• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konačno ispravljena velika nepravda: Legenda srpske košarke primljena u "Kuću slavnih" pola vijeka poslije smrti

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Radivoj Korać je primljen u "Kuću slavnih" u Springfildu na ceremoniji koja se održala u noći između subote i nedjelje.

 Radivoj Korać u Kući slavnih Izvor: YouTube/OKK Beograd

Legenda srpske i jugoslovenske košarke Radivoj Korać primljen je u noći između subote i nedjelje u NBA "Kuću slavnih" u Springfildu. Tako je ispravljena dugogodišnja nepravda da jedan od najvećih evropskih košarkaša svih vremena nije bio u odabranom društvu, pa je primljen više od pola vijeka nakon smrti.

Korać je rođen 5. novembra 1938. u Somboru, a počeo je da igra za OKK Beograd sa samo 16 godina, kada je trener bio čuveni Borislav Stanković. Sa OKK Beogradom je osvojio četiri prvenstva Jugoslavije, bio je prvi strijelac i igrač Standarda iz Liježa, prvaka Belgije, a igrajući za Petrarku iz Padove bio je prvi strijelac prvenstva Italije. Bio je najbolji strijelac prvenstva Jugoslavije sedam godina uzastopno, što je najviše u istoriji jugoslovenske košarke, sa prosjekom od nevjerovatnih 32,7 poena po utakmici, pa je brzo debitovao i za reprezentaciju.

Igrao je na četiri evropska prvenstva i na tri je bio prvi strijelac. Sa reprezentacijom je osvojio dvije evropske srebrne medalje, dvije na svjetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama 1968, kao i bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu 1963.

Korać je nažalost poginuo u 30. godini u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 2. juna 1969. kod sela Kamenice, 12 kilometara od Sarajeva, poslije utakmice između reprezentacije Jugoslavije i selekcije Bosne i Hercegovine. Prvi je sportista koji je sahranjen u Aleji velikana u Beogradu.

Radivoj Korać
Izvor: YouTube/OfficialHoophall

FIBA je 1971. godine, na prijedlog tadašnjeg generalnog sekretara Vilijama Džounsa, u Koraćevu čast pokrenula takmičenje Kup Radivoja Koraća, a košarkaške utakmice nisu odigravane 2. juna po odluci Košarkaškog saveza Jugoslavije. Takmičenje je u međuvremenu ugašeno 2002. godine, a potom je Kup takmičenje u Srbiji ponijelo njegovo ime.

U "Kući slavnih" u Springfildu od velikih jugoslovenskih košarkaških imena nalaze se još Aleksandar Nikolić, Bora Stanković, Dražen Dalipagić i Vlade Divac.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC