• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan kreće u sezonu iskupljenja! Željko, transfer "bombe" i problemi - velike ambicije i nekoliko upitnika

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Partizan je napravio promene u sastavu, stigla su velika pojačanja, ambicije su jasne. Željka Obradovića i crno-bijele čeka težak posao i naporna sezona...

 Partizan kreće u sezonu iskupljenja! Željko, transfer "bombe" i problemi - velike ambicije i nekoliko upitnika Izvor: MN Press/ATA Images/Dušan Milenković

Partizan je spreman za početak nove sezone. Glavni cilj je osvajanje trofeja i iskupljenje za prethodnu godinu. Stigla su velika pojačanja, napravljen je tim po mjeri Željka Obradovića, mada nije isključeno da će biti još novih lica u narednom periodu. Posebno na dvije pozicije. Ambicije su velike...

Poslije rezultatski loše sezone u kojoj su ostali bez ijednog trofeja crno-bijeli ne žele da se tako nešto ponovi, pa je napravljen novi tim za novu sezonu. Imaće jednu od najmlađih ekipa u Evroligi, ali u isto vrijeme i dovoljan broj iskusnih igrača koji imaju iskustvo igranja velikih mečeva i koji znaju kako da se nose sa pritiskom. Upravo će oni biti tu i kao mentori za neke mlađe igrače u izazovima koji ih čekaju.

Imaće Obradović mnogo posla, biće potrebno vrijeme za uigravanje tima, za privikavanje na nove saigrače, sistem, rad, mada je prednost svakako činjenica što su i novajlije radile već sa trofejnim stručnjakom pa će tako period adaptacije biti malo kraći. Šta ih sve očekuje, na kojim pozicijama bi mogla da stignu pojačanja i šta je najveća snaga ovog tima? To su samo neka od pitanja na koja bi odgovor trebalo da stigne vrlo brzo...

POJAČANJA, ODLASCI I NOVA LICA

Krenućemo od igračkod kadra. Partizan je doveo četiri glavna pojačanja. Iskusne igrače koji znaju kako se igraju teški, neizvjesni mečevi i oni koji donose nešto što je ovom timu svakako nedostajalo prošle sezone. Smirenost. Da je bilo mirnoće u pojedinim mečevima, poput onog sa Bursom u Evrokupu, vjerovatno bi stvari išle znatno drugačije.

DOŠLI: Danilo Anđušić, Dante Egzum, Džejms Naneli, Janis Papapetru

OTIŠLI: Nemanja Dangubić, Dalas Mur, Trej Drešel, Rodions Kuruks, Rade Zagorac, Dušan Miletić

Igrači koji su otišli se nisu uklopili u Željkov sistem ni u sam način rada. Prvenstveno se to odnosi na Kuruksa koji je bio viđen kao veliko pojačanje, na kraju je bio samo veliko razočaranje. Zbog toga su stigli igrači koji dobro poznaju i Obradovića i koji ne bježe od odgovornosti. Takođe, svaki od četvorice novajlija ima sjajan napadački arsenal i mnogo će doprinijeti u ofanzivi.

Prema rosteru i dešavanjima, Partizan je i dalje aktivan na tržištu i traži igrače na dvije pozicije. Na plejmejkerskoj i centarskoj. Problem sa povredom Alekse Avramovića je ozbiljniji nego što se mislilo u prvi mah, oporavak ide znatno sporije i sve je izvjesnije da pre novembra neće moći da radi sa timom, zato se gledaju rješenja na mestu pleja, pošto Egzum nije klasičan organizator igre, dok je Jam Madar previše mlad. Šuška se o dolasku Nemanje Gordića. Što se "petice" tiče, tu su Matijas Lesor i Balša Koprivica, mada po potrebi i trenutno povrijeđeni Alen Smailagić i Zek Ledej mogu to mjesto da pokriju, ali je jasno da zbog duge sezone i ogromnog broja utakmica stručni štab gleda i tu poziciju.

SASTAV TIMA I PRIPREME

Ako se stvari budu razvijale po planu tim Željka Obradovića odgiraće preko 80 utakmica u sezoni. Trenutni sastav broji 14 igrača, ali nije isključeno ni da tu dođe do "tumbanja" i do promjena. Već smo spomenuli i dvije pozicije na kojima se gledaju pojačanja. Interesantno je da je Evroliga kao lidera tima proglasila Janisa Papapetrua.

PLEJMEJKERI: Dante Egzum, Jam Madar, Aleksa Avramović
BEKOVI: Kevin Panter, Danilo Anđušić, Gregor Glas
KRILA: Janis Papapetru, Džejms Naneli, Uroš Trifunović
KRILNI CENTRI: Zek Ledej, Tristan Vukčević, Alen Smailagić
CENTRI: Matijas Lesor, Balša Koprivica

Rano je reći kako bi postava Partizana mogla da izgleda, ali je najrealnije da na početku to bude u sastavu: Egzum, Panter, Papapetru, Ledej, Lesor. Druga petorka trebalo bi da bude: Madar, Anđušić, Naneli, Vukčević, Koprivica, uz podsjećanje da su Avramović i Smailagić trenutno povrijeđeni.

Šta smo vidjeli na pripremama? Prema prikazanom djeluje da je najveći problem ekipe bila igra u defanzivi. Previše primljenih poena, skoro 100 su im dali Borac (94), Fuenlabrada (98), Huventud (92), Manresa (96). Upravo će na tome najviše morati da rade. Istina, nije bilo nekih igrača zbog reprezentativnih obaveza, poput Papapetrua i Madara, ali to ne može da bude opravdanje za slabiju igru u odbani. Partizan je loše krenuo pripreme, izgubio od Borca, Fuenlabrade i Huventuda, pa je pobijedio Barselonu i Manresu u Španiji, potom je uslijedio VTB Superkup u Moskvi gdje je savladana Lokomotiva, ali su doživjeli poraze od Zenita i Uniksa.

ŠTA ČEKA PARTIZAN?

Izvor: MN PRESS

Partizan će samo u oktobru odigrati 10 utakmica! Dakle, već od starta kreće velika potrošnja, kako fizički, tako i psihološki. "Pokušao sam da objasnim igračima to, zato smo u Španiji igrali mečeve dan za danom, tako je bilo i u Moskvi, da se pripremimo za ono što nas čeka", rekao je Obradović nedavno.

Prvi meč odigraće u Zagrebu protiv Cibone u nedjelju 2. oktobra (17. časova), pa slijede još tri uzastopna gostovanja, dva u Evroligi protiv Albe (7. oktobar) i Baskonije (14. oktobar), između tih mečeva igraće u Skoplju protiv MZT-a (10. oktobar). Prvi meč u Beogradu odigraće tek 16. oktobra protiv Studentskog centra, pa onda slijede još dva meča kod kuće sa Armanijem (18. oktobar) i Virtusom (20. oktobar). Onda ide meč u Baru protiv Mornara (24. oktobar), pa mjesec završavaju sa dva meča u srpskoj prestonici, dolaze Žalgiris (27. oktobar) i Mega (30. oktobar).

RASPORED PARTIZANA U OKTOBRU:

  • 2. oktobar Cibona - Partizan (17.00 časova)
  • 7. oktobar Alba - Partizan (20)
  • 10. oktobar MZT - Partizan (16)
  • 14. oktobar Baskonija - Partizan (20.30)
  • 16. oktobar Partizan - Studentski centar (21)
  • 18. oktobar Partizan - Armani (20.45)
  • 20. oktoba Partizan - Virtus Bolonja (20.30)
  • 24. oktobar Mornar - Partizan (21)
  • 27. oktobar Partizan - Žalgiris (20.30)
  • 30. oktobar Partizan - Mega (21)

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC