• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo je 15 Meginih pikova na draftu! Neki postali MVP-evi, a neki nisu ni vidjeli NBA teren!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Ovo je 15 košarkaša Mege koji su birani na draftu! Nikole Jokića i Vasilija Micića se sigurno sjećate, ali neki vjerovatno i ne!

 15 košarkaša Mege koji su birani na NBA draftu Izvor: MN Press

Mega je ponovo imala pikove na draftu i to čak dvojicu! Sa 27. pozicije Majami Hit je izabrao Nikolu Jovića koga čeka ozbiljna šansa na Floridi, dok je sa 52. mjesta izabran Karlo Matković. 

Hrvatski centar prema navodima iz Amerike još neće iz Evrope u NBA, ali on je bio čak 15. pik koji je ovaj klub imao na draftu. Od 2007. godine do danas veliki broj mladih igrača je otišao u NBA iz Mege, a svi znaju za onog najbitnijeg - Nikolu Jokića!

Ipak malo ko bi se danas sjetio ko je bio posljednji pik drafta 2007. godine i kako je sve to počelo! Ovo su svi pikovi Mege na draftu: 

Davne 2007. godine dok se klub zvao Mega Ishrana kao poslednjeg pika na draftu ekipa Dalasa je uzela Milovana Rakovića! On je kasnije imao solidnu evropsku karijeru, igrao je i Evroligu, ali nikada nije kročio na NBA parket.

Čekala je Mega sedam godina novog pika i dočekala ga! Tada mladi i perspektivni krilni centar Nikola Jokić izabran je kao 41. pik od strane Denvera, a sa 52. i 54. mesta Filadelfija je uzela Vasilija Micića i Nemanju Dangubića!

Tu je krenula eksplozija! Jokić je na kraju postao dvostruki MVP NBA lige i najbolji centar, ako ne i košarkaš, današnjice, a Vasilije Micić sada ima ozbiljne ponude iz NBA nakon što je odigrao nekoliko spektakularnih sezona u Evropi i uspio da dva puta zaredom osvoji Evroligu.

Dvije godine kasnije, ponovo su tri Megina igrača bia birana na draftu. Prvo je Filadelfija uzela Timotija Luvavu-Kabaroa kao 24. na draftu, a on je i danas u NBA. Promijenio je Francuz mnogo timova, negdje je igrao, negdje sjedio na klupi, ali je dokazao da je NBA igrač. 

Sa 32. pozicije Lejkersi su uzeli Ivicu Zubca, koji je od tada u Los Anđelesu. Prvo je igrao za Lejkerse, potom za Kliperse, ali sa 25 godina ima ozbiljan NBA staž i deluje da će još dugo biti u ligi. Rade Zagorac je biran kao 35. pik i nažalost se nije snađao u Memfisu. 

Godinu dana kasnije ponovo je tri Megina pika uzeto na draftu! Denver je sa 49. pozicije uzeo Vlatka Čančara koji je i dalje u Koloradu i uglavnom je pri kraju klupe. Niksu su sa 58. mjesta birali Ognjena Jaramaza, koji bi vjerovatno i ostao u NBA, da nije bilo jako teške povrede koju je doživio u Americi. Sa 60. mjesta Atlanta je birala francuskog centra Alfu Kabu. 

Uslijedila je 2019. godina i Indijana je kao 18. pika birala Gogu Bitadzea, a on je trenutno startni centar Pejsersa nakon trejda u kome je tim napustio Domantas Sabonis. Naredne godine Čikago je sa 44. mjesta uzeo Marka Simonovića koji je za sada uglavnom u razvojnoj ligi, a 2021. godine Filipa Petruševa je sa 50. mjesta preuzela Filadelfija. 

Za sada nije zaigrao u NBA, traže ga Zvezda i Partizan i ostaje da se vidi gdje će nastaviti svoju karijeru poslije neuspješne sezone u Efesu. A za Jovića i Matkovića slijedi Letna liga, a poslije toga ćemo vidjeti kako će se snaći!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC