• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto Srbija igra tajne utakmice i šta Pešić toliko krije? Čitali između redova i pitali druge - evo šta smo saznali!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Srbija je pobijedila na dva do sada odigrana pripremna meča, a srpski tim nije dozvolio nikakav pristup informacijama iz svog tabora, pa smo između redova morali da zaključujemo kako je sve to izgledalo.

 Zašto Srbija igra tajne utakmice i šta Svetislav Pešić krije Izvor: MN Press/Mondo/Stefan Stojanović

Srbija je počela pripreme za Mundobasket, ali iz nekog razloga samo za oči selektora Svetislava Pešića, igrača, članova stručog štaba. Odigrane su dvije utakmice, protiv Bosne i Hercegovine i Poljske, a o njima znamo jako malo, skoro ništa.

O utakmici sa Bosnom i Hercegovinom saznali smo da je srpski tim pobijedio sa osam poena razlike i to iz pisanja medija, a ne iz zvaničnih izvora. Sa druge strane poslije meča sa Poljskom u poljskim medijima se pojavila informacija o tome da su "orlovi" pobijedili 81:66, dobili smo kompletnu statistiku poljskih košarkaša, kao i izjave trenera Poljske, sportskog direktora tima, kao i iskusnog beka Mihalaka. Zahvaljujući poljskom savezu, dobili smo sve informacije, izjave i snimke iz Arene - ali samo o Poljacima, dok je zabranjeno vidjeti imena srpskih igrača koji su igrali, njihove poene, a kamoli snimke. Zaista začuđujuće.

Ipak, iako se skoro sve drži pod velom tajne, nešto smo uspjeli da saznamo o početku priprema nacionalnog tima i o tome šta možemo da očekujemo ud 8. avgusta kada kreću prvi mečevi reprezentacije koje ćemo moći da gledamo.

Kroz šture informacije i izjave protivnika, shvatili smo već navedeno - da su na oba pripremna meča Srbi ostvarili trijumfe i još samo nekoliko stvari.

"Izgubili smo do Srbije nakon što smo se borili do posljednjih minuta. Ovo je jako kvalitetan protivnik i oni su na ovoj utakmici pogodili mnogo trojki. Na početku su nam pobjegli, ali smo uspjeli da se vratimo u meč i da budemo konkurentni u drugom poluvremenu. Bio je ovo dobar test za nas i sada čekamo mečeve protiv Makedonije", rekao je bek Poljske Mihalak poslije meča.

Saznali smo da se srpski brojni bekovi ne libe da šutnu trojke, a takođe smo iz izjave poljskog selektora Igora Miličića koji je naglasio da je njegov tim igrao "jako zahtjevnu utakmicu" saznali i da je odbrana i fizički dio pripreme na očigledno dovoljnom nivou da namuči Poljake.

ŠTA NE ZNAMO? SKORO SVE OSTALO!

Ne znamo rezultat utakmice sa Bosnom i Hercegovinom, kao ni jedan statistički podatak sa tog meča. Ne znamo statistiku srpskih igrača sa utakmice sa Poljskom, što je bio eksplicitan zahtjev srpske delegacije poljskoj koja je svojim medijima omogućila statistiku, izjave i slikanje sa košarkašima.

Ono što najviše zanima navijače nacionalnog tima je ko je igrao. Spisak selektora Pešića povrede jesu nažalost maksimalno skratile, ali on i dalje nije ni blizu tih 12 igrača koje iskusni stručnjak može da vodi na Filipine. Uz to, dobro čuvana tajna je i t ko je igrao na problematičnoj poziciji plejmejkera, da li su se Marko Gudurić ili Bogdan Bogdanović pomjerali na "keca", kao ni ko je dobio prednost na "četvorci" - Jović, Petrušev, Davidovac ili možda čak Smailagić?

KADA ĆEMO NEŠTO SAZNATI?

Uskoro. Već u utorak srpski tim igra Atini na "Akropolis kupu" na kome će prvo u utorak do 18.45 igrati sa Grčkom, a onda u srijedu u istom terminu sa velikim rivalom i rak-ranom ove generacije - Italijom. Potom će publika u Srbiji 16. avgusta konačno moći da vidi svoje miljenike u meču sa Portorikom u Areni, a zatim se leti za Šenžen gdje će se odigrati mečevi sa Kinom i Brazilom, vjerovatno sa konačnim sastavom od 12 igrača, eventualno sa 13. i 14. za svaki slučaj.

A KAKO JE TO PROŠLI PUT IZGLEDALO?

Mnogo drugačije! Prošlog ljeta, pred Eurobasket, raspored je bio takav da skrivanja nije moglo biti. Odigran je pripremni turnir u Njemačkoj gdje je u polufinalu srpski tim tada predvođen Nikolom Jokićem i Vasilijem Micićem savladao prvo Italiju 90:86, a zatim je razbio Nijemce u finalu 83:56.

Potom su odigrane utakmice koje su ih i odvele na Filipine - pobijeđena je u drami Grčka 100:94 poslije produžetka u punoj "Areni", a zatim i Turska u Istanbulu 79:72. Sigurno je da bi "Arena" bila puna i za mečeve sa BIH i Poljskom, jer publika u Srbiji, ma kakvi rezultati bili, svoju košarkašku reprezentaciju nikada nije napustila. I sada jedva čeka da je vidi, a iz nekog razloga to još uvijek nije mogla. Nema veze, sačekaćemo utorak.

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC