• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Volio bih da utišam Grobare u derbiju: Adams otkrio šta Zvezda traži od njega, pa spomenuo Partizan: "Neću da lažem..."

Autor Haris Krhalić

Džejlen Adams u opširnom razgovoru za MONDO priča o razlici između NBA lige, Australije i Evrope, treneru Jovanoviću, Nedoviću, večitom derbiju, životu u srpskoj prestonici...

 Džejlen Adams intervju za Mondo Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Džejlen Adams (26) doveden je da bude "mozak" Crvene zvezde. Američki organizator igre stigao je sa NBA iskustvom, bio je zvijezda u Australiji i sada je došao u Evropu. Željan da se dokaže svima i da pokaže da može da se nosi sa najboljim igračima u najjačoj ligi na kontinentu, Evroligi. Hoće da pomogne klubu da dođe do uspeha i u ovoj sezoni, posle prethodne koja je završena triplom krunom. Sada njega i ekipu čeka sezona istine, sa dosta promjena, ali sa istim ambicijama.

Kroz pripreme je prošao sa puno oscilacija, uostalom kao i cijeli tim. Imao je neke sjajne momente, neke ne tako dobre, mada je ponovio ono što svi njegovi saigrači ističu. Sa većinom njih su novinari razgovarali tokom "medija deja" i koga god od njih da ste pitali za Adamsa, svi su rekli slično "dajte mu vremena, prvi put je u Evropi". Kako to sve izgleda iz njegovog ugla, šta su njegovi planovi, ciljevi, šta zna o Partizanu i večitim derbijima. Sve to ispričao je u intervjuu za MONDO, uz napomenu da je razgovor obavljen prije utakmice protiv MZT-a u kojoj je bio veoma dobar (16, 3sk, 3as).

"Lijepo je, uživam, ovdje sam oko mjesec dana, privikavam se. Istražujem grad, radim sa saigračima. Uživam najviše u Beogradu na vodi, provodim dosta vremena u tržnim centrima, volim restorane i hranu. Nisam još probao ćevape i rakiju, naručujem i dalje američku hranu, poput pilećih krilaca. Probaću sigurno i srpske specijalitete, kako godina bude odmicala", počeo je Adams razgovor za MONDO.

RAZLIKA IZMEĐU EVROPE, NBA I AUSTRALIJE?

Adams je rođen u američkoj državi Merilend i tamo je započeo da se bavi košarkom. Na NBA draftu 2018. godine nije izabran, ali je bio na treninzima Atlante i potpisao je dvosmerni ugovor sa njima. Igrao je za Portland i Milvoki i onda je odlučio da ode na drugi kraj svijeta. Potpisao je za Sidnej u Australiji i to se ispostavilo kao savršen potez. Osvojio je titulu sa njima, dobio MVP priznanje i našao se u prvoj petorci. Zato je jedno od prvih pitanja bilo da napravi poređenje između tih liga i Evrope.

"Malo se razlikuje, rekao bih da se malo sporije igra ovdje. Ako moram da napravim poređenje, onda bih možda rekao da je ovo naprednija vrsta koledž košarke. Sa boljim, vještijim, višim igračima. Ima sigurno još nekih razlika, samo mi treba malo vremena da se priviknem na sve ovo. Drugačiji je stil košarke, u NBA se igra brže u tranziciji, napadi se ranije završavaju. Ovdje ima nekih timova koji tako igraju, mi nismo jedan od njih. Čuo sam i izjavu Janisa Adetokumba da je teže igrati u Evropi i slažem se sa tim. Ovdje te tjeraju da radiš za poene, svako ima svoju ulogu i moraš da se podrediš svemu."

Tokom pripremnih mečeva moglo je da se vidi da se Džejlen još uvijek nije privikao na presing koji timovi igraju po cijelom terenu. Posebno na polovini Zvezde. Svestan je i on da ima tu dosta stvari koje treba da popravi i uvjeren je da će sve doći na svoje.

"Došao sam u novi tim, novi su saigrači, sve je novo, treba mi vremena i nadam se da će što pre da se 'poklope kockice'. Nije samo pritisak odbrane, već i učenje o saigračima. Učimo gde ko voli da dobije loptu, kako, privikavanje traje. Imamo i nove akcije, ponekad možda previše razmišiljamo. Neki srpski saigrači koji su ranije igrali zajedno se bolje razumeju i sigurno će hemija da se poboljša. Moraću da naučim malo i srpski da bi smo se bolje razumeli", nasmejao se Adams.

RAZGOVOR SA TRENEROM I NEDOVIĆEVA POMOĆ

Očekivanja od njega su velika, posebno kada se doda i to da igra na poziciji plejmejkera, jednoj od najosjetljivijih u košarci. Svaki njegov potez biće pomno praćen, svaka greška će se gledati. Zna i sam da postoji veliki pritisak igranja u crveno-bijelom dresu, ali ni sa kim o tome nije pričao prije potpisa. "Nisam razgovarao ni sa kim prije dolaska ovdje. Vjerovatno ću tokom sezone porazgovarati sa nekim prijateljima koji igraju u drugim evroligaškim klubovima. Sada se trudim da rastem sa timom."

Kao što je bilo dosta promjena u igračkom kadru i dovođenja novih lica, tako je došlo i do promjene na klupi. Vlada Jovanović zamijenio je Dejana Radonjića i preuzeo ekipu. Mladi stručnjak ima pred sobom najveći zadatak u dosadašnjoj karijeri, a Amerikanac je otkrio kako su tekli razgovori sa njim i šta je od njega tražio.

"Trener želi da kontrolišem igru, da kreiram napade i da budem dobar u odbrani. Za igru u defanzivi priča svima naravno, insistira da budemo dobri u tom segmentu. Što se ofanzive tiče, traži da kontrolišem tempo igre i sve to i još uvijek se navikavam na takve stvari. Ja sam neko ko voli igru u tranziciji, da se igra brže i da koristim šanse za lake i brze poene na taj način. Moraćemo svi mi da učimo, tu ubrajam i sebe."

Stvari bi za njega mogle da budu malo lakše kada se oporavi Nemanja Nedović. Srpski reprezentativac je lider ovog tima Zvezde. "Mnogo će mi pomoći kada on bude na terenu. U pitanju je neko ko može da igra dobro sa loptom u rukama, da poentira, da kreira, širi teren. Može da mi olakša posao. Šta su naši dometi? Ne znam, idemo postepeno", jasan je Adams.

VOLIO BIH DA UĆUTKAM NAVIJAČE PARTIZANA!

Za kraj razgovora ostavili smo dio o navijačima, atmosferi, derbiju i svemu što čini okršaje između Crvene zvezde i Partizana posebno zanimljivim. Prije tog dijela smo pitali Džejlena i o jednom snimku koji su navijači pronašli čim je došao. U pitanju je video klip hapšenja dok je bio u Milvokiju, ušao je u verbalni sukob sa policijom. "Ne bih da pričam o tome, znam da su oni našli taj snimak, to je njihov posao, da istražuju na taj način."

Zatim je uslijedio dio o ambijentu, prvenstveno na vječitom derbiju. Ove sezone biće odigran rekordan broj duela dva najveća srpska kluba, pošto će igrati i u Evroligi. "Radujem se što ću igrati pred publikom, što ću predstavljati grad, njih, tim, želim da se 'hranim' tom energijom. Vidio sam fotke i snimke sa nekih prethodnih derbija, jedva čekam te mečeve. To su momenti kojima se raduješ, da igraš u 'Areni' pred 20.000 ljudi, mnogi tako nešto ne dožive u karijeri."

Mnogi njegovi sunarodnici često su isticali kako više motiva imaju kada igraju pred protivničkim navijačima, da vole više takav ambijent, jedan od njih je i Kevin Panter. Priznao je Džejlen da ponekad više voli baš to. Da čuje zvižduke, da cela hala bude protiv njega, to ga dodatno inspiriše.

"Neću da lažem. Volim ponekad više da igram na strani nego kod kuće. Drugačija je vrsta uzbuđenja kada možeš da utišaš navijače nego da ih podigneš, naravno da će kod kuće da bude dobro, ali volim gostovanja. Bilo bi dobro ako bih uspio tako nešto da uradim protiv Partizana", zaključio je Adams.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC