• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je Nikola Jokić najbolji Evropljanin u istoriji NBA? Aco Trica oduševljen, a Danilović ljut: "Vašarska nagađanja"

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

O ovoj temi pričali su Predrag Danilović, Dino Rađa, Aco Petrović, Jasmin Repeša...

 Nikola Jokić najbolji evropski košarkaš u NBA izjave Rađa Danilović i Petrović Izvor: MN Press/YouTube/screenshot

Da li je Nikola Jokić najbolji evropski igrač koji je ikada zaigrao u NBA ligi? Tamo je bilo mnogo velikih imena, pa je ova tema privukla veliku pažnju. Tako je hrvatski portal "Indeks" zvao neke nekadašnje igrače i trenere i postavio im upravo to pitanje. Među njima bili su Predrag Danilović, Božidar Maljković, Dino Rađa, Aco Petrović, Jasmin Repeša...

Oni su imali različita mišljenja o toj temi, a prvi čovjek Košarkaškog saveza Srbije nije jedan od onih koji voli da priča o toj temi. "Ne mislim da je Jokić najbolji Evropljanin u istoriji NBA lige. Oštro sam protiv bilo kakvih poređenja prošlih i sadašnjih epoha. Svako vrijeme nosi svoje heroje. Nekada je najbolji bio Kića, pa Dražen, pa Kukoč, pa Divac, pa ja... Igralo se drugačije, bila su neka druga pravila i neozbiljno je praviti poređenja. Ne zanima ju me ta vašarska nagađanja, ali nema sumnje da je Nikola jedan od najboljih", rekao je Danilović i odbio da pravi listu od najboljih pet igrača.

Aco Petrović, brat legendarnog Dražena Petrovića ima drugačije mišljenje. "Apsolutno možemo da kažemo da je Nikola najbolji iz Evrope koji je ikada kročio na košarkaški parket. Ova titula nije bila ni nužna da bi tako nešto rekli. Njegova priča je fascinantna, nevjerovatna metamorfoza dečka koji je bio antitalent u najdominantijeg igrača na planeti. Njegov uticaj i igra su fantastični. Ako uđemo malo u istoriju lige, teško je naći nekoga ko je bio tako svestran kao on, neko ko ima sve košarkaške elemente. Zato mislim da je daleko najbolji Evropljanin u istoriji, dvostruki MVP, trostruki da je glasanje bilo fer, ima i trofej MVP-ja finala, ne znam šta više treba da uradi da bi ga proglasili najvećim ikada. Mojih top5 bili bi Sabonis, Dražen, Jokić, Novicki i Parker. Da Dalas ima ozbiljniji itim, stavio bih Dončića umjesto Parkera", ističe Petrović.

Dino Rađa se donekle slaže sa Danilovićem. "Nezahvalno je porediti takve stvari, kao da upoređujemo kruške i jabuke. Rođen je sa rijetkim talentom, ali kak oda kažem da je bolji od Kukoča ili Sabonisa? Genije je, vidi košarku četiri koraka unaprijed, savršeno maskira svoje nedostatke, ali mu u tome pomaže i današnja košarka koja više štiti napadača nego nekada. Uživam dok ga gledam, jer ima poteze koji se ne uče na treningu. Ima ono što je nekad imao Ronaldinjo u fudbalu ili Novak Đoković u tenisu, sa tim se jednostavno rodiš. Što se top5 tiče, uvijek ću dati isti odgovor, Zdovc, Dražen, Kukoč, Divac i ja, ali kako ne staviti tu Jokića, Gasola, Novickog, Sabonisa, Dončića... Jednostavno, nije fer", ističe Rađa.

Boža Maljković sipao je hvalospjeve. "Nikola je postao najveći evropski igrač svih vremena. Tri su ključna razloga da tako nešto kažem. Prvi je što dominira i igra nevjerovatno. Drugi je što poput Kukoča čini saigrače boljim, nevjerovatno čita igru, vidi ono što niko ne vidi. Treća, ali manje važna stvar, je činjenica da je Jokić drag i simpatičan, djeca ga vole, kada te oni vole, onda znaš da vrijediš, jer djeca ne griješe. Obara rekorde, igra bolje iz godine u godinu, podiže košarku na viši nivo. Ako bude zdrav, strah me je da pomislim gdje mu je granica. Za top 5, Jokić, Kukoč, Rađa, Sabonis i Novicki", kaže Maljković.

Jasmin Repeša je bio oduševljen. "Apsolutno mogu da kažem da je Jokić postao najbolji evropski igrač ikada. Ne volim generalizaciju i poređenje, jer ima mnogo igrača koji su bili dominantni u datom trenutku, ali on što Jokić radi i za tim je nestvarno. Kada ga gledam, kao da je 20 godina ispred vremena. Ušao je u NBA i razmontirao je, a poznato je da su Amerikanci 'zatvoreni' po prijemu stranaca. Stav će se vjerovatno promijeniti poslije ovog finala. Bilo je mnogo vrhunskih Evropljana, ali je Nikola iz temelja uspio da promijeni percepciju o strancima u NBA, najjačoj sportskoj organizaciji na svijetu, tamo je teže upasti nego u kraljevsku porodicu. On je došao i zavladao njome", zaključio je Repeša i nije uspio da napravi idealnih pet.

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Šta očekivati od Srbina samo pakost i zavist zato nam i jest sve auzvinkl

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC