• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KO JE ŠPANAC IZ ZVEZDE KOJI JE POBIJEDIO PARTIZAN? Nekad "tukao" SCG, otac mu glumac, a sad je Ivanoviću desna ruka!

Autor Dragana Božić

Ovo je Karles Marko koji je preuzeo vođenje Crvene zvezde nakon ranog isključenja Duška Ivanovića protiv Partizana.

 Ko je Karles Marko Izvor: Ivica Veselinov/© MN press, all rights reserved

Crvena zvezda se plasirala u finale Kupa Radivoja Koraća pošto je poslije preokreta i drame koja je trajala više od dva i po sata pobijedila "vječitog" rivala Partizan. Na kraju 83:75 u vrelom "Čairu" za crveno-bijele i to bez trenera Duška Ivanovića koji je isključen već u 12. minutu utakmice. Ivanović je burno protestovao zbog nedosuđenog faula nad njegovim igračem Filipom Petruševim, pa su ga sudije zbog dvije tehničke "poslale u svlačionicu".

Preciznije, meč je pratio iz tunela, odakle je čak davao i instrukcije igračima dok su trajali prekidi, a vođenje tima sa klupe u njegovom odsustvu preuzeo je pomoćni trener Karles Marko Vinjas, o kome i nije bilo mnogo riječi po dolasku crnogorskog stručnjaka u novembru.

U pitanju je nekadašnji reprezentativac Španije, inače rođen 1974. u Barseloni, koji je četiri sezone igrao za slavni Huventud, ali i za ekipe Kaha San Fernanda, Manrese, Saragose... Najveći uspjeh u igračkoj karijeri ostvario je 2003. godine kao reprezentativac Španije pošto je njegov tim došao do srebrne medalje na Eurobasketu u Švedskoj.

Na tom prvenstvu igrala je i Srbija (odnosno Srbija i Crna Gora koju je vodio Duško Vujošević), ali se nismo naročito proslavili jer nas je upravo Španija pobijedila u grupnoj fazi i otežala nam put. Pobijedili smo Tursku u osmini finala, pa su nas Litvanci razbili 98:82, dok su u finalu bili bolji i od Španije koju je tada prezentovao i Karles Marko. Odigrao je 11 minuta u finalu, ai bez konkretnog učinka, za razliku od meča protiv SCG kojoj je dao 10 poena.

Izvor: Ivica Veselinov/© MN press, all rights reserved

Marko je igračku karijeru završio 2009. godine u Burgosu, a potom je u Manresi radio kao pomoćni trener četiri godine, sve do 2015. Prvi samostalni zadatak imao je u Ovijedu koji je vodio od 2015. do 2018, a potom je kratko predvodio Palensiju i Đironu. Takođe, bio je i asistent u mladom timu Španije koji je osvojio zlato 2016. godine. Na poziv Duška Ivanovića, došao je u Crvenu zvezdu i odmah došao do finala protiv Mege (večeras, 21.00).

Interesantno je da je njegov otac Luis Marko poznati španski glumac, možda ste čuli i za sestru Martu Marko koja se takođe bavi glumom, dok je njegov rođa Augustin Kuesta radio u mlađim kategorijama Barselone sa Pauom Gasolom, Huanom Karlosom Navarom i drugima.

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

pop73

Koliko je ovo pobjeda Marka, toliko više je poraz Obradovića. Velika sramota pripada samo njemu. Trener sa takom reputacijom da ispusti +18 je van svake pameti. Više od pola trenera iz ABA lige bi to dobilo.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC