• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Legendarni NBA as lagao za godine! Harao ligom, a bio je stariji od svih: Uvjeren sam da je imao preko 40 kad je stigao

Autor Haris Krhalić

Manute Bol dominirao je u NBA ligi, a otkriveno je da je lagano za godine. Zvanično je rođen 1962...

 Manute Bol lagao za godine Izvor: Youtube/PG Marchetti/screen shot

Manute Bol harao je NBA ligom osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka. Ljubitelji košarke pamte ga po tome što je bio visok 231 centimetar i po tome mu nije bilo ravnih, ali je sada otkriveno da je lagao za godine. Zvanično je rođen 16. oktobra 1962. godine, mada svedočenja ljudi koji su mu bili bliski govore o tome da je sve to izmišljeno. Čak i da je bio mnogo, mnogo stariji kada je tek ušao u društvo najboljih. Zvanično je prve mečeve odigrao 1985. godine kada je po krštenici imao 23 godine...

Došao je iz Sudana, u Americi je bio na Bridžport koledžu, u državi Konetikat, a Kevin Maki je ispričao sve. Nekadašnji trener čuvenog košarkaša otkrio je da je upravo on izmislio datum rođenja svom igraču. "Izmislio sam mu datum rođenja, jer nisam znao koliko godina ima. Uvjeren sam da je imao 40, možda čak i 50 kada je igrao u NBA ligi. Kada je došao u Ameriku nije imao pojma koliko ima godina, nije imao tu informaciju, sa njim je bio još jedan dječak o kom takođe nije bilo podataka. Htio sam da mu pomognem i da se potrudim da bude dovoljno mlad, mada mislim da je bio već u četrdesetim godinama. Niko to nije mogao da zna", otkrio je Maki.

Bol je bo poznat po tome što je u karijeri zabilježio više blokada nego postignutih poena. Imao je 2,086 izblokiranih šuteva (3,3 po meču), a dao je 1,599 poena (2,6 po meču), uz 2.647 skokova (4,2 po utakmici). Bio je dio najboljeg defanzivnog tima lige 1986. godine, a dva puta je bio lider po izblokiranim šutevima (1986. i 1989. godine). Nažalost, preminuo je 19. juna 2010. godine zbog problema sa bubrezima i sahranjen je u Sudanu. Inače, iza sebe je ostavio šestoro djece od kojih je najpoznatiji Bol Bol (218cm) koji je igroa sa Nikolom Jokićem u Denveru, a sada je u Orlandu.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC