• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zatišje pred buru? 5 dana bez bombi Zvezde i Partizana: Stiglo već 10 pojačanja u Beograd, evo šta još "vječiti" traže!

Autor Haris Krhalić

Crvena zvezda i Partizan su bili vrlo aktivni tokom jula i svakodnevno smo slušali o pojačanjima, ali sada kao da je došlo do zatišja. Koga će još najveći srpski klubovi dovesti ovog ljeta?

 Ovogodišnja pojačanja Zvezde i Partizana Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda i Partizan bili su vrlo aktivni tokom ovog ljeta i skoro svakog dana smo naizmjenično čitali o pojačanjima dva najveća srpska kluba, međutim u posljednjih pet dana vlada zatišje - možda i pred buru.

Posljednji transfer napravljeni su još početkom prethodne sedmice. Prvo je u utorak Partizan zvanično potvrdio da je doveo grčkog košarkaša Janisa Papapetrua, što se danima najavljivalo, dok je Zvezda sve iznenadila potpisom Bena Bentila u srijedu, što je potpuno prošlo "ispod radara".

Tako je ukupno stiglo deset opasnih pojačanja u Beograd - šest u Zvezdu, četiri u Partizan - međutim, ako je neko mislio da će se "vječiti" tu zaustaviti: pogriješio je.

Očekuje se da u narednim danima Crvena zvezda i Partizan "zaokruže" timove koji će naredne godine igrati na četiri fronta, a nije prevelika tajna i gdje su im potrebna nova imena. Za sada, nije "isplivalo" previše informacija o tome koga bi mogli da dovedu, ali dobro znaju koga traže...

ZVEZDA - GLAVNA META: PLEJMEJKER!

Izvor: Profimedia

Nakon što je odabrala Vladimira Jovanovića za nasljednika Dejana Radonjića, Crvena zvezda je vrlo aktivno pristupila angažovanju novih igrača pošto je došlo do velike rekonstrukcije tima.

Od važnijih igrača otišli su Dejan Davidovac, Ostin Holins, Nejt Volters i Nikola Kalinić, a to naravno nije lako zamijeniti. Zvezda je počela zato da "zida" novi tim koji će predvoditi najveće pojačanje Nemanja Nedović - i to ne samo ove sezone. Odmah je sa njim potpisan trogodišnji ugovor i čini se da će kod njega ubuduće biti "ključevi" kada se bude odlučivalo, što je i te kako znao da pokaže u prethodne dvije sezone kao vođa Panatinaikosa.

Osim njega, stigli su iskusni Džon Holand iz Buraspora, snažni Hasan Martin iz Olimpijakosa, odnosno perspektivni srpski igrači Dalibor Ilić (Igokea) i Filip Petrušev (Efes). Poslednje pojačanje za sada je Ben Bentil iz Armanija.

Po svemu sudeći, naredni košarkaš koga Crvena zvezda dovede biće plejmejker. Šampion trenutno u svojim redovima ima iskusnog Stefana Markovića (34) i Nikolu Ivanovića (28), koji su ljetos potpisali ugovore na dvije godine, međutim traži se ipak startni organizator igre.

Izvor: MN PRESS

Već danima unazad spominje se ime Šabaza Nejpijera, međutim kako vrijeme prolazi čini se da su dvije strane sve dalje od dogovora. Bivša NCAA zvezda, koju je Lebron Džejms lično "izabrao" na draftu, jedva da je igrao za Zenit zbog povrede i otud oprez u Crvenoj zvezdi - iako se radi o nesumnjivo sjajnom košarkašu. Međutim, Zvezda dobro pamti slučaj Derika Brauna koji je stigao nakon teške povrede i to se završilo brzim rastankom.

Kao alternativa za Nejpijera spominje se i Ajzeja Tejlor (28, 188cm), član druge najbolje petorke ACB lige. Prošle sezone igrao je za Mursiju i ostavio dobar utisak, a prethodno je igrao još za Makabi Rišon, a bio i član Hjustona i Atlante.

Takođe, kao i svakog ljeta, Crvena zvezda se povezivala i sa Milošom Teodosićem, ali su male šanse za takav dogovor.

PARTIZAN - BAR JOŠ DVA POJAČANJA?

Izvor: MN PRESS

Partizan je "specijalnom pozivnicom" za Evroligu dobio signal da je vrijeme da se napravi još moćniji tim. Željko Obradović je najveći dio momaka iz prethodne sezone ostavio na okupu, a nakon toga je počeo plan doselekcije kako bi crno-bijeli bili više nego konkurentni u najjačem evropskom takmičenju.

Prvo pojačanje ljeta bio je iskusni srpski košarkaš Danilo Anđušić, koji se treći put vraća u tabor crno-bijelih, a koliki je optimista pred novu sezonu najbolje smo videli u intervjuu za MONDO u kome je govorio čak i o plasmanu na fajnal-for.

Osim njega, stigla su i dva krila - Džejms Naneli iz Makabija i Janis Papapetru iz Panatinaikosa- dok je veliko pojačanje i nekada najveći australijski talenat Dante Egzum. Stigao je iz Barselone uz poruku da će kod Obradovića igrati na mjestu plejmejkera, a s obzirom na "CV" od njega navijači možda imaju i najveća očekivanja.

Važna stvar za Partizan je i to što su obezbijedili ostanak Matijasa Lesora, koji je produžio ugovor, dok nigdje "ne mrdaju" ni Kevin Panter, Zek Ledej, Alen Smailagić...

Izvor: MN PRESS

S obzirom na to da će ovo većini njih biti druga sezona na okupu, crno-bijeli neće imati preveliki problem uigravanja, s tim da prelazni rok nije završen i očekuju se bar još dva pojačanja. Ipak, rukovodstvo tu neće srljati i traži samo provjerena rješenja koja će "podići" tim na drugi nivo.

Po svemu sudeći to će biti plejmejker ili bek, najbolje igrač koji se podjednako dobro snalazi na obje pozicije, dok će izvjesno Partizan potražiti i još jedno rješenje pod košem.

Nije im urgentno da pronađu još jednog centra i reagovaće samo ako se pojavi pravo rješenje na tržištu. Za sada se konkretna imena ne spominju, međutim vrlo izvjesno je da će to biti stranac, pošto kvalitetnih domaćih rješenja nema - ili su preskupa poput Nikole Milutinova.

Sve u svemu, nadomak smo konačnih izgleda Crvene zvezde i Partizana za novu sezonu u kojoj će biti vrlo jaki, nadamo se i konkurentni u Evroligi.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC