• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pokuševski je kao Divac i Peđa, a tek mu je 19: Bolji od sedam srpskih NBA legendi i tek će da kida!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Aleksej Pokuševski je postao jedan od miljenika publike u Oklahomi, a njegove brojke govore za sebe.

 aleksej pokuševski ruki sezona nba sjajan učinak Izvor: Profimedia

Dugo smo čekali da vidimo Alekseja Pokuševskog na ozboljnoj sceni, pošto je već nekoliko godina u centru pažnje iako je trenutno najmlađi košarkaš u NBA ligi. 

Ima samo 19 godina, a za sada je pokazao ne samo da ima odličan šut i pregled igre već i da fizički napreduje i da se mnogo toga može očekivati od njega u budućnosti. 

Možda će vas zanimati

Odigrao je ne samo veliki broj mečeva za Tandere već i jednomjesečnu letnju ligu poslije koje je postao osjetno bolji, dobio je na samopouzdanju zacementirao svoje mjesto u timu Oklahome. Ali kakvo mu je mjesto u srpskoj NBA istoriji? 

To ćemo morati da sačekamo da vidimo, ali što se tiče prve sezone, za sada je u rangu sa najboljima! 

DANILOVIĆ I BOGDAN SU DRUGA PRIČA, ALEKSEJ JURI DIVCA I PEĐU

Izvor: Profimedia/AFP PHOTO-John G. MABANGLO

Najefikasniju ruki sezonu od svih NBA Srba imao je Predrag Danilović koji je stigao u Majami 1995. godine kao iskusan bek i vjerovatno najbolji evropski igrač u tom trenutku. U toj sezoni postizao je 13,48 poena po meču i mjesto mu je bilo u Americi, ali je ipak htio da ima glavnu ulogu u timu pa se vratio u Evropu poslije dvije godine. 

Osim njega jedini ruki Srbin koji je imao dvocifrene brojke bio je Bogdan Bogdanović koji je u Sakramento takođe stigao kao formiran igrač i postizao je 11,76 poena u svojoj prvoj sezoni u Americi. Zamalo je do dvocifrenih brojki došao Nenad Krstić kome je u Netsima u sezoni 2004/05 nedostajalo samo nekoliko poena da dođe do dvocifrenog učinka. Na kraju se zaustavio na 9,96 poena po meču. 

Tu je i Nikola Jokić, po mnogima budući MVP NBA lige koji je u prvoj godini u Denveru imao 9,95 poena, što je odlično za 41. pika na draftu. Ipak, teško da su čak i u Nagetsima mogli da vjeruju kakvog su igrača dobili! 

Slijedi Miloš Teodosić čije se asistencije i dalje pamte u Americi, ali nažalost nije potrajao u NBA. U Klipersima je davao 9,53 poena po meču, a onda slijedi vjerovatno najkultniji srpski NBA dvojac - Vlade i Peđa. 

Vlade Divac je kao jedan od prvih evropskih igrača stigao u LA Lejkerse 1989. godine i tada uspijevao da po meču prosječno postiže 8,55 poena, dok je Predrag Stojaković u Sakramentu pod tutorstvom tada iskusnog Divca bio nešto neefikasniji sa 8,38 poena po meču.

I tu dolazi Aleksej Pokuševski! On ove sezone postiže 7,6 poena po meču ove sezone i kako godina odmiče sve je bolji. Vrlo je vjerovatno da će ovaj prosjek rasti u preostalim mečevima, pošto ga je trener Majk Dagno stavio u prvi plan i sve češće mu povjerava loptu u ruke, tako da je moguće da će neko od igrača koji trenutno imaju bolji ruki prosjek od Pokuševskog pasti ispod njega. 

SEDAM LEGENDI KOJE MU GLEDAJU U LEĐA

Izvor: Profimedia

A kakav je ovo uspjeh i koliko se dobro golobradi Pokuševski snašao u NBA govori nam i lista igrača koji su ispod njega. Sve same legende srpske košarke su imale manji prosjek poena od Pokuševskog u svojoj prvoj sezoni u Americi, pa je tako Marko Jarić u Klipersima postizao 7,4 poena po meču.

Željko Rebrača je u Detroit stigao kao ostvaren košarkaš, ali je ipak u prvoj sezoni imao 6,9 poena po utakmici, dok je Vladimir Radmanović u Sijetlu postizao 6,7 poena po meču. 

Nemanja Bjelica koji će ove sezone sa Majamijem juriti NBA titulu nije imao puno sreće sa svojim prvim NBA timom, pošto u Minesoti nije bilo lako doći do lopte. Mlade zvijezde tima su se "otimale" za šuteve, pa je iskusni krilni centar postizao 5,1 poen po meču.

Na dosta manjem uzorku je veći prosjek od njega imao Boban Marjanović koji je kod Grega Popoviča sjajno koristio ono malo minuta koje je dobijao i postizao je pet poena po meču. 

Ipak svi ovi igrači su uspjeli da se snađu u NBA, a neke naše košarkaške legende nisu uspjele "preko bare". Aleksandar Đorđević je u Portlandu davao samo 3,1 poen po meču, spakovao se nazad i nastavio da dominra u Evropi. 

Dragan Tarlać je u Čikago Bulsima probao, ali poslije jako male minutaže i 2,4 poena po meču riješio je da se vrati u Evropu, a čovjek koji se u Evropi "pretplatio" na trofeje najboljeg strijelca Evrolige Igor Rakočević je u Minesoti postizao samo 1,9 poena po meču. 

A o Darku Miličiću ne treba ni pričati, o tome se već sve zna. Prosjek u prvoj sezoni? Jedva 1,4 poena. 

ŠTA JE ZAKLJUČAK? 

Izvor: Profimedia

Ovakve brojke su jednostanvo nevjerovatne za momka koji prije dolaska u NBA prije samo nekoliko mjeseci skoro da nije ni pipnuo ozbiljniji nivo košarke.

Da, igrao je za drugi tim Olimpijakosa, ali teško da je to uporedivo čak i sa ABA ligom, a kamoli najboljom košarkom svijeta. Brojke naravno nisu jedino mjerilo, ali trener u Oklahomi vjeruje u Alekseja, daje mu prostor i dozvoljava mu i greške. Ne mora srpski talenat da se boji da će "izletjeti" iz rotacije ako neki meč ne odigra dobro ili ako se povrijedi. 

Zbog toga možemo sasvim sigurno reći da ova sezona nije mogla proći bolje za njega. A ako nastavi ovako da napreduje, ko zna gdje je granica. 

Već smo vidjeli čuda sa 41. pikom iz Sombora...

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC