim timom... Ispostavilo se da je pogodio, iako nije mogao to da zna.

"On mi je odgovorio 'Naravno, ali znate, teško mi to možemo, velika je konkurencija'. Rekao sam mu 'Završićeš karijeru, nigde nisi bio prvi. Šesti igrač si u timu, najbolji si u trojkama, ali nisi prvi nigdje. Nisi bio šampion. Evo, ja ti nudim da budeš šampion.' Misliš da sam ja mislio da ćemo mi odmah biti i evropski i svjetski prvaci?", zaključio je legendarni selektor jugoslovenske reprezentacije i sadašnji selektor Srbije.

Na kraju, Predrag Stojaković je sa reprezentacijom osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu 1999. godine, kao i zlata na Evropskom prvenstvu dvije godine kasnije i na Mundobasketu u SAD 2002. godine, što je najveći selektorski uspjeh Svetislava Pešića.

Tim trofejima sjajni trojkaš bogate NBA karijere dodao je prsten sa ekipom Dalas Maveriksa koji je kao v

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC