• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počelo je pobjedama, a završilo katastrofom! Anatomija jedne propasti na Eurobasketu - evo kako ne smije da izgleda tim!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Djelovalo je da svi skandali i brljotine saveza, selektora i klanovi igrača neće spriječiti ovaj tim kada su krenuli da pobjeđuju, ali ipak došlo je to na naplatu. Od izvještača MONDA sa Eurobasketa Nikole Lalovića

 Kako-se-Izrael-raspao-na-Eurobasketu Izvor: MONDO/Nikola Lalović/MN Press

Najbolju utakmicu u grupi D Eurobasketa u kojoj je bila i Srbija vidjeli smo u prvom kolu kada je Izrael poslije produžetka savladao Finsku 87:84. Deni Avdija se nametnuo kao lider, ubacio je 23 poena, imao 15 skokova i 3 asistencije, a ostatak tima mu je dodavao i hranio ga loptama. Već u drugom kolu štucao je Izrael protiv Holandije ali je pobijedio, a onda se sve raspalo!

Za razliku od Srbije koja za sada djeluje kao tim koji igra, trenira i diše zajedno, ono što smo u Pragu vidjeli kada je Izrael u pitanju je pokazna vježba na temu kako jedan košarkaški tim, pogotovo reprezentativni ne treba da izgleda.

A sve je počelo mnogo ranije, reklo bi se još kad je krenula korona i kada su skandali počeli da izjedaju ovaj tim.

POLJSKA LEKCIJA, PA JOKIĆ, A KLANOVI RADE SVOJE

Poslije dvije pobjede uslijedio je dan odmora, a poslije njega se Izrael raspao. Već i prije toga mogle su da se vide jako čudne scene na njihovoj klupi, pa tako tim vodi Gaj Gudes, a Pini Geršon sjedi iza klupe i pokazuje šta treba da se igra. Igrači onda ne znaju u koga da gledaju i cirkus je kompletan.

Protiv Poljske Deni Avdija je imao tri poena, ali prije svega zato što mu niko nije dodavao loptu! Kada sam pitao izraelske kolege da li je ono što vidim na terenu, a to je da Tamir Blat, Gal Mekel i Jovel Zosman baš i "ne mirišu" Denija tačno, dobio sam informaciju da njih trojica imaju jednog agenta koji je u svađi sa Denijevim.

Deni se uz to i povrijedio, a u narednom meču Srbija je vodila i sa po 20 razlike, Izraelci su se vraćali na dva poena minusa, ali su na kraju izgubili. Nije ni bitno, Gaj Gudes je objasnio da se sa Srbijom ne može nositi i imali su šansu da protiv Češke pobjedom obezbijede treće mjesto u grupi i meč sa Ukrajinom u osmini finala. Samo, to se nije desio.

POTOP, ALI POTPUNO OČEKIVAN

Bilo je 40-ak sekundi pred kraj treće četvrtine kada je Gaj Gudes iz igre izvadio Denija Avdiju koji je bio vidno bijesan zbog toga. Prije toga smo ga vidjeli bijesnog na meču sa Finskom, kada u posljednjem napadu nije dobio loptu od Gala Mekela i javno je rekao poslije meča da je zbog toga nezadovoljan.

Vidjelo se da ništa ne funkcioniše, ali s obzirom na to kakvi skandali prate ovaj tim nije ni čudo. Na kraju je Češka, koja je sa povrijeđenim Satoranskim i prilično starim timom daleko od ekipe koja je nekada bila pobijedila i zasluženo prošla dalje, a mladi tim Izraela koji je sa generacijom Avdije, Madara, Blata, Zusmana i Sorkina trebalo da počne da gradi nešto na ovom Eurobasketu samo se raspao.

CIRKUS SA KATAŠEM, PA SA DI BARTOLOMEOM

Izvor: MN PRESS

Kada su na Eurobasketu 2017. godine Izraelci završili kao 21. shvaćeno je da je vrijeme za reset. Tim je dat u ruke Odedu Katašu, koji je ubacio mlade momke poput Avdije, Madara i Zusmana u vatru, a Džejka Koena je lično ubijedio da počne da igra za nacionalni tim.

Kako mi je potvrdio izraelski kolega Džošua Halikman tim mu je vjerovao i uprkos nekim porazima na pripremnim mečevima na početku, ekipa je uz Kataša rasla. A onda je izraelski savez, u kome novca sigurno ne nedostaje, riješio da mu smanji platu tokom korone, a da ga i ne obavijesti. Digla se velika bura, Kataš je tužio savez, a lično je prvi čovjek Makabija Šimon Mizrahi morao da miri zaraćene strane. Smirilo se sve, samo da bi savez sačekao da se Katašu završi ugovor i da bi poslije toga zaposlio Gaja Gudesa, kome je iza klupe sjeo Pini Geršon da on zove svoje akcije.

Na sve ovo se nadovezao skandal sa Džonom Di Bartolomeom koji je igrao kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo za Izrael, koji je čak otkazao svadbu kako bi za nacionalni tim odigrao ovaj Eurobasket, a onda je 28. avgusta rekao da mu je svega dosta, da nije zadovoljan svojom ulogom u ekipi i da ide kući!

ZAŠTO SVE OVO?

Izvor: MN PRESS

Zašto pišem o Izraelu? Zato što je ovaj tim, ova reprezentacija i ovaj košarkaški savez najbolji primjer kako ne treba. Neki, poput Holandije su i porazima uspjeli da se dignu i premaše očekivanja, neki poput Bosne i Hercegovine su makar pokazali timski duh iako u savezu svakako da nešto ne štima, a u Izraelu baš ništa ne valja.

Zato, gledajte srpske "orlove" i uživajte, dok još možete.

(MONDO, Nikola Lalović)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC