• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve o Srbiji na Svjetskom prvenstvu u košarci! Kada je žrijeb, ko se sve kvalifikovao i da li će igrati Nikola Jokić?

Autor Dragan Šutvić

"Orlovi" su uspjeli - ponovo idu na Mundobasket! Evo šta, ko i kad tamo čeka srpsku reprezentaciju.

 sve o srbiji na mundobasketu 2023  Izvor: MN PRESS

Srbija se kvalifikovala za Sjvetsko prvenstvo u košarci i tako pod vođstvom selektora Svetislava Pešića izborila plasman na još jedno veliko takmičenje.

Teže nego što se očekivalo, ali ipak uspješno jer je u ponedjeljak u punom "Pioniru" pala Velika Britanija. "Orlovi" su tim trijumfom posljednji u Evropi izborili plasman na Mundobasket 2023, na kojem će igrati od 25. avgusta do 10. septembra. Taj turnir biće ponovo održan u Aziji, a domaćini će biti tri zemlje Indonezija, Japan i Filipini, koji će biti domaćini završnice turnira, jer će kompletna nokaut faza biti odigrana na Filipinima.

U četvrtak je "vizu" za Mundobasket izborila reprezentacija Sjedinjenih Država, koja će kao i uvijek biti prvi favorit, mada ni ovog puta ne bi trebalo imati bilo kakve rezerve u vezi sa aktuelnim svetskim i evropskim šampionom, Španijom.

Od evropskih selekcija, na Mundobasket su se (ovim redoslijedom) kvalifikovale Finska, Njemačka, Letonija, Italija, Španija, Kina, Slovenija, Litvanija, Francuska, Grčka, Gruzija, Crna Gora i posljednje, 13. mjesto Starog kontinenta zauzela je Srbija. Žrijeb za Mundobasket biće održan 29. aprila u Manili, a već je poznato da je svaki domaćin odabrao po jednu reprezentaciju koju želi da ugosti. Tako su Filipinci odabrali selekciju SAD, Japanci Sloveniju a Indonežani Kanadu.

Svetsko prvenstvo biće odigrano u tri faze. U prvoj će učestvovati 32 ekipe i biće razvrstane u osam grupa, u kojima će svako igrati sa svakim po jednom. Po dvije ekipe iz svake grupe proći će u drugu fazu, u kojoj će biti po četiri ekipe, koje će takođe odigrati po jedan međusobni meč, svako sa svakim. Potom će po dvije ekipe iz svake četiri grupe uđi u završnu, nokaut fazu Svjetskog prvenstva.

Ako bude u punom sastavu, Srbija će ponovo biti među favoritima i ostaje nada da će ovog puta uspjeti da preskoči četvrtfinale, što nije uspjela na Mundobasketu 2019. pod vođstvom Saše Đorđevića, a ni prošle jeseni na Eurobasketu pod vođstvom Karija Pešića. Oba puta u sastavu su imali Nikolu Jokića u sastavu, ali je u Kini bolja od "orlova" bila Argentina, a u Njemačkoj Italija. Neka treća bude sreća i neka Nikola Jokić opet bude tu - ponovo u Aziji.

Izvor: MN PRESS

Jokić je prethodnih mjeseci ponavljao da je spreman da se odazove reprezentaciji, a konkretnu priču o Mundobasketu odložio je za ljeto.

"Selektoru sam rekao da može da računa na mene, samo treba da kaže kada da dođem i biću spreman. Ako sam već tu, daću sve da osvojim neku medalju", izjavio je Nikola za TV Arena sport u Novogodišnjem intervjuu.

Poslije velikog truda, nekoliko puta "pribijana uz zid", srpska reprezentacija u petak je u dupke punoj hali "Aleksandar Nikolić" ostvarila cilj i i plasirala se na veliki turnir, na kojem je osvojila posljednje zlato - u Indijanapolisu 2002.

Od raspada državne zajednice Srbija i Crna Gora, srpska reprezentacija bila je četvroplasirana na Svjetskom prvenstvu 2010, u Turskoj, pa srebrna na Mundobasketu u Španiji 2014. Bio je to početak sjajne ere Aleksandra Saše Đorđevića na klupi nacionalnog tima, kao što je peto mjesto u Kini 2019. bilo kraj njegovog mandata.

"Dželat" Srbije iz Kine, reprezentacija Argentine, šokantno je eliminisana iz kvalifikacija prošle noći.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC