• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje operacija "Eurobasket 2022": Koliko Nurkić i društvo mogu u grupi smrti?!

Autor Haris Krhalić

Sve je spremno za nastup naših reprezentativaca na Eurobasketu!

 jusuf nurkić Izvor: FIBA

Muška košarkaška reprezentacija je juče, bez obećanog novca od Savjeta ministara i u skučenom avionu, otputovala u Beč odakle su se dalje u uputili u Keln gdje će igrati mečeve grupne faze Eurobasketa.

Predvođeni Jusufom Nurkićem "zmajevi" će igrati u grupi B gdje su još smještene reprezentacije Slovenije, Francuske, Litvanije, Njemačke i Mađarske. Jasno je kako se pred našom reprezentacijom nalazi težak zadatak, a s obzirom na kvalitet njihovih protivnika opravdano je reći kako se radi o "grupi smrti".

Reprezentacija BiH je prije nekoliko dana, u punoj Skenderiji nakon dva produžetka, savladala reprezentaciju Francuske. Prvo ime "zmajeva" bio je Jusuf Nurkić koji je utakmicu završio sa 21 poenom devet skokova i četiri asistencije. Odličnu partiju odigrali su Džon Roberson i Džanan Musa.

Druga strana medalje je utakmica u Crnoj Gori u kojoj su naši košarkaši doživjeli težak poraz. Pomenuti trojac je i u „Morači“ bio na visini zadatka, ali je izostala podrška ostatka ekipe. Veliki problem u Podgorici je bio i šut za tri poena. Naši reprezentativci u prvom poluvremenu pogodili su samo jednu trojku iz 12 pokušaja.

Sigurno je kako će Francuzi na Eurobasketu tražiti osvetu za poraz iz Skenderije.

Raspored utakmica "zmajeva"

BiH – Mađarska 01.09 (14.30)
BiH – Njemačka 03.09 (14:30)
BiH – Slovenija 04.09 (17.45)
BiH – Francuska 06.09 (14.30)
BiH – Litvanija 07.09 (14.30)

Glavni favorit za prvo mjesto u grupi, ali i na Eurobasketu, je reprezentacija Slovenije predovođena Lukom Dončićem. Pored Dončića, na spisku se nalazi i Goran Dragić ali tu su i još šestorica igrača koji su prije pet godina osvojili Evropu.

Za Sloveniju će i ove jeseni igrati Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Edo Murić, Jaka Bražič, Žiga Dimec i Vlatko Čančar, evropski šampioni iz 2017. godine.

Slovenija na evropsku smotru košarke stiže nakon teškog poraza od Njemačke u okviru kvalifikacija za Mundobasket. Nijemci su pored Slovenije prije par dana nadigrali i košarkaše Švedske.

Reprezentacija Litvanije je u posljednje dvije utakmice protiv naše reprezentacije koje su odigrane prije pola godine upisala dvije pobjede, ali ne treba zaboraviti kako su naši košarkaši već znali izenaditi ovu reprezentaciju na Eurobasketu pa tako svim pamtimo prvenstvo u Sloveniji 2013. godine i Teletovićeve trojke "sa parkinga".

Bosna i Hercegovina prvenstvo otvara protiv reprezentacije Mađarske, a naši košarkaši važe za favorite u ovom meču te će sve osim pobjede "zmajeva" biti veliko iznenađenje.

Selektor Adis Bećiragić na Evropsko prvenstvo je poveo sljedeće košarkaše: Miralem Halilović, Jusuf Nurkić, Džanan Musa, Džon Roberson, Aleksandar Lazić, Amar Gegić, Emir Sulejmanović, Kenan Kamenjaš, Adin Vrabac, Edin Atić, Ajdin Penava, Sani Čampara.

Ovih 12 košarkaša će u Njemačkoj pokušati da stignu do senzacije i drugog kruga Eurobasketa, a u slučaju da naši reprezentativci odigraju kao protiv Francuske mogli bi biti jedno od najprijatnijih iznenađenja ovogodišnjeg izdanja Evropskog prvenstva.

Tekstualni prenos svih utakmica naše reprezentacije moći ćete pratiti na našem portalu.

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bob Rock

A ja mislio pišete o Srbiji, baš me briga za Nurkića...

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC