• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pet utakmica - pet poraza BiH na Mundobasketu: Čast i ponos je biti među 12 najboljih na svijetu

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

BiH je takmičenje na Svjetskom prvenstvu u Australiji okončala novim, ubjedljivim porazom, ovaj put od najjače selekcije na svijetu.

 Goran Lojo i Milica Deura o nastupu BiH na Svjetskom prvenstvu 2022 Izvor: FIBA

Nakon pet poraza u isto toliko mečeva na Svjetskom prvenstvu u Australiji, teško je bilo očekivati da ženska košarkaška reprezentacija BiH može napraviti iznenađenje u duelu sa najjačom selekcijom svijeta.

Amerikanke su potvrdile svoju superiornost, nanijele "zmajicama" težak poraz 121:59, te tako bh. tim poslale kući bez pobjede na planetarnoj smotri.

Možda će vas zanimati

Ipak, uprkos svih pet poraza na turniru, selektor Goran Lojo ističe da svi u taboru BiH mogu biti zadovoljni, iako ne krije da su u timu očekivali više od nastupa na premijernom Mundobasketu.

"Čestitke timu SAD. Bilo je teško igrati protiv njih, kao i svim selekcijama. To je tim pun zvijezda, koje igraju u najjačoj ligi na svijetu. Naše djevojke dale su sve od sebe u odbrani i možemo reći da smo dostojanestveno izgubili ovaj meč", prokomentarisao je Lojo duel sa Amerikankama, a zatim iznio mišljenje o kompletnom turniru.

Izvor: FIBA

"Ovo je bio naš prvi nastup na velikim takmičenjima, na Svjetskom prvenstvu. Ovo je bilo veliko iskustvo za nas, iako smo očekivali više. Međutim, nismo uspjeli. Čast nam je i ponos bio što smo bili među 12 najboljih selekcija svijeta. Nažalost, nismo ostvarili ostvarili ono čemu smo se potajno nadali - plasman u drugi krug ili eventualno jednu ili dvije pobjede", rekao je selektor BiH.

Vrlo brzo bh. selekciju očekuje nastavak kvalifikacija za Eurobasket. U prva dva meča ostvareni su trijumfi, tako da su "zmajice" na dobrom putu da izbore plasman na prvenstvo Starog kontinenta.

"U novembru nas očekuje nastavak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2023. godine, gdje smo u grupi s Belgijom, Njemačkom i Makedonijom. Trenutno imamo skor 2-0 i na dobrom smo putu da ostvarimo plasman na EP", dodao je Lojo.

Izvor: FIBA

Kapiten Milica Deura istakla je da su u taboru "zmajica" očekivali više na turniru u Australiji, ali da ipak svi mogu biti ponosni na samo učešće na Svjetskom prvenstvu, koje je okupilo najbolje reprezentacije na planeti.

"Bila je ovo teška utakmica za nas, kao i kompletan turnir. Ali, uspjeh je što smo uopšte došli ovdje, među 12 najboljih selekcija na svijetu i trebalo bi da budemo ponosni na to. Nije ovo rezultat kojem smo se nadali, očekivali smo više od nas samih, ali ovo je košarka, i to ona na najvišem nivou, gdje svaki dan naučiš nešto novo. Ovo je lekcija za nas, treba da nastavimo da radimo jako. Ponosna sam na sve nas koji smo bili ovdje, dale smo sve od sebe na terenu. Čestitam timu SAD na sjajnoj partiji i želim im sreću u nastavku turnira", poručila je Deura.

BiH je na pet mečeva pretrpjela isto toliko neuspjeha, a prosječno je mečeve gubila sa 39,2 poena razlike. Košarkašice BiH poražene su od Portorika (58:82), Kine (51:98), Južne Koreje (66:99), Belgije (55:85) i na kraju SAD (59:121).

"Zmajice" su tako turnir okončale na posljednjem mjestu, a uz Mali jedine nisu zabilježile trijumf. Ipak, afrička selekcija ima bolju koš-razliku, pa će završiti stepenicu iznad Lojinih izabranica.

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bravo

Bravo djevojke, bravo Mili

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC