• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nikola Jokić već četvrti put otkazao Srbiji!

Autor Milutin Vujičić

Nikola Jokić se neće naći na spisku selektora Svetislava Pešić za Mundobasket 2023, što je četvrti put da otkazuje u sedam turnira.

 Koliko puta je Nikola Jokić otkazao nastup za Srbiju Izvor: Profimedia

Selektor muške košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić saopštiće danas spisak igrača na koje računa za predstojeći Mundobasket i već tokom vikenda postalo je jasno zašto se toliko odugovlačilo. Čeka se još ozvaničenje, ali gotovo sigurno na spisku neće biti najboljeg srpskog košarkaša Nikole Jokića, kao ni Vasilija Micića, Ognjena Jaramaza... Ukupno, osam otkaza stiglo je na adresu Košarkaškog saveza Srbije (KSS), dok je još prošlog ljeta precrtan Miloš Teodosić, iako bi usljed manjka rješenja na poziciji plejmejkera bio od ogromne pomoći "orlovima".

Dok se čekaju odgovori selektora Pešića i predsjednika KSS Predraga Danilovića, koji će morati da odgovore na pitanje zbog čega je toliko igrača "odjavilo" Srbiju uoči košarkaškog događaja godine, navijači su najviše ljuti na Nikolu Jokića čija se odluka dugo čekala i ponovo je u pitanju bila odbijenica. Što nije prvi put...

Od prethodnih sedam takmičenja na kojima je Srbija igrala, Nikola Jokić je otkazao čak četiri. S obzirom da se već dugo radi o najboljem košarkašu koga Srbija ima, jasno je da su zbog toga propuštene prilike da se osvoji još neka medalja. Utisak je da Srbija nije iskoristila "ni dio genijalnosti" koju posjeduje Nikola Jokić, iz mnogo razloga, pa tako ni u njegovoj 28. godini, dok je najbolji igrač šampionskog tima Denvera, ne možemo da kažemo da su ga uklopili u sistem, kamoli u svlačionicu.

I dok jedan dio navijača potpuno razume "Džokerovu" odluku poslije iscrpljujuće sezone u NBA ligi, najteže u njegovoj karijeri koja se završila tek sredinom juna, drugi podsjećaju da nije stiglo ni zvanično objašnjenje - da li je u pitanju umor ili nešto drugo? Ako je umor, to je olakšavajuća okolnost (iako ima i drugih košarkaša poput Paua Gasola koji su igrali za reprezentaciju poslije osvajanja NBA prstena), a ako je nešto drugo - može li konačno da se sazna da li postoji bilo kakav problem na relacijima Jokić-selektor-KSS-saigrači?

Izvor: Profimedia/Guener Santemiz

Prvi turnir koji je Jokić preskočio bio je Eurobasket 2015. godine kada je srpska reprezentacija zauzela četvrto mjesto, a Somborac se zahvalio na pozivu selektoru Aleksandru Đorđeviću jer je upravo tog ljeta dobio "signal" iz Denvera da računaju na njega. Igrao je Ljetnju ligu i dokazivao se u novom timu, što se nimalo nije dopalo Đorđeviću, posebno zbog toga što je i sam gledao da uvijek bude dostupan reprezentaciji, pa i povređen.

"Jokić je izuzetan prospekt, biće nosilac igre kad odluči da mu je reprezentacija primarna. Pomoćnik generalnog menadžera Denvera mi je rekao da će ga dovesti da potpišu ugovor sa njim i da njegovo tijelo ovog ljeta dovedu u red. Nikola Jokić je pri tome otkazao poziv da igra za mladu reprezentaciju uz obrazloženje da ide u NBA. Okej, neka ide tamo i razvija se, a mi moramo da nagradimo i neke druge momke iako bih volio da treniram Jokića", kazao je prije osam godina Đorđević kada se upravo umjesto 20-godišnjeg Jokića "opravdao" javnosti.

Izvor: Profimedia

Već godinu dana kasnije Nikola Jokić je igrao za Srbiju i bilo je to ljeto kada je neverovatno napredovao uz Đorđevića. Blistao je na Olimpijskim igrama 2016. godine, kada je naša reprezentacija u Riju osvojila srebrnu medalju, a njegove suze po dolasku u rodni Sombor trebalo je da najave člana državnog tima koji će uvijek biti dostupan "orlovima", međutim nije tako bilo.

Jokića već 2017. godine nije bilo na Eurobasketu, kada je takođe osvojeno srebro, a Aleksandar Đorđević je bio vrlo nervozan tokom ljeta kada se nije znalo da li će "mlada NBA zvijezda" biti na spisku. Zvanično objašnjenje nikada nismo dobili, a spekulisalo se o tome da je Jokić morao da se "sačuva zbog novog NBA ugovora", koji mu je sljedovao nakon što je počeo da dobija značajniju ulogu u Nagetsima. 

"Da li će biti na spisku? Pa vidite da je sad na spisku. Je l' se ja zovem Jokić? Odgovorio sam na pitanje", kazao je Đorđević na dvije nedjelje prije nego što će Nikola pozvati selektora i obavijestiti ga da ipak ne bi mogao da igra za Srbiju, poslije čega su morali da se mijenjaju planovi za sam turnir.

Izvor: MN PRESS

Jokić je zaigrao za Srbiju na Svetskom prvenstvu u Kini 2019. godine na kome su "orlovi" nastupili u nikad jačem sastavu (uz izostanak Miloša Teodosića), međutim zauzeli su tek peto mjesto. Poraz od Argentine se i dan-danas pamti, ali i to da je Jokić tokom turnira igrao na mjestu "četvorke", zbog čega je Aleksandar Đorđević trpio brojne kritike, poslije čega je podnio ostavku. Išlo se toliko daleko da se tvrdilo da Jokić neće da igra za Srbiju zbog toga što mu ne odgovara pozicija na kojoj igra, međutim takve insinuacije nisu nikada potvrđene, niti je Somborac ikada rekao nešto ružno za taktiku, atmosferu, odnos...

Uprkos svemu, nije se odazvao za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre 2021. godine na kome je Srbija izgubila od Italije, dok je unaprijed istakao da neće moći da igra za Igora Kokoškova - čak ni da se "orlovi" plasiraju. Ovoga puta dobili smo bar zvanično obavještenje pošto je čekao da njegova supruga rodi kćerku: "Na moju veliku žalost, ovo je trenutak kada moram da saopštim da i pored ogromne želje, nisam u mogućnosti da nastupam za reprezentaciju. Jednostavno, stanje mog tijela iziskuje duže odsustvo sa terena radi oporavka. To je stav i sugestija kluba i jedna neminovnost koju moram da prihvatim. Ubijeđen sam da momci i bez mene imaju kvalitet da naprave rezultat koji će nam svima donijeti mnogo radosti".

Izvor: MN PRESS

Svjetsko prvenstvo u košarci se igra od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, Japanu i Indoneziji, a "orlovi" će kompletan turnir igrati u Manili. Protivnici u grupnoj fazi su nam Kina, Južni Sudan i Portoriko.

Poslije ovih riječi, posebno nakon što se Srbija nije plasirala na Olimpijske igre, Jokić je trpio najveće kritike do sada, međutim prošlog ljeta se odazvao pozivu selektora Svetislava Pešića za Eurobasket na kome su "orlovi" zauzeli tek deveto mjesto, a od tada su počele prognoze da li će se nastaviti trend "jedan turnir igram, drugi ne igram".

Uprkos tome što je selektor Pešić išao "u goste" kod Jokića i razgovarao sa njim, sredinom juna pojavile su se informacije da Somborac neće igrati. Tada je Pešić ironično prokomentarisao: "Šta kažete, Amerikanci pišu da Nikola neće igrati na Svjetskom prvenstvu? E, pa ako oni to tvrde, onda neće igrati. Njima treba vjerovati, pa kako, oni kontrolišu cijeli svijet". Ispostaviće se, zaista su Amerikanci znali nešto unaprijed, pa možda mogu da nam jave i za sljedeći turnir - čisto da se nacija ne nervira.

Možda će vas zanimati

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

sasa

sve je to u redu hoce nece ,ali sto se braca furaju na srpstvo uvijek ...sve kao neki veliki srbi ...

Dejan

Zali Boze one dece sa Jokicevim dresom, koja gledaju svaki njegov mec, i u kome vide svog idola..

Jaaa

I uvijek će, možda neće u 35oj da se pokaže patriotom

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC